PSD=PCR. O paralelă între cele două partide. Dar România nu mai este o ţară comunistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD are exact comportamentul PCR de odinioară. Fără exagerare sau patimă. Dacă mai aveam o urmă de îndoială, mi-a dispărut auzindu-l pe dl Codrin Ştefănescu răspunzând la întrebarea „De ce puneţi penali în guvern?“ „Pentru că putem!“. Un alt argument, la fel de important, PSD îşi subordonează în totalitate guvernul, exact cum făcea Ceauşescu odinioară.

Este un comportament aberant, antidemocratic şi anticonstituţional. În nicio ţară democratică nu se permite aşa ceva. Partidul sau partidele care au câştigat alegerile îşi continuă politicile publice prin intermediul parlamentului, singura instituţie care controlează guvernul. Premierul desemnat merge în parlament cu guvernul propus, şi parlamentul votează dacă validează, sau nu, propunerea de guvern. Nu CEx-ul PSD. Asta doar în comunism se întâmpla. Acolo se decidea totul în CC al PCR. NU exista nimic în restul scenei politice. Nici nu prea ştiam cine-i premier, cine sunt miniştri. Doar şeful PCR, Nicolae Ceauşescu.

  • Personajele şi „aparatul” sunt la fel:


Nicolae Ceauşescu= Liviu Dragnea
CC al PCR= CEx al PSD
Constantin Dascalescu= Viorica Dăncilă
Emil Bobu= Codrin Ştefănescu

  • Premierii şi miniştrii nu mişcă un deget fără să ceară voie de la PSD-Dragnea. Nimic nu se poate întâmpla fără avizul lui Dragnea. Iar premierii care nu se supun, zburau din funcţie. Exact ca pe timpul lui Ceauşescu. „Pentru că putem!”, vorba dlui Ştefănescu.  
  • România cu PCR în frunte devenise, în ultimii ani, nefrecventabilă. Nici o altă ţară  nu mai voia să-l primească pe Ceauşescu. Aşa se întâmplă acum cu Liviu Dragnea. Nu-l mai primeşte nimeni.  
  • Minciuna şi mistificarea. Dragnea minte că a realizat aproape integral programul de guvernare. Şi că ţara urcă spre cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres, de bunăstare. Deşi creşterile salariale nete sunt de 4%, sub o inflaţie de 3,5%.  
  • Cele mai importante măsuri pentru România, sociale, politice, economice, nu  se mai anunţă la guvern, parlament. Se anunţă la sediul PSD, în urma şedinţelor CEx al PSD. Ca odinioară în urma plenarelor CC al PCR. Nicio deosebire.  
  • Mâine se votează guvernul în CEx al PSD.  Se votează e un fel de a spune. Se executa ordinele lui Dragnea. După aproape 30 de ani de când speram că am scăpat de comunism, se întâmplă la fel.  
  • PSD susţine că a câştigat alegerile. Deşi, doar 18% din electorat a votat PSD la ultimele alegeri. Exact ca PCR care susţinea că are votul a 98,9% dintre cetăţeni.  
  • PSD numeşte direct de la partid şefii instituţiilor. Exact la fel face şi PSD, CEx al PSD decide cine şi ce funcţie trebuie să ocupe. Nu guvernul, nu parlamentul.  
  • Cine nu e cu noi, este  împotriva noastră. Exact aşa procedau şi comuniştii lui Ceauşescu. Cei care aveau alte păreri, erau automat excomunicaţi. Sau ajungeau în puşcărie.  
  • PSD-Dragnea vrea să reînfiinţeze vechea securitate. „Am câştigat alegerile, dar nu avem toată puterea”, declara deunăzi Dragnea. De aici inventarea statului paralel, şi acţiunea PSD de a pune mâna pe instituţiile de forţă din România, pe justiţie şi serviciile de informaţii. Cum făcea PCR.  
  • Dragnea nu are educaţie şi cultură pentru democraţie. Exact ca dictatorul Ceauşescu. Inginer mecanic la bază, Dragnea nu cunoaşte noţiuni elementare de democraţie, nu are habar de filosofie politică, de sociologia maselor. Are impresia că el le ştie pe toate, nu trebuie să întrebe specialiştii ce se poate şi ce nu se poate în domeniul economic.  
  • Duplicitatea dusă la extrem îl caracterizează pe Dragnea. Şi speranţa că poate aburi propriul electorat. Iar celălalt, nu contează. Exact ca dictatorul Ceauşescu.   
  • Dragnea vorbeşte de slugărnicie. „Sunt, din păcate, unii care confundă parteneriatele cu slugărnicia”. Şi ne-o spune cel care, conform lui Victor Ponta, a stat la coadă cinci ore şi a dat 1 milion de dolari, să-i poată strânge mâna lui Trump. Sperând că astfel devine „eroul României”. Aici se deosebeşte, în rău, de Ceauşescu, care n-ar fi stat la coadă să  dea mâna cu şefi de stat.

Ce nu pricepe Dragnea

  • România nu mai este membră a Pactului de la Varşovia şi a CAER. Este membră în UE şi NATO. A şi semnat tratate de aderare la aceste organizaţii, pe care trebuie să le respecte.  
  • Românii nu mai sunt comuniştii de acum 50 de ani. Importante părţi ale societăţii civile înţeleg şi ies în stradă şi în pieţe în apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei. Cu sutele de mii, dacă este nevoie.  
  • România trebuie să respecte tratatele pe care le-a semnat, pentru a nu ajunge, alături de Polonia, Ungaria, Grecia, în „turma oilor negre” ale Europei. Dacă nu le respectă, tot ce a obţinut şi clădit România în ultimii 28 de ani se duce pe apa Sâmbetei.

Toate aceste realităţi fac imposibilă revenirea României la un stat comunist, dictatorial, deşi cu aere de democraţie. Doar că Dragnea nu pricepe. Îl imită în continuare pe Ceauşescu.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite