PAMFLET Parlamentul descreieraţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta discută cu Senatoarea PC Cristiana Anghel FOTO Mediafax
Victor Ponta discută cu Senatoarea PC Cristiana Anghel FOTO Mediafax

Doi asistenţi medicali încercau să îi pună cămaşa de forţă în timp ce chemau liftul care duce de la plen la S1. Durduliu şi rozaliu, pacientul urla cât îl ţineau puterile: „Nu suntem egali, să vă intre bine în cap, proştilor, nu suntem egali!“. Doctorul care ne însoţea şi o făcea pe ghidul studia atent talonul de pensie al pacientului. „Nu e periculos, după câteva electroşocuri îşi va reveni la normal“.

Pe un fotoliu de piele se odihnea o grevistă a foamei. Pijamaua îi era plină de personaje celebre în frunte cu Mickey Mouse. Fuma avid în timp ce, cu dermatograful, îşi întindea cearcănele provocate de suferinţă şi de statul în direct la televiziune.

„Am sentimente împărţite când vine vorba de bani. Îmi plac foarte mult, îi ador, îi divinizez, dar nu îi suport în cantităţi mici. Merităm respect, în primul rând. Televiziunile şi ziariştii ne vor răul. Noi vă vrem binele. Şi uite acum vreţi să ne tăiaţi pensiile şi ne interziceţi fumatul. Păi, e frumos mă copii? Ce să fac, dacă eu aşa sunt? Când îmi vine să fumez, fumez, ce dacă e interzis? Libertateeeeee, huooooo, să ieşim toţi la o plimbare.“

Doctorul ne invită să continuăm turul prin cel mai mare azil din Europa construit pentru cei dependenţi de iluzia puterii.

„Domnule reporter, noi ne respectăm pacienţii aici. Le respectăm libertatea de a fi cine doresc. Dacă vine vreunul să îmi spună: uite aşa sunt, mie imi place să mănânc căcat, păi atunci nu îi putem interzice acest drept fundamental. Dar lăsaţi-mă să vă prezint un caz deosebit: domnul pe care îl vedeţi bălăcindu-se în noroi este internat de multă vreme la noi, are mai multe mandate şi mai multe secţii vizitate. Tratamentul a decurs cu succes şi vă pot dovedi asta din dosarul pe care îl am aici. Deşi diagnosticul final a fost cu suspendare, am decis să îl mai ţinem între noi. Din balta noroioasă, pacientul guiţă în microfon: <<Dragi tovarăşi, să ne luăm clinica înapoi, o merităm, suntem cei mai buni pacienţi pe care i-a dat poporul ăsta. Cer imperativ să ni se crească numărul de tranchilizante>>.“ Epuizat de efort, se prăvăleşte la loc în noroi.

Traseul continuă şi ajungem în faţa unui domn rubicond şi jovial, cu degeţele ca nişte cârnăciori care încercau sisific să potrivească un papion. „Unde e o nevastă când ai nevoie de ea?“, se întreba retoric domnul care arăta ca un domn. „Oamenii se nasc liberi. Nu are nimeni dreptul să ne spună ce să facem. Preşedintele să îşi vadă de trandafirii lui de la Cotroceni. De asta au luptat şi au turnat generaţiile de dinaintea noastră?”.

„Domnul e şef de secţie“, ne spune medicul pe post de ghid. „E foarte elevat şi e o plăcere să îl cunoşti. Nici măcar nu are nevoie de pastile sau de tratament, el stă aici la noi de plăcere“.

Ne apropiem de finalul turului şi ajungem la cel mai periculos pacient.

Cine sunt eu? Spune-mi cine sunt eu!!! Mă, tu ştii cine sunt eu?”. Pacientul, care avea un picior imobilizat în gips turcesc, urla la un reporter speriat. 

„Domnul nu e periculos şi întrebarea nu e o ameninţare. E realmente interogativ. E foarte complicat să te dedublezi zilnic şi uite aşa ajungi să nu mai ţii minte ce ai spus şi cine eşti. Din motivul ăsta facem astfel de exerciţii cu el zilnic. Încercăm să îl facem să scrie cuvântul demisie. Până acum am reuşit doar să îl vedem că scrie: emisie, remisie şi Mihai Gâdea. Mai încercăm, dar şansele sunt mici.”

Restul pacienţilor erau deja strânşi la o şedinţă în care discutau cum să schimbe Codul de internare, dacă să se mai folosească vreodată cămaşa de forţă şi dacă tratamentul la domiciliu e mai benefic decât cel din clinicile specializate. Fiecare e conştient că mai devreme sau mai târziu un doctor mai curajos o să se uite în dosarul său şi că nu va scăpa fără injecţie. Dar, ca orice pacient care ştie ca a dosit medicaţia ani de zile, încearcă să pară cât mai sănătos atunci când îi va veni vremea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite