Motivarea sentinţei în dosarul „Bombonica”, bomboana pe coliva carierei politice a lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

ICCJ a publicat motivarea sentinţei în dosarul „Bombonica”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă,  la 3 ani şi jumătatea cu executare. Pentru că a prejudiciat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman,  prin mutarea a două angajate la sediul PSD Teleorman.  Dar plătite tot din banii copiilor. Tot „statul paralel” şi-a vârât coada şi aici?

Iată ce spune motivarea instanţei:

Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţa, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute – preşedinte atât al organizaţiei judeţene a P.S.D. Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”. „În reuşita demersului său infracţional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”.

S-au scris multe despre acest proces. O parte dintre acuzate şi-a recunoscut vina, iar Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Dragnea, a şi achitat partea sa din prejudiciu, 30.000 de lei. Părţile au făcut deja apel, în câteva luni am putea avea sentinţa definitivă.

Situaţia politică a domnului Dragnea

  Pe lângă contestaţiile care curg în valuri  din interiorul partidului, PSD se confruntă acum cu situaţia, deloc confortabilă, de a se trezi, în situaţia când la apel va fi menţinută sentinţa, să-şi vadă şeful plecând cu cătuşe de le  sediul din Kiseleff. Îşi asumă PSD riscul acesta?

Teoria cu „statul paralel”, inventată de cuplul Dragnea-Tăriceanu,  a fost demontată după cele 9 ore de audieri ale şefului SRI,  Eduard Hellvig. În prezentarea susţinută după audiere de către Claudiu Manda, un personaj apropiat lui Liviu Dragnea, n-am auzit nimic despre „stat paralel”, protocoale ilegale, amestecul SRI în justiţie, abuzuri ale justiţiei. Adăugând refuzul premierului  Dăncilă de a emite OUG privind amnistia şi graţierea, care l-ar fi salvat pe Dragnea de o posibilă condamnare la închisoare, avem tabloul de coşmar la care priveşte Dragnea: în câteva luni este posibil să înfunde puşcăria.

Ostilitatea opiniei publice a fost evidentă la ieşirea de la Parchetul General de vineri seara, când până şi Dragnea şi-a ieşit din fire, la auzul scandărilor şi întrebărilor celor câtorva zeci de cetăţeni care erau prezenţi în faţa Parchetului. Dragnea o ţine într-una cu tentativa de lovitură de stat, cu violenţele  manifestanţilor şi cu faptul că Jandarmeria a acţionat corect, şi-a făcut datoria. Nu se mai oboseşte să răspundă la întrebarea: de ce pentru câteva sute de huligani au avut de suferit zeci de mii de manifestanţi paşnici, ziarişti români şi străini, turişti israelieni. Aşa ştie Jandarmeria să-şi facă datoria, gazând, fugărind, maltratând zeci de mii de manifestanţi paşnici?

Contestatarii dlui Dragnea au acum încă un motiv serios să-i ceară demisia: riscul de a pleca din fruntea partidului cu cătuşe la mâini. Pentru cel mai mare partid din România ar fi o ruşine, o umilinţă fără margini.

Cum şi UE începe să-şi pună mari probleme privind respectarea statului de drept în România, posibilitatea să pierdem preşedinţia UE din 2019 şi activarea art. 7 din tratatul de aderare devin realităţi. Încă un motiv pentru o schimbare în conducerea statului.

Concluzie

Liviu Dragnea reprezintă stilul de conducere dictatorial moştenit de la Ceauşescu. Nu înţelege ce vremuri trăim, ca stat democrat şi membru al UE. Înainte ca situaţia să derapeze în demonstraţii şi mai mari, comparativ cu aceea din 10 august, colegii dlui Dragnea din CEx-ul PSD ar trebui să reflecteze la ce se întâmplă pe scena politică românească şi să ia măsurile care se impun,  înainte că partidul să fie acoperit de ruşinea şi dispreţul  societăţii româneşti şi ale partenerilor internaţionali.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite