Părerea unui telespectator: de ce Iohannis nu i-a dat lui Ponta cu găina în cap

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima confruntare televizată dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis a venit pe nepregătite nu numai pentru candidaţi ci, mai ales, pentru telespectatori. După dezbatere, unora dintre fanii lui Iohannis li s-a făcut dor de Crin Antonescu, în timp ce alegătorii lui Ponta jubilau. L-a spart!

Citesc pe reţelele de socializare părerile multor oameni care afirmă că Iohannis s-a prezentat deplorabil. Că cineva ar fi trebuit să arunce prosopul, că nu a avut vervă, că nu a avut prezenţă de spirit şi mai ştiu eu ce nu a mai avut. Pentru amatorii de poale puse în cap, spre exemplu, era absolut ceva normal dacă Iohannis ar fi venit în platou la Realitatea şi ar fi adus într-o sacoşă o găină şi nişte pui vii pe care s-o fi descărcat peste pupitrul lui Ponta. Era şmecher, domnle! I-a tras-o! L-a făcut, boss!

Pe scurt. Iohannis a fost, seara trecută, el însuşi şi atât. Omul nu s-a dezminţit şi a fost aşa cum l-au perceput până acum alegătorii săi: molcom, liniar, timid, dar civilizat şi argumentat. A deviat de la traseu doar la ultima întrebare, când mi-a adus aminte de Stolojan şi glonţul oferit stângace lui Vadim. La prima întâlnire e bine să fii, însă, ceea ce eşti şi lui Iohannis, în mare măsură, i-a ieşit. Dar dacă aceasta a fost singura confruntare dintre cei doi, Iohannis nu cred că a transmis vreo vibraţie puternică spre electoratul nehotărât şi a pierdut o oportunitate imensă.

Dacă Iohannis a fost însă ceea ce este, nu acelaşi lucru îl pot spune despre Victor Ponta, care, pentru a încerca să se impună, trebuie ori să împrumute personalitatea altcuiva, ori să se lipească de cineva proeminent în societate, care să îi ofere şi lui ceva din strălucirea sa. În seara trecută, mie mi s-a părut că a încercat cu disperare să îl imite pe Traian Băsescu.

Gestul acela cu fluturatul Constituţiei l-am văzut la Traian Băsescu în confruntările cu Năstase şi cu Geoană. Pe vremea când se lupta în campaniile electorale pentru Primăria Capitalei, aşa proceda actualul Preşedinte al României: venea cu un vagon de documente pentru a da impresia unui om super informat şi bazat. Aşa a făcut şi Ponta, numai că foile alea zici că erau fiţuici şi parcă nu asistam la o dezbatere electorală ci la un examen pentru treaptă unde Ionică încearcă să copieze. Inclusiv faza cu scuzele pe care Iohannis ar fi trebuit să i le adreseze Dacianei Sârbu a fost o copie la indigo al momentului Băsescu - Antonescu din confruntarea de la Cluj, din 2009.

Fără succes, Victor Ponta a încercat să se pună în pielea lui Băsescu la faza cu MTO-ul. "Când aţi venit la mine, domnule Iohannis, parcă eraţi mai umil..." Victor Ponta mi-a lăsat impresia unui om încărcat de complexe, pentru care a lupta pentru un drept înseamnă că este o lozincă şi că dacă se uită în oglindă îl vede tot pe Traian Băsescu, dar stând cu spatele la el. Dezbaterea, însă, nu a mai ajuns în punctul în care cei doi candidaţi să vorbească despre proiecţia lor despre această ţară şi despre ceea ce un Preşedinte poate să facă pentru România. Să sperăm că va exista o dată viitoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite