Moţiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă. Ce calcule îşi fac Grindeanu şi Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea

Conflictul dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu s-a purtat mai întâi în partid, apoi s-a mutat în Guvern, iar în final a cuprins şi Parlamentul. Liviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă pe toţi aleşii PSD să semneze moţiunea de cenzură, însă mizează pe o mobilizare exemplară miercuri, la vot. În replică, premierul Sorin Grindeanu spune că numărul mai mic de semnături  e prima dovadă că moţiunea de cenzură va pica.

PSD a făcut ieri primul pas procedural pentru trântirea propriului Guvern: a citit în plenul reunit al celor două Camere moţiunea de cenzură intitulată „România nu poate fi confiscată!”, aluzie la faptul că premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, deşi a rămas fără sprijin politic. În esenţă, întreg textul moţiunii critică atitudinea premierului de a ţine de funcţie, fără a fi prezentate motive concrete pentru care PSD a ajuns la decizia de a răsturna Guvernul PSD.

Numărul parlamentarilor care susţin moţiunea lui Liviu Dragnea arată un bruiaj în mecanismul de mobilizare al PSD. Doar 222 de parlamentari PSD şi ALDE au semnat moţiunea de cenzură, din cei 248, cât numără în total cele două partide. Aşadar, există un grup de 26 de parlamentari din tabăra Puterii care nu şi-au pus semnătura pe textul moţiunii. Liviu Dragnea spune că votul va fi covârşitor împotriva lui Sorin Grindeanu.  „Cei care n-au semnat au fost plecaţi din ţară, unii ajung mâine, alţii ajung marţi. N-am vrut să le stric treburile astăzi. Important este votul de miercuri, care va fi masiv împotriva premierului Grindeanu. Am vorbit cu parlamentarii de la Iaşi, care erau daţi în tabăra lui Grindeanu, dar au votat în masă moţiunea”, a motivat Liviu Dragnea. Printre cei care n-au semnat se numără Victor Ponta şi prietenul său din Gorj, deputatul Alin Văcaru.

De partea cealaltă, Sorin Grindeanu crede că numărul mai mic de semnături este un prim semnal că moţiunea va pica. „Există suficienţi colegi în PSD care nu sunt de acord cu Liviu Dragnea. Cu siguranţă nu va trece moţiunea. Sunt suficienţi oameni responsabili care înţeleg că nu-şi pot da jos propriul partid. Dacă moţiunea de cenzură ar trece, am ajunge la mâna preşedintelui Iohannis. Fiecare bilă băgată în urnă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă pentru Iohannis. Există riscul să ajungem la alegeri anticipate”, a spus Grindeanu.

Miza, aşa cum spune Liviu Dragnea, va fi votul în plen, unde mobilizarea va fi exemplară, însă chiar şi aşa, faptul că PSD n-a reuşit să strângă un număr de semnături prin care să arate din start că moţiunea va trece denotă ce sfori se trag în culise. Ca moţiunea să fie adoptată, e nevoie de 233 de voturi, în condiţiile în care PSD şi ALDE au în acest moment cu 14 mai mult.

„M-am întâlnit cu domnul Dragnea pe hol“
Deputatul PSD Victor Ponta, aflat în tabăra lui Sorin Grindeanu, arată alte calcule. Întrebat câţi parlamentari a reuşit să convingă să nu voteze moţiunea de cenzură, Ponta a răspuns: „Mai mult de 14. Atât contează“. De altfel, Victor Ponta a fost prezent ieri, doar cinci minute, la şedinţa deputaţilor PSD şi le-a cerut să retragă moţiunea de cenzură. „Depunerea moţiunii înseamnă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD. În orice variantă, va pierde PSD şi va câştiga Iohannis. Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerea PSD şi ALDE pentru a forma Guvernul Grindeanu 2. Dacă moţiunea de cenzură trece, singura persoană care are dreptul să desemneze un nou premier e Iohannis, nu e PSD. Dar ştim că în noiembrie 2015, Iohannis nu a ascultat solcitarea PSD, iar în decembrie 2016 nu a desemnat-o pe Sevil Shhaideh. Deci preşedintele nu e un om docil al PSD. M-am întalnit cu domnul Dragnea pe hol”, a spus Ponta.

Dragnea nu demisionează
Premierul Sorin Grindeanu a promis că dacă Liviu Dragnea demisionează din fruntea PSD, atunci o va face şi el imediat. Întrebat dacă va da curs invitaţiei premierului, liderul PSD a răspuns:  „Nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie chiar în CEx, i-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă. Totuşi, un preşedinte al PSD nu poate să reacţioneze în felul ăsta când un membru îi cere”.  ;

Iliescu încă e implicat
Premierul Sorin Grindeanu a precizat, duminică seară, că a fost sunat de fostul preşedinte Ion Iliescu. „Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Ion Iliescu în urmă cu două sau trei zile cu privire la situaţia politică. Dânsul ştiţi că nu spune «da» sau «nu». A vrut să ştie care este situaţia“, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă organizată în biroul său.

PSD a început racolările la bucată
Deputatul Octavian Goga a demisionat din PMP şi s-a înscris în PSD. Imediat, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a depus o plângere penală împotriva fostului său coleg de partid, susţinând că acesta a fost mituit. „Astăzi (duminică - n. r.) am formulat o plângere penală cu date exacte, deoarece am informaţii concrete cu privire la faptul că deputatul Octavian Goga, ales deputat de Covasna, a primit foloase necuvenite pentru a trece la PSD”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a recunoscut, nonşalant, că social-democraţii vor mai racola parlamentari de la toate partidele. „Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroşi să aibă porţile deschise. Tot timpul au fost porţile deschise. Nu pot să dau un nume exact. Noi cu siguranţă şi fără dânşii avem cvorumul de 233 (numărul minim de voturi pentru a adopta moţiunea de cenzură – n. red.), dar în acelaşi timp ne preocupă o majoritate solidă după moţiune pentru a avea o guvernare cât mai solidă”, a declarat Nicolae Bădălău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite