Parlamentul născoceşte piedici în calea referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae a declarat că va vota pentru solicitarea lui Klaus Iohannis, cu toate că e nemulţumit de modul cum e dusă lupta împotriva corupţiei. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae a declarat că va vota pentru solicitarea lui Klaus Iohannis, cu toate că e nemulţumit de modul cum e dusă lupta împotriva corupţiei. FOTO Inquam Photos

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE, deşi ostilă preşedintelui Klaus Iohannis, a susţinut adoptarea unui aviz favorabil pentru referendumul pe tema Justiţiei, declanşat în urmă cu trei săptămâni de preşedintele Klaus Iohannis. Totuşi, PSD a venit cu patru condiţionări în ceea ce priveşte întrebarea care va figura pe buletinele de vot.

Parlamentul a adoptat cu unanimitate de voturi, adică 310 „pentru“ din 310 deputaţi şi senatori prezenţi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe Justiţie, în condiţiile în care ieri expira termenul de 20 de zile prevăzut de lege pentru ca Legislativul să se exprime. Avizul a fost oferit cu patru condiţionări în ceea ce priveşte întrebarea pe care preşedintele urmează s-o adreseze poporului.

Condiţionarea 1. Constituţia spune că nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, graţierea, amnistia şi problemele cu caracter internaţional. Iar combaterea corupţiei ar fi devenit o problemă internaţională prin ratificarea, de către România, a Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Numai că aici vorbim despre un referendum convocat de preşedinte, nu despre o iniţiativă legislativă a cetăţenilor.

Condiţionarea 2. Decizia 70 din 1999 a CCR, în care se spune că „Preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ”. Lectura acelei decizii arată însă altceva: Curtea s-a exprimat în sensul că referendumul propus de preşedinte nu poate fi legislativ, ci consultativ, în sensul că nu poate avea ca rezultat obligatoriu adoptarea unei anumite legi, câtă vreme Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.

Condiţionarea 3. Decizia 799 din 2011 a CCR, prin care Curtea ar cere exceptarea de la referendumul cerut de preşedinte a problemelor care, odată aprobate de popor, ar impune revizuirea Constituţiei. Numai că respectiva decizie nu are legătură cu actuala Constituţie, ci conţine observaţiile CCR faţă de o tentativă de modificare a Constituţiei operată de Guvernul Boc în 2011. Iar excepţia cerută de Curte era o propunere pentru o viitoare formă a Constituţiei, nu o exigenţă impusă de actuala Lege Fundamentală.

Condiţionarea 4. Comisia de la Veneţia recomandă ca tema referendumului să nu contravină principiilor dreptului internaţional (democraţie, drepturile omului, statul de drept).

„Îndoiala“ lui Nicolicea

Social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a convoca referendumul. „Unii luptă împotriva corupţiei doar din gură. Eu sunt convins că poporul român nu vrea continuarea luptei anticorupţie prin protocoale secrete, prin echipe mixte, prin peste 40.000 de mandate de interceptări “, a declarat Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, una dintre cele mai critice voci ale social-democraţilor în ceea ce priveşte Justiţia şi relaţia cu Iohannis.

Social-democratul Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a încercat banalizarea demersului lui Klaus Iohannis. „Tema este o temă generoasă, largă, lupta anticorupţie, dar atenţie la efecte. Nu se pune problema de a pune la îndoială o anumită parte a clasei politice cu privire la voinţa luptei anticorupţie. Cu această întrebare se pune la îndoială dorinţa poporului român de a lupta împotriva corupţiei, iar efectele internaţionale pot fi negative“, a afirmat Nicolicea.

Eu sunt convins că poporul român nu vrea continuarea luptei anticorupţie prin protocoale secrete, prin echipe mixte, prin peste 40.000 de mandate de interceptări Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD

Liderul interimar al liberalilor a luat apărarea demersului făcut de Iohannis şi a cerut majorităţii, ca măcar în acest ultim ceas, să susţină lupta împotriva corupţiei, după încercarea de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. „Acest referendum e solicitat pentru a clarifica fractura dintre actuala coaliţie de guvernare şi cetăţeni pe lupta împotriva corupţiei. Semnalul pe care îl dă Parlamentul e unul de o importanţă majoră. Suveranitatea e, însă, a poporului“, a precizat Turcan.

Sugestia ALDE pentru Iohannis

Cel mai agresiv discurs la adresa preşedintelui şi instituţiilor judiciare l-a avut Varujan Vosganian, deputat al ALDE, cel care a fost de două ori salvat de colegii săi când procurorii DIICOT au cerut permisiunea începerii urmăririi penale. „Elitele politice au fost agresate permanent. Din cauza atmosferei din jurul clasei politice, elitele nu se mai împrospătează“, a afirmat Vosganian. Totodată, acesta a venit şi cu o sugestie de întrebare pentru Klaus Iohannis: „Eu fac o recomandare: sunteţi de acord cu continuarea luptei anticorupţie în condiţiile apărării drepturilor omului? Aceasta este întrebarea de fond“, a precizat reprezentantul ALDE

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite