Proiect: Violatorii, pedepsiţi cu închisoare de la 10 ani până la detenţia pe viaţă. Iniţiator: „Pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus un proiect prin care vrea modificarea Codului penal, astfel încât violatorii să fie condamnaţi la mai mulţi ani de închisoare, în cazuri grave ajungându-se chiar la detenţia pe viaţă. Concluzia deputatului: „Pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă“.

Tudor Ciuhodaru urmăreşte modificarea mai multor alineate ale articolului 2018 din Codul Penal. Prin urmare, „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea exercitării anumitor drepturi“. În prezent pedeapsa e cuprinsă între 3 şi 10 ani de închisoare. 

Apoi, social-democratul vrea ca violatorii care abuzează persoane sub 16 ani, dacă urmăresc să producă materiale pornografice sau vizează persoane care se află în sistemele de protecţie şi îngrijire ale statului, să primească condamnări cuprinse între 15 şi 25 de ani. Legislaţia din prezent prevede pedepse cuprinse între 5 şi 12 ani.   

Nu în ultimul rând, „dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă şi interzicerea exercitării unor drepturi“. În momentul de faţă o asemenea prevede o pedeapsă cuprinsă între 7 şi 18 ani de închisoare. 

„Acest proiect legislativ prevede însăprirea pedepselor pentru viol având drept obiectiv scăderea numărului acestor infracţiuni şi protecţia victimelor. Prin acest proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă“, a explică iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului. Conforma datelor prezentate de deputatul PSD, în România au loc anual peste 2.000 de violuri. 

Proiectul urmează să fie trimis la Senat, primul for care va dezbate propunerea legislativă. Ulterior, acesta va reveni la Camera Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite