O surprinzătoare stabilitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a criticat conduita Cabinetului Grindeanu, prilejuind speculaţii fireşti cu privire la schimbarea Guvernului.

Semnele unei separaţii între Guvernul condus de Sorin Grindeanu şi conducerea PSD sunt tot mai uşor de remarcat. Nu mai e un secret că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu mai controlează guvernul cu stricteţea pe care o anunţa în prima zi, atunci când împreună cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl însoţea pe tânărul premier către biroul său din Palatul Victoria. Premierul a luat distanţă faţă de mentorii săi. Dacă ar fi să credem sondajele recente de opinie, poziţia relativ autonomă şi faptul de a se fi concentrat pe teme economice i-au adus câştig de cauză, căci încrederea care i se acordă o depăşeşte cu mult pe aceea de care beneficiază, liderul partidului Liviu Dragnea. Sorin Grideanu, cu totul necunoscut până la începutul anului, apare în proximitatea lui Klaus Iohannis. E adevărat că toţi liderii politici se află ca nivel de încredere mult sub 50% ceea ce spune multe, dar ca poziţie relativă, premierul luat cu asalt de manifestanţii din Piaţa Victoriei şi părând destinat unei cariere de lepidopteră, a rezistat surprinzător de bine. În treacăt fie spus, el nu are cu adevărat consistenţa unui lider politic în toată puterea cuvântului, părând doar să execute „figurile impuse” ale rolului său şi cu un efort destul de vizibil, dar contextul şi capacitatea sa de adaptare l-au ajutat.

Astăzi, aerul de independenţă în relaţia cu conducerea PSD uimeşte, dar în realitate cordonul ombilical a fost tăiat atunci când a fost abrogată ordonanţa 13 şi când a fost numit la Justiţie Tudorel Toader, un om în măsură să garanteze o nouă orientare în politica judiciară. Se pare că aceia care l-au bănuit pe profesorul de drept că face un joc abil menit să înşele susceptibilităţile justiţiarilor s-au înşelat, el fiind numit acolo tocmai ca să ia măsuri împotriva politicii pe care o urmărise până atunci partidul. Partea mai puţin clară din această evoluţie a lucrurilor e legată de contribuţia voluntară a lui Liviu Dragnea la această reformulare şi care a fost până la un punct reală. Apoi s-a văzut limpede - şi nimeni nu mai ascunde acest lucru - că şeful PSD nu mai are niciun control asupra politicilor de la Justiţie. Dar asta înseamnă, de fapt, că şeful PSD Liviu Dragnea nu mai are niciun control asupra guvernului sau poate că Justiţia se conduce ca un departament complet separat.

Atunci când preşedintele Klaus Iohannis ceruse Guvernului în Parlament să facă mai mult decât o schimbare de ministru sau mai mult decât o schimbare de faţadă, el ceruse, se pare, în forma aceea lacunară, o schimbare reală de curs la Justiţie. Iar numirea lui Tudorel Toader a fost cea mai bună garanţie că lucrul acesta se va întâmpla, căci fostul judecător la Curtea Constituţională are abilitatea şi autoritatea necesare ca să impună lucruri uneori surprinzătoare, aşa cum a fost raportul de evaluare a parchetelor. În orice caz, după câte s-au întâmplat, inclusiv scandalul din jurul arhivei SIPA, nimeni nu se mai îndoieşte că ministrul Justiţiei e independent faţă de PSD şi deopotrivă faţă de premierul Grindeanu, chiar dacă independent în mod absolut nu poate fi. Interesant este că ministrul justiţiei pare uneori de-a dreptul impenetrabil, dar numai dacă judecăm după faptele vizibile.

Schimbarea de curs la Justiţie a fost condiţia pentru ca Guvernul Grindeanu să-şi poată urma politica economică şi socială pe care o promisese. Câtă vreme respectă pactul, Guvernul, deşi nemulţumeşte profund marile afaceri care se desfăşoară în România, va păstra posibilitatea de a-şi pune planul în aplicare. În cele din urmă, faptul că alegerile au fost câştigate în mod categoric de PSD a fost un argument important. Prin urmare, pacea relativă care a urmat schimbării de curs i-a permis lui Sorin Grindeanu ca, în ciuda startului catastrofal, să urmeze un traseu ascendent. A fost ajutat desigur şi de circumstanţele economice care au fost favorabile României. Potrivit datelor preliminare, economia a crescut în primul trimestru al anului cu 5,7%, fapt care îi va prilejui premierului încă multe luni de calm politic. Nu Guvernul a provocat creşterea, dar presupoziţia cu care se lucrează de regulă este că un guvern e acceptabil atâta timp cât nu distruge economia. În fine, a lucrat în favoarea liniştii şi faptul că Guvernul a respectat politica de apărare la care se angajase preşedintele Iohannis.

Deunăzi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, critica cu multă nemulţumire la televiziune conduita Guvernului Grindeanu care s-ar fi izolat cu totul de conducerea PSD, fiind mai puţin receptiv la solicitările sale decât guvernul condus de Dacian Cioloş. Fireşte, au apărut îndată speculaţii cu privire la supravieţuirea Guvernului. Dar realitatea este că stabilitatea la care s-a ajuns după începutul furtunos de an e un argument foarte puternic care va zădărnici orice tentativă de schimbare.

Horaţiu Pepine - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite