O cădere în gol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din punct de vedere moral, guvernul Grindeanu şi-a dat deja duhul
Din punct de vedere moral, guvernul Grindeanu şi-a dat deja duhul

Decizia Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională ar putea rezolva pe moment situaţia, dar imaginea acestui guvern este compromisă ireversibil.

Avocatul Poporului a hotărât în cele din urmă să atace Ordonanţa guvernului la Curtea Constituţională, admiţând că Preşedintele Iohannis avusese dreptate indicându-i existenţa unui precedent favorabil. Prin urmare, obiecţia sa cu privire la limitarea legală a fost înlăturată. Răspunderea cade de aici înainte exclusiv asupra Curţii. Victor Ciorbea a invocat mai multe argumente, referindu-se, pe de o parte, la inexistenţa „urgenţei”, iar pe de alta, la aspecte de conţinut printre care şi tema abuzului în serviciu. Nu vom insista asupra lor.

Nu ştim dacă Victor Ciorbea are convingerea intimă că sesizarea este corectă, dar cu siguranţă că a înţeles oportunitatea ei.

Cert este că sesizarea Avocatului Poporului este cea mai bună, dacă nu singura, cale procedurală care ar putea duce la invalidarea ordonanţei. Preşedintele Klaus Iohannis, după ce explorase alte posibilităţi, înaintase el însuşi o sesizare invocând existenţa unui conflict între puterile statului. Judecând însă după precedentele existente, acest lucru nu ar fi dus la invalidarea actului aflat acum în discuţie. Prin urmare, Avocatul Poporului, singura instituţie investită să atace Ordonanţele de urgenţă ale guvernului, a rămas indispensabil.

În treacăt fie spus, se vede încă o dată că problema Ordonanţelor de urgenţă ar trebui să fie rezolvată într-un sens cuprinzător, căci ele par să fie elementul cel mai greu controlabil din activitatea statului. Această legiferare prin execpţie permite cele mai multe abuzuri. Iar dacă Avocatul Poporului, numit de o majoritate politică, nu semnalează abuzul, nimeni altcineva nu o mai poate face. E chiar cazul de acum, când toată lumea dădea din colţ în colţ şi nu ştia ce să mai facă. Preşedintele, CSM, Procurorul general, cu toţii căutau căi de atac fără să reuşească cu adevărat. Criza va trece, dar problema va rămâne. Cu altă ocazie, Comisia de la Veneţia a analizat pe larg situaţia Ordonanţelor de urgenţă din România şi pe cea a Avocatului Poporului şi a propus câteva căi de urmat, printre care şi posibilitatea ca ordonanţele să poată fi atacate inclusiv de membrii Parlamentului. E adevărat că, la limită, opoziţia ar putea bloca guvernul complet, reclamând toate ordonanţele, dar situaţia de acum e cel puţin riscantă.

Conferinţa de presă de ieri a lui Liviu Dragnea şi a premierului Grindeanu a fost pur şi simplu o stranie formă de orbire politică.

Nu ştim dacă Victor Ciorbea are convingerea intimă că sesizarea este corectă, dar cu siguranţă că a înţeles oportunitatea ei. Protestele din stradă care continuă cu o energie fără precedent în ultimul deceniu şi izolarea politică a României pe plan internaţional impuneau o acţiune. Discuţia despre detaliile ordonanţei, despre cât de legal ar fi un aspect sau altul nu îşi mai au pur şi simplu rostul. Ce mai contează acum când toată lumea vuieşte că şedinţa de guvern nu a fost la „miezul nopţii”, ci la 9 seara? De aceea, conferinţa de presă de ieri a lui Liviu Dragnea şi a premierului Grindeanu a fost pur şi simplu o stranie formă de orbire politică. Militanţii şi simpatizanţii PSD ar avea cele mai multe motive să fie dezamăgiţi de reacţia celor doi, căci ei au condamnat Guvernul la moarte. Deocamdată la moarte morală. Guvernul Grindeanu, chiar dacă toată tensiunea s-ar resorbi în mod miraculos şi viaţa şi-ar urma cursul ca înainte, nu se va mai bucura de prezumţia de respectabilitate care stă la baza autorităţii guvernamentale. Bănuiala doar că ordonanţa ar fi menită să-l ajute pe şeful PSD a aruncat în aer întregul eşafodaj. Iar în cursul conferinţei de presă de joi, Liviu Dragnea nu a risipit, ci a întărit impresia că ordonanţa conţine aspecte care se referă şi la propria sa situaţie. Pecetea a fost pusă şi Grindeanu s-a legat solidar cu Dragnea în aceeaşi soartă.

Prin urmare, situaţia e pentru acest guvern fără ieşire. E ca şi cum am asista la o cădere în gol care durează suficient de mult, încât să mai purtăm o conversaţie şi să ignorăm, pe moment, deznodământul.

Horaţiu Pepine - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite