Cum şi-a bătut joc PSD de vizita istorică a premierului Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shinzo Abe. FOTO Getty Images
Shinzo Abe. FOTO Getty Images

Guvernul a anulat ceremonia oficială de primire a lui Shinzo Abe, primul premier al Japoniei care a vizitat România. Abe avea programtă o întâlnire cu Mihai Tudose, însă, cu o seară înainte, PSD şi-a trântit pentru a doua oară premierul. Iar Tudose, în semn de răzbunare, n-a vrut să asigure interimarul, aşa că Abe, care a sosit în România alături de importanţi oameni de afaceri, în loc să fie primit la Guvern, a fost plimbat prin Muzeul Satului.

„Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această ţară, în România“, a spus, protocolar, Shinzo Abe. În acest timp, delegaţia oficială japoneză a fost primită pe uşa din dos la Palatul Victoria de reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc. „Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă întâlnirea din punct de vedere protocolar la nivelul Guvernului. Era nevoie de şefi de Guvern, adică de persoane la acelaşi nivel. Am avut o discuţie cu delegaţia japonează şi au înţeles foarte bine. S-au întâmplat asemenea lucruri şi în alte ţări“, a spus ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. 

Liderul PSD Liviu Dragnea, care a provocat noua criză politică, n-a avut mustrări de conştiinţă. „Vicepremierul japonez s-a întâlnit cu vicepremierul României, iar premierul s-a întâlnit cu preşedintele. A fost o întâlnire bună“, a spus Dragnea. Într-adevăr, spre seară, Shinzo Abe a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. „Am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic“, a spus şeful statului.

Constantinescu şi Iliescu, în Japonia

În 1997 si 2002, preşedinţii de atunci ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, au efectuat vizite oficiale de lucru în Japonia. Cu ocazia celei din 2002, în contextul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două ţări, a fost semnată Declaraţia comună de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre România şi Japonia.

În 1995 şi 2002, au vizitat România Alteţele Lor Prinţul şi Prinţesa Hitachi, respectiv Alteţa Sa Prinţesa Sayako. Momentului aniversar al împlinirii a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice a circumscris o nouă vizită oficială de lucru a preşedintelui României, Traian Băsescu, la Tokyo, din martie 2010, precedată de vizita oficială în România a cuplului princiar Akishino, din mai 2009

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite