Marioneta încearcă să supravieţuiască fără păpuşar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E evident că rezultatul scrutinului din 26 mai şi condamnarea lui Liviu Dragnea au prins-o pe V. Dăncilă complet nepregătită. Şefa guvernului a fost numită în pripă şi şefă la partid. Ea caută să iasă din impas, dar într-un mod paradoxal.

Pentru a redresa PSD-ul, Dăncilă caută soluţii în trecut. Ea i-a cerut, mai întâi de orice, ajutorul lui Adrian Năstase. Acesta a zis imediat: da. Deocamdată, singura contribuţie a fostului premier – condamnat de două ori pentru corupţie, la fel ca şi Dragnea – e descrierea PSD ca „o plantă perenă“. S-ar putea ca ăsta să fie tot sprijinul de care e capabil. Dăncilă i-a chemat înapoi în partid şi pe alţi doi ex-lideri: Mircea Geoană i-a răspuns că „inima“ lui e tot pesedistă, dar că are alte planuri în viaţă, iar Victor Ponta a anunţat pe un ton sec că nu se întoarce.

Resursele umane ale PSD par, deci, epuizate. O vădeşte şi felul cum e tratată chestiunea competiţiei prezidenţiale. Dragnea anunţase chiar în seara scrutinului european că îi vrea fie pe Tăriceanu, fie pe Firea în cursa pentru Cotroceni. Şeful ALDE a declinat oferta. Despre Firea a vorbit soţul dumneaei, Pandele: primarul din Voluntari a anunţat că el, nu ea va intra în competiţie. Într-un gest tipic pentru universul confuz în care se mişcă aceste personaje, ipochimenul a explicat că s-a hotărât să candideze când Brâul Maicii Domnului a ajuns la el în comună...

Pe de altă parte, la guvern, Dăncilă s-a despărţit de Darius Vâlcov, premier de facto câtă vreme Dragnea dirija de iure PSD. Şefa guvernului le-a înlocuit şi pe protejatele lui Vâlcov de la ANAF şi CNAS. E în curs o rotaţie a cadrelor, care ar putea viza şi câţiva miniştri, prima pe listă fiind Carmen Dan.

Ce e clar e că năravurile majorităţii nu s-au schimbat. Pesediştii l-au susţinut pe Tăriceanu când Senatul a fost chemat să îi ridice imunitatea. Dăncilă n-a abandonat nici folosirea iraţională a OUG. Nu mai e vorba despre codul penal, ci despre legea electorală, modificată în grabă pentru ca preşedinţii de Consilii judeţene să fie aleşi prin scrutin direct într-un tur, cum s-a mai întâmplat între 2008 şi 2012. Dăncilă iubeşte, cum spuneam deja, trecutul recent. Intenţia OUG e clară: PSD se teme ca o alianţă a partidelor de opoziţie în viitoarele consilii judeţene să nu-i ia puterea la nivel local.

Cu un partid orientat spre trecut şi cu un guvern bazat pe o majoritate la fel de iraţională ca şi până acum, marioneta încearcă să supravieţuiască fără păpuşar.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite