Pensii speciale şi pentru aleşii locali. Parlamentarii au depus un nou proiect, după ce primul a fost respins de CCR. USR, singurul partid care se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragne ale-a promis primarilor pensii speciale
Liviu Dragne ale-a promis primarilor pensii speciale

Parlamentarii revin cu un proiect prin care să acorde pensii speciale şi aleşilor locali, începând cu 1 ianuarie 2019, pe modelul celor ale parlamentarilor, după ce prima iniţiativă în acest sens a fost declarată neconstituţională. Singurul partid care se opune pensiilor speciale este USR

Proiectul a fost depus de parlamentari din toate partidele, în afară de USR, iar motivaţia lor este că „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din România generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”.

Această iniţiativă vine să revizuiască o propunere din anul 2015, când Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevedea că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi indemnizaţii speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcţii timp de cel puţin doi ani. Cuantumul indemnizaţiei era calculat în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară.

Acest proiect a fost însă declarat neconstituţional după ce a fost reclamat la Curtea Constituţională a României (CCR) de Guvernul Cioloş. Judecătorii au constatat atunci în unanimitate că legea nu este clară, că există inegalitate între aleşi în ce priveşte alocarea pensiilor şi că nu se precizează sursa de finanţare

Acum, parlamentarii au revizuit proiectul şi au venit cu o propunere care „a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituţională a României”.

Conform proiectului, indemnizaţia de vârstă pentru aleşii locali va fi acordată începând cu anul 2019, în limita a trei mandate complete, iar cuantumul indemnizaţiei este calculat acum ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul minim brut garantat în plată.

Nu vor avea dreptul la indemnizaţia prevăzută de prezenta lege primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene condamnaţi pentru acte şi fapte de corupţie, nici cei urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru acte şi fapte săvârşite în exercitarea funcţiilor, până la achitarea lor definitivă.

Iniţiatorii propun ca sursă de finanţare bugetele administraţiilor publice locale, care vor evidenţia, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizaţiilor prevăzute de această lege.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite