PNL şi PMP au atacat la CCR legea de înfiinţare a liceului maghiar din Târgu-Mureş. Kelemen Hunor: E o greşeală să meargă la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos

PNL şi PMP au atacat la CCR legea de înfiinţare a Liceului romano-catolic din Târgu Mureş. Sesizarea a fost semnată de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP. Cu o zi înainte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că demersul strică relaţiile dintre formaţiunea sa şi PNL pe termen mediu şi lung.

Senatul a adoptat pe 7 februarie, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.

Printre argumentele înaintate în PNL şi PMP sunt faptul că legea încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării, respectiv dispoziţiile art. 1 alin. (4), art. 120 alin. (1), art. 121, alin. (1) şi (2), din Constituţia României. De asemenea, liberalii susţin că actul normativ Încalcă principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile, respectiv dispoziţiile constituţionale prevăzute de art. 15 alin. (2) din Constituţia României. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră greşită atacarea de către PNL la Curtea Constituţională a deciziei de înfiinţare a Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş, acesta susţinând că relaţia UDMR cu PNL se va strica pe termen mediu şi lung, potrivit Mediafax.  „I-am transmis prin SMS d-lui Ludovic Orban, pentru că la telefon nu a răspuns, că din punctul meu de vedere este o greşeală să meargă la CCR şi nu am ce să fac altceva decât să cred în decizia judecătorilor că în această lege nu există elemente de neconstituţionalitate. Dar relaţia noastră cu PNL, pe termen mediu şi lung, probabil că se va strica şi se adevereşte ceea ce spuneam, că PNL a devenit un partid ultranaţionalist şi anti-maghiar”, a declarat liderul UDMR pentru sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite