Predoiu, despre propunerea lui Tăriceanu privind numirea procurorilor-şefi: „fantezistă şi inadecvată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea legislativă privind numirea procurorilor-şefi de CSM, anunţată de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, este "complet fantezistă şi inadecvată" în contextul publicării raportului MCV, a declarat joi seara prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.

"E complet fantezistă şi inadecvată. Poate vulgarizez puţin subiectul, dar e ca şi când, după ce echipa de fotbal şi-a câştigat un campionatul, vii şi spui <<hai să schimbăm posturile, să punem portarul atacant, atacantul portar>>. (…) Noi am primit recent, acum două zile, un raport privind starea justiţiei, progresele din justiţie, din partea Comisiei Europene, celebrul raport MCV, care este cel mai bun până acum", a declarat Predoiu la Realitatea TV.

Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că este "de neexplicat" de ce a fost propusă schimbarea arhitecturii sistemului judiciar şi că un astfel de proiect nu trebuie făcut "pe colţul mesei".

"E de neexplicat de ce, într-un astfel de moment, vii şi spui că nu e în regulă arhitectura sistemului judiciar, trebuie să schimbăm propunerile. (…) Un astfel de proiect nu se face pe colţul mesei, chiar şi masa Senatului, dar nu se face pe colţul mesei. Este un proiect care trebuie să vină în urma unor studii, a unor analize, a unor simulări, a unor foruri de dezbatere în sistemul judiciar, în afara sistemului judiciar, cu partenerii noştri din Comisia Europeană care ne-au sprijinit să reformăm justiţia. Nu poţi să vii azi să spui că mâine trebuie să facem aşa şi pe dincolo", a mai spus Predoiu.

De asemenea, în opnina sa, iniţiativa legislativă este o tentativă deturnare a atenţiei publice de la rezultatele raportului MCV care vizează Parlamentul.

"Nu cred că merită prea multă atenţie, este mai degrabă o încercare de a muta atenţia de la concluziile raportului, după părerea mea, care sunt pozitive. Printre concluziile pozitive, sunt însă unele negative care privesc, nu sistemul judiciar, ci privesc sistemul politic, în special Parlamentul", a declarat Cătălin Predoiu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat joi că vrea să depună un proiect de lege prin care preşedintele României să nu mai facă numirile-cheie din justiţie, cum ar fi pentru funcţiile de preşedinte ICCJ, procuror general, procuror şef al DNA, procuror şef al DIICOT, acesta urmând să fie făcute de Înlata Curte, respectiv CSM. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite