PSD şi ALDE, singurele partide care au tăcut după agresiunea lui Palada. Scurt inventar al grosolăniilor sociologului bătăuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, şi senatorul Mihai Goţiu. FOTO Colaj Adevărul
Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, şi senatorul Mihai Goţiu. FOTO Colaj Adevărul

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost singurii lideri politici care n-au scos un cuvânt despre pumnul în gură pe care Mirel Palada i l-a aplicat senatorului USR Mihai Goţiu. Până şi Victor Ponta l-a taxat pe fostul său purtător de cuvânt.

În emisiunea „Talk B1“, moderată de Nadia Ciurlin, senatorul USR Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului, şi Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, s-au contrat puternic, iar în pauza publicitară Palada l-a bătut pe senatorul USR, lovindu-l cu pumnul în zona feţei şi spărgându-i buza.  

„În prima parte a emisiunii, Palada a intervenit de mai multe ori peste mine. I-am spus că de asta am intrat în politică, din cauza unor nesimţiţi ca el. Nadia mi-a atras atenţia la limbaj şi am spus că îmi asum acest limbaj. În pauză, Palada a început să-mi spună că nu care cumva să-i spun că e nesimţit. M-a lovit cu pumnul, colegii din studio abia au reuşit să-l ia de pe mine şi l-au scos din platou“, a povestit senatorul USR.  Întrebat de câte ori a fost lovit de Palada, Goţiu a răspuns: „Cred că o dată a reuşit să îmi dea un pumn în gură. Am observat că am şi o julitură la picior.“

În imaginile publicate de B1TV, poate fi văzută reacţia moderatoarei Nadia Ciurlin, vizibil afectată de incidentele din platou. „Avea ceva de împărţit cu el de dinainte, dar nu se face! Doamne, Dumnezeule! Nu mai sunt bună de nimic“, a fost reacţia prezentatoarei. Nadia Ciurlin a anunţat incidentul după revenirea în direct şi emisiunea a continuat fără prezenţa celor doi. „Din păcate, în pauza publicitară s-a întâmplat un eveniment extrem de neplăcut, domnul Mirel Palada l-a agresat fizic pe domnul Mihai Goţiu“, a anunţat realizatoarea TV. 

Istoricul şi scriitorul Stelian Tănase, invitat miercuri seară la B1 TV după emisiunea în care au fost prezenţi Mihai Goţiu şi Mirel Palada, a povestit cum l-a găsit pe senatorul USR în sediul televiziunii, la puţin timp după ce fusese bătut. „Mihai Goţiu era prăbusit într-un fotoliu, cu capul în mâini, sub stare de şoc. Am crezut că a căzut pe scări. Fusese o cafteală de mahala în toată regula. Palada sărise la Goţiu, îl trântise şi îi administrase pumni şi picioare ca la sala de arte marţiale“, a scris Stelian Tănase pe blogul personal.

Ulterior, Mihai Goţiu a mers la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“, iar a doua zi la Institutul de Medicină Legală pentru a lua dovezi legale ale agresării sale. Tot ieri, Goţiu a depus o plângere penală împotriva lui Palada la Secţia 1 de Poliţie.

Susţinătorii politici au tăcut mâlc

Liderii PSD şi ALDE au păstrat tăcerea în ceea ce priveşte gestul lui Mirel Palada, cu toate că sociologul este un apărător al poziţiilor politice ale celor aflaţi la putere, iar în trecut chiar a fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, în perioada octombrie 2013 –septembrie 2014. Singurul membru al PSD care a făcut referire la subiect a fost deputatul Liviu Pleşoianu. Acesta nu a criticat şi nici nu s-a desolidarizat faţă de atitudinea lui Palada, ci a intervenit pentru a-i răspunde fostului preşedinte Traian Băsescu, după ce fostul şef al statului a zis că sociologul are „un comportament de derbedeu ordinar“. „Băsescu Traian - tupeu chomolungmian. Cel care îi administra un pumn în figură unui copil face acum pe mimoza şi spune că nu mai merge la nicio televiziune care îl invită pe Mirel Palada“, a afirmat Pleşoianu. 

Pe de altă parte, partidele din Opoziţie, USR, PNL şi PMP au denunţat gestul făcut de Palada şi au cerut oprirea practicii, pumnului în gură“ din România. „PSD are în continuare o abordare FSN-istă“, a spus preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, la Adevărul Live. „Solicit energic pedepsirea golanului politic pentru infracţiunea pe care a săvârşit-o, şi anume a fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD. Mult timp mi-am pus întrebarea când se va ajunge la bătaie din partea PSD“, a fost reacţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban. 

Şeful federaţiei de Aikido: „O golănie”

O reacţie vehementă faţă de gestul de agresiune a avut şi preşedintele Federaţiei Române de Aikido, sport pe care Palada susţine că îl practică: „Mirel Palada este o ruşine pentru Aikido-ul din România. Sper că organizaţia din care face parte va amenda comportamentul său agresiv”, a scris pe Facebook Dan Corneliu Ionescu. „Asta e golănie, nu filosofie de viaţă”, a replicat acesta la un comentator care încerca să explice gestul lui Palada.

Până şi fostul premier şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, s-a distanţat de ceea ce a făcut Palada şi l-a criticat pe fostul său purtător de cuvânt. „Oricât de provocator sau de enervant este un adversar politic nu există nicio scuză pentru a-ţi rezolva o problemă cu pumnii!“, a afirmat fostul şef al lui Palada. 

USR, ţinta agresiunilor din Parlament şi CGMB

Deputaţii, senatorii şi consilierii USR au fost agresaţi în mai multe rânduri de colegii lor din Parlament sau din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, această formaţiune fiind ţinta preferată a adversarilor politici.

Primul reprezentant al USR care s-a trezit în centrul problemelor a fost deputatul Iulian Bulai. Cu ocazia venirii preşedintelui Klaus Iohannis în Parlament, în februarie, aleşii PSD au ieşit din sala de plen pe holuri, moment în care Bulai a mers după aceştia şi s-a filmat în timp ce îi întreba de ce au recurs la acest gest. Mai mulţi social-democraţi l-au bruscat pe Bulai, cel mai vehement în îndepărtarea deputatului USR de acolo fiind senatorul PSD Liviu Tit Brăiloiu. „Am fost bruscat de cei din PSD şi ALDE în holul Palatului Parlamentului. Regret acest comportament al colegilor deputaţi“, a scris Bulai, pe Facebook, după incident.  Anterior, acelaşi senator îi arătaseră lui Bulai degetul mijlociu.

Un alt moment tensionat în Parlamentul României s-a întâmplat la începutul lunii aprilie. Într-o şedinţă a conducerii Senatului, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, l-a jignit în mod repetat pe senatorul USR Mihai Goţiu. Disputa dintre Şerban Nicole şi Mihai Goţiu n-a plecat de la un proiect de lege aflat pe ordinea de zi, ci de la faptul că liderul senatorilor PSD şi-a amintit că Mihai Goţiu l-a acuzat că „face legi pentru corupţi“. „Nu pot fi avocatul nici al nespălaţilor şi nici al proştilor, aşa că sunteţi în siguranţă“, a fost replica lui Şerban Nicolae. Apoi, social-democratul l-a făcut pe senatorul USR „analfabet“, a spus că „sare mătreaţa din el“ şi că îşi „întinde mucozităţile pe cămaşă“. La toată această discuţie, preşedintele Senatului i-a luat apărarea tot lui Şerban Nicolae, avertizându-l pe Goţiu că îi va tăia microfonul dacă intervine. 

USR a văzut cum lucrurile degenerează şi în şedinţele Consiliului General al Capitalei. Într-o şedinţă de la sfârşitul lunii martie, tensiunea a crescut în încăpere după ce vicepremierul Aurelian Bădulescu ar fi folosit apelativul „prostituată“ pentru o consilieră a USR, lucru negat de numărul doi în Primăria Capitalei. Cei din Opoziţie au început să protesteze faţă de atitudinea PSD şi ALDE. Apoi, alte două consiliere USR, Ana Maria Ciceală şi Roxana Wring, au fost agresate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite