Mara Mareş: Modul în care Ministerul Educaţiei a alocat locurile bugetate din universităţi a umplut paharul. Valentin Popa trebuie să demisioneze din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş FOTO Eduard Enea
Mara Mareş FOTO Eduard Enea

Preşedintele TNL, deputatul Mara Mareş, îi solicită lui Valentin Popa să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei după scandalul distribuirii locurilor bugetate la studiile de licenţă, master şi doctorat.

“Repartizarea locurilor bugetate la studiile de licenţă, dar mai ales la studiile de master şi doctorat s-a făcut în cel mai pur stil PSD: universităţilor performante li s-a redus numărul de locuri, în timp ce facultăţile mai puţin performante beneficiază de suplimentarea acestora. PSD a dovedit, încă o dată, că nu are niciun fel de respect pentru meritocraţie sau pentru premierea performanţei. Nu aş vrea să dau crezare zvonurilor care vorbesc despre aplicarea unor criterii arbitrare şi politice în decizia privind repartizarea locurilor, dar explicaţiile publice ale ministrului Popa nu sunt deloc credibile: nu a existat nicio singură menţiune privind  alocarea locurilor după criterii clar stabilite şi transparente, de performanţă. Aşa cum s-a întâmplat chiar şi cu legea salarizării, PSD reuşeşte prin această decizie discutabilă să lovească tocmai în propriul electorat: cei care vor fi vizaţi direct de scăderea numărului locurilor bugetate din universităţi vor fi tocmai tinerii care provin din familii cu venituri reduse. Prin decizia luată, ministerul Educaţiei a reuşit să revolte întregul mediu universitar, să-i nemulţumească profund pe studenţi şi există o singură soluţie: demisia din funcţie. De asemenea, noul ministru ar trebui să repare greşelile acestuia şi să revizuiască numărul locurilor bugetate din universităţi astfel încât să se ţină cont de criteriul performanţei. Ministrul Popa şi-a început mandatul cu stângul, iar lungul şir de gafe trebuie să se încheie”, susţine Mara Mareş. 

“Nu în ultimul rând, Tineretul Naţional Liberal salută şi este solidar cu reacţia organizaţiilor studenţeşti de a sancţiona cifrele de şcolarizare stabilite pentru universităţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu eventualele acţiuni de protest pe care doresc să le organizeze. Doar cultivarea şi antrenarea spiritului civic, a exercitării drepturilor şi libertăţilor civile, precum şi sancţionarea încălcării acestora în mod public îi pot determina pe guvernanţi să se gândească de două ori înainte să ia decizii arbitrare, pur politice, împotriva cetăţenilor”, mai arată liderul TNL. 

Sute de studenţi şi profesori universitari vor protesta, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei împotriva tăierilor de locuri bugetate din universităţile cele mai cotate în topurile internaţionale. „Aproximativ 1000 de studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide“, explică cei care şi-au anunţat prezenţa la manifestaţie.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite