Senatoarea Cristiana Anghel, în sevraj: legea care interzice fumatul în spaţii publice a trecut de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fumat

Propunerea legislativă prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice, a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, legea urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Senatoarea PC Cristiana Anghel, care s-a opus acestei legi, a ţinut să le transmită un mesaj colegilor săi care au votat pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice.

”Am şi eu o întrebare, pentru dragii mei colegii care au votat mizeria asta de lege, pentru că nu poate să fie altceva. Ce se vor face dacă eu aduc o iniţiativă legislativă prin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea? Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza ţigării, fac stare de sevraj şi de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, şi trebuie să mă duc să fumez?”, a spus Anghel.

”Nu ar fi o idee rea”, i-a răspuns preşedintele de şedinţă, Cristian Dumitrescu (PSD), în aplauzele sălii.

De altfel, mai mulţi senatori s-au pronunţat, la momentul dezbaterilor, împotriva interzicerii complete a fumatului în instituţiile publice, inclusiv în Parlament. Concret, Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun include o prevedere care interzice fumatul în spaţii publice închise. Mai mult, se interzice cu desăvârşire fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private , dar se menţionează că fumatul este permis în spaţii special amenajate.

Legea stabileşte şi amenzi pentru cei care nu respectă aceste prevederi, cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei. Cum holurile Parlamentului sunt, însă, aglomerate frecvent de aleşi care fumează fără să se sinchisească de ceilalţi, mai mulţi pesedişti au depus o iniţiativă legislativă prin care ar urma să interzică, însă, cu desăvârşire fumatul în instituţiile publice. Propunerea i-a supărat pe unii dintre colegii lor fumători care s-au declarat discriminaţi.

Cea mai vehementă dintre ei a fost senatoarea PC, Cristiana Anghel,cunoscută ca învăţătoarea-grevistă,  care a stârnit o răzmeriţă printre senatori, după ce le-a amintit colegilor că primul om din istorie care a interzis fumatul a fost chiar Adolf Hitler, „care voia copii sănătoşi pentru front“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite