PNL vrea să pună sub control parlamentar Academia de Securitate fondată de Oprea. Cursuri pentru aleşi cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fotografie de grup a membrilor Academiei pentru Securitate Naţională FOTO Facebook
O fotografie de grup a membrilor Academiei pentru Securitate Naţională FOTO Facebook

Patru parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege de modificare a Legii de funcţionare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), în sensul în care instituţia să intre sub control parlamentar şi să aibă şi rol de perfecţionare a parlamentarilor.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Prin iniţaitiva legislativă se urmăreşte includerea Comisiilor pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi a Comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din ambele Camere ale Parlamentului în categoria organismelor partenere şi beneficiare ale activităţii Academiei Ştiinţifice ale Securităţii Naţionale (ASSN).

De asemenea, iniţiatorii doresc introducerea unei noi atribuţii în sarcina ASSN, respectiv de a elabora cursuri de carieră în domeniile de interes ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii, dar şi la solicitarea comisiilor de specialitate ale Parlamentului anterior menţionate şi ale serviciilor (aparatul tehnic) ale celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit proiectului de lege, plata indemnizaţiilor lunare viagere de care beneficiază membri titulari şi membri corespondenţi ai ASSN să fie suportată de la bugetul de stat prin transferuri din bugetele Ministerului Educaţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi al SRI.

În plus, Adunarea Generală a membrilor ASSN va avea obligativitatea de a elabora rapoarte semestriale de informare către Comisiile pentru Apărare şi Comisiile pentru Învăţământ din Ambele Camere ale Parlamentului şi către membrii Birourilor Permanente.

Guvernul a desfiinţat proiectul, punct cu punct

Punctul de vedere al Guvernului Cioloş este unul negativ. „Considerăm nu se justifică elaborarea de cursuri de carieră la solicitarea comisiilor de specialitate deoarece cursurile de carieră se organizează şi se desfăşoară de instituţiile de învăţământ superior ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii şi sutn evidenţiate în Legea Educaţiei Naţionale şi în documentele Agenţiei Naţionale pentru Calificări. De asemenea, având în vedere modul de organizare şi funcţionare a ASSN, respective componenţa aparatuluid e lucru al acesteia, considerăm că aceasta nu are capacitatea de a elabora şi, ulterior, de a gestiona cursuri de carieră în domeniile de interes pentru Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI“, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Guvernul Cioloş mai arată că nici rapoarte de informare nu pot fi trimise la Parlament din cauza faptului că Adunarea Generală a ASSN se reuneşte o dată la un an şi jumătate. „Totodată, întrucât porivit prevederilor art.20 din Legea nr. 56/2012, „Adunarea generală de întruneşte în sesiune ordinară o dată pe an şi, în sesiune extraodinară, ori de câte ori este nevoie, la solicitarea consiliului ştiinţific sau a jumătate plus unu din numărul membruilor“, considerăm că nu se justifică completarea art. 18 cu o nouă literă , astfel cum se propune la pct. 4 al iniţiativei legislative, cu atât mai mult cu cât, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, care coordonează ştiinţific ASSN, pot prezenta informări către comisiile avute în vedere“, se mai arată în punctul de vedere al Guvernului Cioloş.

Mihalache, Maior, Oprea, Dâncu

Fosta Academie de Ştiinţe Militare, redenumită ASSN, a luat naştere în urmă cu patru ani, prin legea nr. 56/2012, ca urmare a iniţiativei legislative semnate de deputaţii Marian Săniuţă, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea si senatorul Teodor Meleşcanu. Potrivit legii, ASSN este o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărarii Naţionale, MAI şi SRI.

La aproape patru ani de la înfiinţare, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale nu are un site cu membrii şi activităţile derulate. Din declaraţiile de avere a reieşit calitatea de membru al ASSN pe care o au unii demnitari sau foşti demnitari. De exemplu, şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache încasează 2.700 de lei de la ASSN, potrivit declaraţiei de interese. La Palatul Cercului militar Naţional a avut loc la 27 august 2015, în prezenţa lui Klaus Iohannis, conferinţa de prezentare a Noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării, eveniment organizat de ASSN.

Printre membrii fondatori ai ASSN sunt: vicepremierul Vasile Dâncu, fostul vicepremier Gabriel Oprea. Preşedintele instituţiei a fost timp de trei ani fostul director al SRI George Maior. Odată cu numirea lui Maior în pzoiţia de ambasador al României în SUA, Remu Pricopie a preluat conducerea ASSN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite