Ce au discutat preşedintele Iohannis şi prinţul Charles despre Roşia Montană şi Delta Văcăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles şi preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency
Prinţul Charles şi preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe prinţul Charles de Wales, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE Klaus Iohannis şi Prinţul Charles au discutat despre patrimoniu şi potenţialul turistic al României. 

„Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit Prinţului de Wales pentru vizită, dar şi pentru contribuţia semnificativă în procesul de conservare şi păstrare a tradiţiilor comunităţilor rurale transilvănene. Principala temă de discuţie a fost misiunea şi rolul Fundaţiei „The Prince of Wales” în România care vizează conservarea patrimoniului, Roşia Montană, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Cele două părţi au discutat despre potenţialul turistic rural extraordinar pe care România îl are şi despre continuarea proceselor de conservare a patrimoniului natural şi a arhitecturii tradiţionale. Preşedintele României a reiterat dorinţa şi disponibilitatea de a susţine iniţiativele menite să păstreze şi să îmbunătăţească moştenirea naturală şi culturală a României. În cadrul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa păstrării şi promovării tradiţiilor româneşti, nevoia de a dezvolta şi aplica politici de dezvoltare durabilă, cu accent deosebit pe dezvoltarea regiunilor rurale.

Atât Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, cât şi Preşedintele Klaus Iohannis au convenit asupra nevoii de a conserva biodiversitatea, de a proteja mediul prin găsirea de soluţii şi metode alternative de depozitare şi reutilizare a deşeurilor, prin cointeresarea mediului de afaceri pentru protejarea şi dezvoltarea mediului, precum şi încurajarea agriculturii ecologice. În acest context, Preşedintele României a evidenţiat reuşita conservării Parcului Natural Văcăreşti,  singurul parc natural urban protejat din Europa, prilej cu care l-a invitat pe Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales să-l viziteze“, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială. 

A doua întâlnire

 Aceasta este a doua întrevedere între preşedintele Iohannis şi prinţul Charles, prima având loc în 2015, pe 31 mai.  La finalul întâlnirii de la acea dată, prinţul de Wales i-a adresat preşedintelui Iohannis invitaţia de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitaţie pe care şeful statului a acceptat-o.

În iunie 2015, prinţul a deschis filiala din România a findaţiei sale caritabile, The Prince of Wales's Charitable Foundation. Fundaţia are ca obiectiv păstrarea tradiţiilor româneşti, agricultura ecologică şi dezvoltarea durabilă.

Prinţul Charles este interesat de mai mulţi ani de tradiţiile rurale româneşti, îndeosebi cele din Transilvania. El a cumpărat o casă săsească în localitatea Viscri pe care a restaurat-o şi apoi a donat-o fundaţiei sale ce mai are în patrimoniu o proprietate în Valea Zălanului, jud. Covasna.

Citeşte şi:

Ce a vrut să obţină David Cameron de la România

Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut. 

Afacerea Brexit. Cum ajută România la salvarea UE

Klaus Iohannis susţine, în mare parte, planul propus de Bruxelles care ar ajuta Marea Britanie să rămână în UE. Singura contradicţie vizează ajutoarele sociale pe care Londra nu mai vrea să le ofere migranţilor economici, mulţi dintre ei români.  Un răspuns afirmativ din partea tuturor liderilor comunitari i-ar oferi posibilitatea lui David Cameron să-i convingă pe britanici că locul Regatului Unit e în UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite