PNL - Decizii periculoase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că în ultimele două zile s-a făcut exces de zel, s-a pierdut prea mult timp de emisie, s-a produs risipă de vorbe şi s-a consumat nepermis de mult spaţiu tipografic pentru a se întoarce pe toate feţele, a se face tot felul de analize hermeneutice asupra deciziei d-lui Rareş Bogdan de a se dedica de acum încolo politicii.

Ori de a o face altfel, adică trecând de cealaltă parte a baricadei.

Cum, aşa după cum ni s-a spus, dl. Rareş Bogdan a mai fost membru PNL via PAC, în vremea studenţiei, fosta vedetă a Realităţii tv nu a făcut altceva decât a se reîntoarce la matcă. De altfel, dl. Bogdan a rămas şi în lunga perioadă în care a realizat emisiunea Jocuri de putere un vădit simpatizant al peneliştilor. Aceştia l-au considerat, la rându-le, a fi astfel, adică un om de-al lor, dovadă că, în urmă cu câţiva ani, pe vremea USL, au încercat să îl impună în postul de preşedinte-director general al TVR. Nu le-a reuşit mişcarea din pricina trădării pesediştilor, conduşi atunci de dl. Victor Ponta.

Dl. Rareş Bogdan nu este nici primul şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultimul jurnalist care abandonează presa în favoarea politicii. Să ne reamintim că, îndată după victoria în alegerile parlamentare a Convenţiei Democratice şi la preşedinţie a d-lui Emil Constantinescu (noiembrie 1996) noua Putere a atras de partea ei mulţi angajaţi ai României Libere. Cu rezultate mai mult decât discutabile. Să ne reamintim şi că în 2012, abjectul pseudo-jurnalist Sorin Roşca-Stănescu a izbutit să se aleagă în Senatul României pe lista liberalilor (a fost atunci vorba despre o eroare de proporţii a fostului preşedinte al PNL, dl. Crin Antonescu), dar şi că, în 2016, a devenit parlamentar o altă vedetă a Realităţii tv, e drept că dintr-o altă epocă, dl. Robert Turcescu.

Nu cred nici măcar o singură secundă că prin plecarea din presă a d-lui Rareş Bogdan, jurnalismul românesc ar suferi o mare pierdere. Aşa după cum am scris în repetate rânduri, nu sunt şi nu am fost vreodată un mare admirator al felului în care domnia-sa a făcut presă, chiar dacă s-a situat de partea Opoziţiei. Mi-au displăcut întotdeauna tiradele lui nesfârşite, accentele egolatre, mesianismul, efuziunile patriotarde, naţionalismul agresiv. În vremea din urmă, dl. Bogdan a încercat să ţină piept noii orientări imprimate politicii editoriale a postului, aşa cum se vede ea din intervenţiile aproape zilnice, dar şi din emisiunile (proaste, jenante), ale co-patronului Cozmin Guşă, însă a şi tolerat multe.

Odată cu părăsirea Realităţii tv de dl. Rareş Bogdan, cred că se pune capăt unei perioade cu accente schizoide din istoria postului. Aşa că regretele exprimate de dl. Guşă în faţa plecării d-lui Rareş Bogdan nu sunt altceva decât lacrimi de crocodil.

Au fost comentatori care şi-au exprimat mirarea în faţa deciziei preşedintelui PNL, dl. Ludovic Orban, de a-l face pe dl. Bogdan Cap de listă. În fond, nici o noutate. Rareş Bogdan este perceput drept o locomotivă electorală, drept un magnet menit să atragă electorat din Ardeal şi alegători cu înclinaţii naţionaliste. Rămâne de văzut dacă o astfel de decizie nu va provoca şi pierderi. Dacă nu cumva intelectuali de bună calitate, care mai păstrau încă simpatii liberale, vor diagnostica şi taxa dur găunoşenia lui Rareş Bogdan şi îşi vor redirecţiona voturile către Alianţa 2020. Adică spre USR şi PLUS.

Mai interesant mi se pare faptul că următorii trei pe lista de candidaţi ai PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai nu sunt liberali de viţă veche. Doamna Adina Vălean a fost plasată doar pe locul al cincilea, înaintea domniei-sale situându-se fostul pedelist Mircea Hava şi fostul pemepist Siegfried Mureşan. Pe locuri considerate eligibile majoritari sunt aceiaşi ex- pedelişti. Dintre aceşti, domnii Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Daniel Buda au făcut parte dintre susţinătorii din linia întâi ai fostului preşedinte al României, dl. Traian Băsescu. Cu care nici astăzi, actualul preşedinte al partidului, dl. Ludovic Orban nu întreţine raporturi din cale afară de tandre.

Adevărul e că, dincolo de motivele care l-au determinat pe dl. Orban să întocmească ori doar să îşi dea acordul pentru o asemenea listă, dincolo de faptul că lista cu pricina a fost validată joi de Biroul Executiv Naţional al partidului, PNL îşi asumă un mare risc. Numai cu o seară înainte, a apărut la Digi 24 fostul preşedinte al PNL, actual lider al ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Care o fi spus el multe prostioare, mai mult ca sigur că a debitat verzi şi uscate, nu încape îndoială că a scos pe gură noian de aberaţii, însă a diagnosticat clar situaţia actuală din PNL. Care, în cazul în care partidul nu îşi va îndeplini obiectivele la europarlamentare, s-ar putea să se acutizeze. Cu consecinţe dezastruoase pentru parlamentarele din 2020, poate chiar şi pentru şansele de succes ale preşedintelui Iohannis în cursa în vederea unui nou mandat de cinci ani la Cotroceni.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite