PSD - un partid incapabil să se reformeze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din zilele crizei guvernamentale, pe vremea când dl. Sorin Grindeanu încă mai spera că ar mai putea găsi cine ştie ce soluţie de salvare şi că, prin cine ştie ce miracol, ar fi posibil ca, din senin, să se coaguleze o simpatie populară în favoarea sa, a fost lansată pe piaţă ideea că lucrurile din ţară şi din PSD merg prost fiindcă principalul partid aflat la guvernare ar fi fost încălecat de venetici. De pesedişti neautentici fără pedigree.

S-a bătut multă monedă pe faptul că actualul lider al PSD, dl. Liviu Dragnea, are în spate câţiva ani buni de cotizare în fostul PD, partidul lui Traian Băsescu, care l-a răsplătit la un moment dat chiar şi cu o funcţie importantă- aceea de preşedinte al Consiliului judeţean Teleorman şi că a fost de abia apoi primit în PSD, prin bunăvoinţa fostului liderului maxim de la începutul anilor 2000, dl. Adrian Năstase, şi al ex-secretarului general, dl. Cozmin Guşă, azi analist politic, patron al Realităţii tv, loc unde joacă rolul de special guest star, şi preşedinte al Federaţiei Române de Judo. Cum asupra temei a insistat cu prioritate chiar Realitatea tv, s-a zăbovit mai puţin asupra faptului că, acceptându-l în PSD pe dl. Dragnea, atât dl. Năstase cât şi dl. Guşă încurajau aviatorismul politic.

Zilele trecute pe facebook, dl. Victor Ponta revenea cu noi argumente în favoarea ideii că vinovaţi pentru haosul din partid, un haos care se extinde tot mai primejdios asupra ţării, sunt aceiaşi venetici, îndeosebi acelaşi Daddy Dragnea, care au „întinatînaltele idealuri ale formaţiunii. Au făcut-o, alungându-i nu doar pe foştii prim-miniştri Ponta şi Grindeanu, membri ai PSD încă din fragedă tinereţe, care au optat pentru social-democraţie când această alegere nu era defel trendy, iar partidul se afla în opoziţie, un loc pe care se părea că nu îl va mai părăsi în veci, ci şi pe Gabi Oniga de la Cluj sau pe Cătălin Ivan de la Iaşi, azi (încă) europarlamentar de frunte. Au fost, în schimb, promovaţi foşti peremişti de genul unor Codrin Ştefănescu sau Lia Olguţa Vasilescu, ambii fiind reprezentanţi de frunte ai aripii dure a partidului. Indivizii aceştia şi alţii ca ei, fideli, până la proba contrarie, ai lui Liviu Dragnea, ar reprezenta o frână în modernizarea şi europenizarea partidului. Că doar o ştim încă de la Iosif Vissarionovici Stalin „cadrele decid totul”.

Nu pot însă să nu observ că sunt deja foarte mulţi ani de când PSD tot promite să se reformeze. Ni se făgăduia că PSD va fi altfel, încă de pe vremea când se chema FDSN sau PDSR, după ce va scăpa de Ion Iliescu şi de susţinătorii lui acerbi, de genul Gherman, Dumitraşcu, Mihăilescu, Cozmâncă, Tărăcilă, etc, etc. Reforme radicale în partid ne-au promis şi Mircea Geoană, şi Victor Ponta. Pe primul nu l-a lăsat să facă ce a promis chiar Victor Ponta care l-a trădat în 2009, pe cel de-al doilea prietenii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Însuşi dl. Liviu Dragnea, la congresul în care a fost ales lider suprem din poziţia de unic candidat, a vorbit despre faptul că PSD trebuie să scape grabnic şi obligatoriu de eticheta de partid urmaş al PCR şi să identifice metodele prin care să se apropie de intelectualii autentice. Astăzi, speriat că şi-ar putea pierde poziţia de mare şef, dl. Dragnea mai că nu ameninţă cu revenirea la lupta de clasă, vorbeşte despre contramanifestaţii şi anihilarea celor potrivnici. Cât despre intelectuali, aceştia nu vor fi în nici un caz cuceriţi de falsa social-democraţie de la Bucureşti când portofoliul Educaţiei i-a fost încredinţat unui agramat, aşa cum este dl. Liviu Pop, în vreme ce la Ministerul Culturii a fost paraşutat fostul director de tabloid, dl. Lucian Romaşcanu.

Mari speranţe de reformă nu prea ne putem pune nici în noii veniţi, în tinerii intraţi şi promovaţi în PSD. Să crezi că un tânăr de un radicalism comunistoid evident, aşa cum este dl. Marius Dobre, promovat în postul de purtător de cuvânt al PSD, deşi are niscaiva fapte rele la activ, sau un circar şi carierist precum Liviu Pleşoianu ar putea reprezenta soluţia pentru debolşevizarea PSD este curată nebunie. Serile trecute, la o dezbaterea găzduită de postul de televiziune Digi 24, l-am urmărit cu profundă neplăcere, dând conşiincios şi partinic din gură, repetând prefabricate de gîndire, pe un al tânăr pesedist, pesemne cadru de nădejde, propulsat în Parlament. E vorba despre un bruneţel cu cioc şi costum scump- iertat să fiu că nu i-am reţinut numele, dar nici nu merită atât e de inconsistent- care parcă era Lia Olguţa Vasilescu în fustă sau un Codrin Ştefănescu, aflat încă în stagiu de pregătire la Academia de partid „Ştefan Gheorghiu. Între timp, iată, am aflat că pe respectivul îl cheamă Petre Florin Manole. Celor deja menţionaţi li se alătură alte maşini de repetat minciunile cu care îi îndoctrinează partidul, gen Gabriel Petrea sau Oana Florea.

Nu avem, aşadar, nici un motiv pentru a crede că ar exista fie şi o minimă şansă ca PSD să se reformeze.

P.S. De un ridicol absolut apariţia de miercuri seară de la „Antena 3” a d-lui Marius Adrian Dobre. Care a încercat să justifice nejustificabilul. Absenţa d-lui Liviu Dragnea de la sesiunea extraordinară a Parlamentului plecat în Maldive cu iubiţica. Asta după ce a chiulit zdravăn în timpul sesiunilor ordinare. Daddy a fost prezent doar la 9 şedinţe din 60 planificate. Cu toate acestea a încasat indemnizaţia. Hoţul tot hoţ rămâne chiar dacă furtul îi este justificat de inşi aflaţi în solda lui, aşa cum este sus-numitul Dobre. L-aş sfătui pe dl. Bogdan Stanoevici, proaspăt definitivat director la Circul „Globus”, să îi ofere colegului său de partid un post de clovn la instituţia pe care o conduce. Nu de alta, dar zelosul Adrian Dobre face PSD mai mult rău decât i-a făcut Bisericii Ortodoxe Române părintele Costel Stoica.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite