Adevărul Live. Gabriela Firea: Este fals mesajul că este mai sigur să meargă românii la Viena pentru transplant de plămâni. Cheltuie zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul general Gabriela Firea FOTO Eduard Enea
Primarul general Gabriela Firea FOTO Eduard Enea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit, la Adevărul Live, despre colaborarea dintre Primăria Generală şi Guvern, despre şansele ca bucureştenii să mai rămână fără apă caldă şi căldură, dar şi despre proiectele mari pe care le are în vedere în Bucureşti.

Adevărul: Cât de important sprijinul pe care Guvernul îl poate da primarului general?

Gabriela Firea: Categoric, contează enorm rezultatul alegerilor. Eu pot să propun foarte multe proiecte şi pot fi duse la îndeplinire împreună cu un Guvern cu care să am o bună colaborare, nu cu un Guvern ostil, aşa cum a fost actualul Guvern. Mă refer la proiectele care sunt în subordinea Guvernului. La Extinderea centurii Capitalei, un proiect al Ministerului Transporturilor, este un exemplu. Magistralele de metrou este în subordinea Ministerului Transporturilor. Un spital republican, anunţat de preşedintele Dragnea, mă interesează foarte mult. Acest spital va avea creşă, grădiniţă, hotel pentru aparţinatorii spitalului. Primăria va investi în campus, care va fi finalizat cu Fondul Suveran. PSD a anunţat de unde vine sursa bugetară şi când va fi finalizat. Eu ţin partea bucureştenilor şi vreau să fie făcute cât mai multe proiecte continuate de viitorul primar, poate tot de mine, dacă bucureştenii mă vor vota. Dacă o Capitală este bine administrată, ţara este bine administrată. Susţin acest proiect şi din simţ practic.

Ne spuneţi că dacă vom avea un guvern PSD după alegeri veţi demara mai uşor alte proiecte de investiţii. 

Mult mai uşor, categoric. Mă bazez pe faptul că în Guvernul PSD-ALDE, aşa cum se prefigurează situaţia în sondaje, m-aş baza pe profesionişti şi pe oamnei sensibili la sugestiile mele. Sunt proiecte ale Capitalei, în subordinea Guvernului.

Dar aţi încercat să discutaţi cu premierul Cioloş?

Eu am discutat atât la nivel de primar general cu experţi, dar ritmul unei unităţi o dă conducătorul. Dacă este să mă refer la o corespondenţă cu premierul în ceea ce priveşte anumite aprecieri făcute de doamna ministru a Mediului despre intrarea în insolvenţă a ELCEN. Am avut două adrese la care nu mi-a răspuns nici măcar protocolar. Nu am primit nici măcar un rând.

Poate n-au ajuns.

Cum să nu ajungă? Am şi numărul de înrgistrare că s-a primit. Nu au fost niciun fel de efecte. De aceea am subliniat necesuitatea unui Guvern cu care primarul să discute direct, fără protocol, pentru a urgenta aceste lucrări ale Capitalei. Avem de unde să alegem şi ne dorim să discutăm cu cei mai buni experţi.

S-a stabilit deja zona în care se va afla acest spital republican?

Aşa este în plan. În afarăd e toate avizele şi autorizaţiile, ne propunem să investim în campus. Nu mai există aşa ceva, un spital care să aibă Universitate, cămine pentru studenţi, hotel, creşe, grădiniţe, magazine, pentru a se duce un trai civil. Cu siguranţă şi de utilităţi.

Proiectul există, a fost făcut?

Din discuţia cu domnul preşeidnte Dragnea, există acest proiect, de aceea l-a şi lansat. Domnul preşedinte Dragnea a venit cu acest proiect.

În caţi ani se paote încheia construcţia?

Se poate construi şi întrei ani de zile. Într-un mandat se poate, cu condiţia să avem un Guvern care să-şi dorească.

Ce s-a întâmplat la Spitalul Malaxa?

Eu am aflat toate acele grozăvii din presă. Am vrut să vorbesc imediat cu managerul. Am insistat foarte mult să vină manageruld e dimineaţă. A fost de negăăsit, nu era la spital, telefonul era închis. Părea dispărut de pe faţa pământului. Menţionez că m-am întâlnit o singură dată cu managerul în care erau şi ceilalţi manageri de spital. Am fost foarte surprinsă de reacţia lui. Credeam că vine şia duce propriile argumente. Aşa credeam că se va întâmpla, de aceea l-am şi chemat. Am trimis o echipă a Corpului de Control care a început o investigaţie care a durat doar două zile. După o zi şi jumătate, a venit o echipă a DNA care a început o anchetă. L-am demis pe director, am încercat să-l anunţ, dar nu am avut cu cine să vorbesc. Este un manager care a rezistat nouă ani de zile. Nu ştiu de ce instituţiile statului nu au folosit informaţiile. 

E scandalos ce s-a întâmplat acolo. 

Pentru mine este o nebuloasă ce s-a întâmplat. Nu voi înceta să-mi pun în aplicare proiectul de doatre a tututor spitalelor la standarde europene. Am demarat controale pentru a identifica problemele pe care le au spitalele. Aş vrea să fac referire şi la un alt spital, la Spitalul Sfânta Maria. Este o situaţie deosebit de gravă. Primăria a plătit zece milioane de europ pentru a dota şi a se putea realiza transplant de plămâni. Nu este suficient dacă ministerul Sănătăţii nu vrea să deconteze actul medical. Ministrul semnează deconturile de transplant. Ce fenomen s-a întâmplat? Managerul spitalului consideră că este un abuz în serviciu şi a făcut o plângere la DIICOT. Să meargă toţi românii să facă transplant la Viena, unde îi trimite domnul ministru, dar nu toţi românii au banii necesari. Cazare la Viena, tratamente la Viena. Sunt zeci de mii de euro pe care trebuie să-i ai.

Este fals mesajul că este mai sigur să meargă românii la Viena şi să stea pe listă. Anul acesta, s-au prelevat 14 plămâni, nouă s-au considerat viabili şi doar cu unul a fost operat un cetăţean român. Restul au mers la străini. Este normal? Un român şi opt străini. Sper să nu mă acuze cineva că transmit un mesaj naţionalist. Sunt nevoită aici să mă gândesc de ce nu au fost salvaţi nouă români?

Sunteţi convinsă că banii investiţi de Primărie la Spitalul Sf. Maria au fost folosiţi cum trebuie?

Au fost mai multe controale, câteva transmise de domnul ministru. Au scris aceste rapoarte şi nu au găsit nicio neregulă. Nu există niciun motiv să nu se opereze la acest spital. Singurul răspuns este acela că domnul ministru, care sper să nu mai fie ministru după alegeri, nu a vrut să mai deconteze şi să-i trimită pe români la Viena.

S-a spus că nu sunt specialişti care să opereze.

Specialiştii sunt chiar chirurgi, cei care au operat în afara ţării.

S-a mai spus că spitalul nu este acreditat.

Este o minciună sfruntată. Cum să primeşti acreditare dacă nu ai dotările necesare şi coprul de medci. În martie au primit acreditare şi era totul la cheie.Nu li s-a dat voie. Ministrul a spus că nu le deconteză. L-am întrebat pe domnul ministru de ce nu doreşte să-şi facă datoria şi a spus că niciodată cât sunt eu ministru. A început să râdă şi a schimbat subiectul. 

Nu v-a dat argumente?

Nu este un mesaj care îmi face plăcere să-l dau, dar este o situaţie tragică şi eu sper ca acest ministru să nu mai aibă de-a face cu bolnavii din România. Dumnealui trebuia să fie primul care să se alăture unor parlamentari care propuneau ieftinirea medicamentelor.

Ministrul e tehnocrat, nu face parte din niciun partid.

Eu l-am văzut la acţiunile unui partid politic în campanie. L-am văzut la USR, este fidel, deci acţionează într-un partid politic.

Vă gândiţi să faceţi o evaluare a tuturor managerilor de spitale?

Toate contractele managerilor actuali expiră în martie 2017. Acest lucru mi-l propun, să facem evaluări la toate spitalele, nu din dorinţa de a găsi ceva negativ. Îi respect pe manageri, chiar dacă unii nu merită, cum este cel de la Malaxa.

Veţi face şi un concurs?

Aşa ar trebui, pentru motivul că expiră în martie aceste contracte.

În ce stadiu se află problema RADET. O să avem apă caldă la iarmnă?

Cu certitudine, nu trebuie să aibă emoţii niciun bucureştean. în premieră, Primăria a plătit în avans gazele care acoperă perioada noiembrie-martie. Ne-am luat măsura de protecţie. Insolvenţa merge acum în linie dreaptă. După sărbători, se va prezenta planul de redresare al companiei. Într-o perioadă de timp rezonabilă, această companie să nu mai depindă de subvenţia de la Primărie, iar unitatea economică să fie de sine stătătoare. Fondurile de la UE, bani care vin pentru modernizarea reţelei de termoficare, vin la Pirmăria Generală, nu la RADET. Am recuperat toate întârzierile. Suntem în tate pregătirile pentru sumele respective.

Şi reţeaua este foarte veche.

Reţeaua este de 30, 40, de 50 de ani. Este foarte îmbătrânită. Durata de viaţa este de 25 de ani, ea a fost depăşită. Apa caldă, traversând o distanţă de 20 km, ajunge mai puţin caldă. A fost nevoie să ajung eu la Primărie şi să spun STOP, să-mi asum o măsură. Anul trecut, s-a mai luat un împrumut pentru a trece anul. ELCEN ne cerea un miliard de euro, bugetul pe un an. Asta însemna să stăm acasă, să nu mai avem transport, şcoli, ca să pl[tim o datorie închipuită. Lucrurile sunt destul de grave. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am avut curajul.

Vă gâniţi să renegociaţi contractele cu firmele care priumesc bani de la primărie?

Contractele sunt încheiate cu foarte multe responsabilităţi pentru Primărie şi multe beneficii pentru companii. Să ne întâlnim la mijloc pentru că banii îi dă Primăria. Să nu mai lase companiile să-şi facă profituri uriaşe când sunt avarii uriaşe. Nu mai spun de iluminat, de semaforizare, de administrarea Stadionului. Toate contractele vor fi renegociate. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii şi le-am dat un timp de gândire şi a rămas să ne întâlnim după sărbători.

Oamneii aşteaptă şi o scădere a tarifelor.

Este loc pentru scăderea tarifelor şi aştept o propunere din pareta acestor companii. Sunt în legătură directă cu bucureştenii şi ştiu ce-şi doresc. Nu spun că n-ar mai trebui să primească niciun ban, dar vreau să primesc preţul corect. 

Primăria e pregătită să facă faţă un viscol prelungit?

Primăria monitorizează şi controlează serviciul de salubrizare şi deszăpezire. Am avut mai multe comandamente şi întâlniri cu primarii de sectoare. Am verificat la faţa locului numărul de utilaje şi materiale pregătite. I-am anunţat că vor fi şi controale despre care nu vor şti. Nu vreau să păţim ca în alţi oameni că ne va lua nepregătiţi. În premieră, le-am spus să le inscripţioneze pentru că tot un primar de Sector cu mai multă experienţă, domnul Negoiţă, mi-a spus că s-au trezit cu utilaje care trebuiau să lucreze pentru Sectorul 3 şi le-a găsit prin alte judeţe. Nu vreau să repetăm situaţia ca doar pe bulevarde, ci să aibă maşini mai mici care să pătrundă pe străduţe.

Cum colaboraţi cu restul primarilor de sector?

Colaborăm foarte bine şi se vede că suntem o echipă. De la domnul Negoiţă ştiu că primarii erau ţinuţi pe la uşă. Primarii vin foarte des la Primărie, avem întâlniri săptămânale, lucrăm acum la bugetul pe anul viitor şi vreau să se vadă o schimbare. În Sectorul 5 este criză mare de locuri în creşă, grădiniţă. Domnul primar Daniel Florea este disperat şi vom încerca să rezolvăm cu Pirmăria Generală.

Ce şantiere veţi mai deschide anul viitor?

Pentru începutul de mandat, mi-am propus să deblochez activitatea unde nu se mai lucra. La Arcul de Triumf nu se mai lucra, la Ciurel nu se mai lucra. Am plătit toate datoriile din urmă pentru a se finaliza cât mai curând. Îmi doresc să începem construirea parcărilor la periferie anul trecut. Un argument să îi convingem să nu mai intre în Bucurşti, să lase maşinile la intrare şi să ia un mijloc de tansport, care să vina la timp. Eu nu spun că nu aud reptul să vină, dar trebuei să găsim câteva soluţii pentru fluidizarea traficului. Dacă se poate ca în China, care au o voteză de reacţie mre. Investiţia în Sala Polivalentă care se va amenja la Romexpo. Proiectul Sălii Polivalente a fost contestat, dar va veni şi rezultatul. Una dintre firme va câştiga contractul. Vrem să amenajăm şi pavilionul de la Romexpo. Am pierdut foarte multe evenimente pentru că nu am avut infrastructură. Vreau ca Bucureştiul să devină o destinaţie turistică pentru conferinţe europene. Nu avem spaţii suficiente. Singurul program care face referire la creşe, grădiniţe, este tot al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite