Nicuşor salvează România de dezvoltarea unei forţe politice de extremă-dreapta... şi altele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

„Specialiştii“ în politică internă s-au grăbit a arunca vina pe Nicuşor Dan pentru eşecul „dreptei“ în Bucureşti. Afirmaţiile sunt voit părtinitoare din moment ce PNL a preferat să îl şantajeze pe Nicuşor în vederea decredibilizării acestuia în perspectiva viitoarelor alegeri de sfârşit de an.

Pe Nicuşor Dan l-am întâlnit personal acum vreo patru ani, când ne-a ajutat cu câteva corturi de care dispunea şi pe care le-am folosit în campania de informare stradală: „Aducem Basarabia Acasă“. Cel mai probabil nu are cum să ţină minte acest lucru deoarece nu prezenta şi nici nu prezintă în acest moment relevanţă acest aspect. Nu pot face nici o afirmaţie asupra lui personală, că ar fi bun sau rău, dar pot face asupra aşteptărilor votanţilor săi.

Prezenţa la vot pentru cei care au ales să îl susţină pe Nicuşor Dan a fost una masivă. Comentatorii care vorbesc de faptul că lumea nu ştia de el se înşeală: Nicuşor a avut un public ţintă, iar dacă ar fi plecat în căutarea unei alte categorii de alegători atunci cu siguranţă ar fi pierdut o bună parte din cei care l-au susţinut. Nu poţi fugi după doi iepuri, aşa cum PNL a făcut, că nu mai prinzi nici unul.

În mod fals se încearcă crearea mitului cum că Nicuşor Dan a sacrificat dreapta şi a lăsat Bucureştiul PSD-ului. Dincolo de faptul că cel mai puternic partid din România a câştigat pe merit capitala şi trebuie să avem bunul simţ să respectăm decizia majorităţii, chiar dacă nu e în acord cu dorinţa noastră, Nicuşor Dan a făcut bine că nu a cedat şantajului.

Este penibil modul în care cei care susţin interesul PNL încearcă acum să îl decredibilizeze, în condiţiile în care devine evident că dacă nu apare o formaţiune real naţională(raţională) de centru dreapta, vom asista la un vot puternic de stânga, sau mai rău, la dezvoltarea extremei drepte. Nicuşor nu fură voturi de la PNL, Nicuşor strânge voturile celor care nu se mai consideră corect reprezentanţi.

Nicuşor Dan va coaliza în jurul imaginii sale(el este un produs, o aşteptare) un partid care să reofere încredere unei părţi importante a electoratului, acea parte care oricum mai degrabă ar vota PSD decât PNL.

Este ruşinos faptul că PNL nu şi-a retras candidatul pentru simplul motiv că nu a dorit ca Nicuşor Dan să câştige alegerile. PNL a făcut blat cu PSD pe Bucureşti iar candidatura lui Cătălin Predoiu a fost evident una diversionistă şi nu realistă. În aceste condiţii prost trebuia să fii în a crede că retragerea lui Nicuşor ar fi salvat Bucureştiul(salvat de cine? Cătălin Predoiu şi PNL nu ofereau o alternativă mai bună ci chiar din contră). De altfel retragerea lui Nicuşor Dan nu ar fi adus voturi în plus lui Predoiu ci poate o creştere procentuală  prin diminuarea participanţilor la vot. Retragerea lui Predoiu cu siguranţă ar fi adus voturi lui Nicuşor suficiente cât să câştige alegerile pe Bucureşti.

Dacă Nicuşor Dan ar fi cedat şantajului copilăresc al PNL s-ar fi pierdut resurse importante de încredere, ori România are nevoie de speranţă şi încrederea că se poate mai bine.

Dar să fie clar: nu contează cine a câştigat ci faptul că ei reprezintă voinţa alegătorilor, nu atât de "proşti" pe cât falşii militanţi ai falsei drepte doresc să susţină.

România are nevoie de o alternativă corectă, iar un nou partid, definit greşit ca fiind antisistem, este de preferat să se facă în zona de centru-dreapta şi nu în cea de extremă-dreapta, aşa cum s-a întâmplat în Uniunea Europeană de Vest şi Centru.

Practic partidul lui, Uniunea Salvaţi România, devine o necesitate pentru a se evita formarea de partide extremiste ce ar putea coagula nemulţumirea populaţiei. Este lăudabil faptul că Românii au respins o astfel de soluţie prin alegerea USB.

Se încearcă inducerea lui Nicuşor Dan într-o polemică politicianistă prin faptul că nu oferă soluţii ci doar critică. Este bine că el nu aderă la acest fenomen, de-altfel normal având în vedere că dispune de un grad de înţelegere şi discernământ cu mult peste nivelul actualei clase politice. Interesant este că o parte din cei lezaţi de critică cred că ar avea vreo şansă să îl inducă pe acesta într-o polemică distructivă.

Nicuşor Dan şi Uniunea Salvaţi România nu oferă un discurs antisistem, ci antisistem devine orice discurs împotriva a ceea ce există acum. Antisistemul în acest moment nu are o conotaţie negativă, nu este orientat împotriva unei forme de organizare a statului ci împotriva felului în care a ales actuala clasă politică să folosească resursele puse la dispoziţie de către stat. Nu poţi fi antisistem când nu te opui sistemului ci modului în care sistemul este gestionat.

Este interesant că asupra proiectului acestuia critica vine în mod radical dinspre PNL şi nu dinspre PSD, ce chiar lansează săgeţi în vederea construirii unei colaborări pentru Bucureşteni.

Nicuşor Dan să nu îşi propună şi nu cred că o va face, să obţină o majoritate în această toamnă. Nicuşor Dan trebuie să îşi propună a obţine doar voturile celor care au încredere în el, adică undeva la nivelul a 20-30% din electorat.

Rămâne ca pe viitor să vedem dacă alegerea a fost cea corectă, dar cu siguranţă nu a fost cea greşită.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite