Păcatele lui Dragnea. Plus laşitatea, inconştienţa şi prostia liderilor PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD se află acum într-o situaţie-limită. Şi nu din cauza opoziţiei, care e sublimă, dar nu prea există. Ci pe propriile decizii, proaste, dubioase, în totală contradicţie cu realităţile României şi ale lumii în care trăim. Victor Ponta nu e Grindeanu, are experienţă în bătăliile din tranşee, în conducerea guvernului, din perioada când era la cuţite cu preşedintele Băsescu.

Aşa că, de unde părea o luptă scurtă cu final previzibil, actualul conflict intern din PSD riscă să ducă la o implozie a partidului, neprovocată de nimeni din afară.

Şi asta la şase luni după câştigarea en fanfare a alegerilor, cu o majoritate parlamentară clară şi sigură. Ce-şi face partidul cu oamenii lui... nu mai dezleagă nimeni.

Păcatele lui Dragnea

Programul de guvernare (PG). Neavând cunoştinţe economice, Dragnea s-a lăsat pe mintea lui Darius Vâlcov, alt dus cu pluta în materie de viziune economică. Plus bubele penale care l-ar fi făcut circumspect pe orice om de bună credinţă. Nu şi pe Dragnea. Din combinaţia de o incompetenţă mortală, Dragnea-Vâlcov, a ieşit un PG pe care nu l-ar putea pune în operă niciun premier, oricât de pregătit ar fi: Thatcher, Helmut Kohl, Angela Merkel etc.

Presupunerile şi prevederile PG, în privinţa PIB-ului, a veniturilor la buget, a fondurilor europene, a cheltuielilor cu investiţiile, s-au dovedit vise exotice. Mai mult, combinaţia reducerea taxelor şi impozitelor, simultan cu creşterea consistentă a veniturilor bugetarilor, reprezintă o ignorare a aritmeticii elementare, pentru care ar fi rămas repetent şi un elev de clasa a V-a.

Alegerea guvernului. Dragnea nu şi-a dat seama că rezerva de cadre a PSD e departe de necesarul unei echipe de conducere performante. Dacă nu a înţeles, deşi câştigase alegerile parlamentare pe seama acelor alegători care au avut naivitatea să-i creadă promisiunile, acum trebuie să plătească, cu vârf şi îndesat.

Rezultatele economice parţiale, după primele luni, ar fi pus în alertă pe orice om cu mintea întreagă, dar nu şi pe Dragnea. Corect era să se consulte şi cu specialişti externi PSD-ului, interni şi străini şi să corecteze PG până la limitele rezonabile conforme cu realităţile României.

Performanţele nu mediocre, ci lamentabile şi sub orice nivel acceptabil ale celor mai mulţi miniştri, confirmă afirmaţiile multor comentatori referitoare la calitatea umană şi profesională a miniştrilor PSD.

Ultimele declaraţii ale d-nelor Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Sevil Shaidehh, care vorbesc de „lovitura de stat, ilegală şi neconstituţională”, dată de Grindeanu şi Ponta, dovedesc: fie că sunt aeriene în materie de politică şi legislaţie, fie că ne iau de proşti pe toţi, fie că vorbesc doar pentru electoratul PSD, ignorând reacţia oamenilor cunoscători în ale politicii, din interiorul şi din exteriorul ţării.

Îngâmfarea. Doar un şef extrem de încrezător în resursele proprii, care nu doreşte să se consulte cu alţii, poate ajunge în situaţia jalnică în care se găseşte acum Dragnea. 

Într-un comunicat de presă al PSD de sâmbătă noaptea, aprobat de Dragnea, se spune:

PSD condamnă categoric tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale".

Câte rânduri, atâtea prostii. Ce face acum guvernul Grindeanu este strict legal şi constituţional. Ce legi a încălcat? Şi cum angajează numele partidului, din care au fost daţi afară? În niciun fel, acţionează conform funcţiilor pe care le deţin legal în statul român, în momentul de faţă. Pentru Dragnea e greu să înţeleagă aceste lucruri.

Lipsa de intuiţie şi înţelegere a evoluţiei politice. S-a ajuns aici pentru că Dragnea n-a intuit până unde va escalada conflictul politic cu Grindeanu, căruia i s-a alăturat Ponta. Varianta „demisiei imediate” a lui Grindeanu nu s-a petrecut, a fost urmată de varianta „moţiunea de cenzură”, moţiune în care trebuie să scrie că a fost incompetent în alegerea guvernului. Este posibil ca moţiunea să nu treacă, cum îi va privi atunci Dragnea pe colegii din PSD? Va fi mazilit imediat, şi pe bună dreptate.

Înstrăinarea unor persoane şi organizaţii întregi ale PSD. Faptul că Victor Ponta n-a fost adus în noua structură de conducere executivă sau parlamentară, de după alegeri, a făcut din el duşmanul neîmpăcat al lui Dragnea. La fel, organizaţiile din Ardeal şi Moldova nu sunt reprezentate în forurile de conducere ale PSD, cu consecinţe imposibil de evaluat la votul de la moţiunea de cenzură.

Nu s-ar fi ajuns aici dacă şefimea PSD l-ar fi tras de mânecă pe Dragnea, şi nu s-ar fi comportat în mod laş, iresponsabil, faţă de interesele ţării şi ale PSD.

Cu toate neajunsurile cauzate economiei şi relaţiilor externe de criza politică, există şi o parte bună a acestui „purgatoriu” politic. Vom învăţa cu toţii, politicieni, alegători, că nu te poţi juca la infinit cu realităţile societăţii, la o anumită etapă a evoluţiei ei, fără să plăteşti în mod crunt. Societatea te desfiinţează, pur şi simplu, şi te trimite în debaraua istoriei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite