Raportul IJ a fost aprobat parţial în CSM: „Nu se impune revocarea lui Kovesi”. Toader: „Concluzia mea nu va fi exclusiv pe baza acestui raport”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din CSM au aprobat, parţial, raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA. Documentul va fi trimis la Ministerul Justiţiei, iar ministrul va lua o decizie. Potrivit reprezentanţilor CSM, procurorii din Consiliu şi-au însuşit o parte dintre concluziile inspectorilor care au făcut controlul la DNA, dar au ţinut cont şi de opiniile conducerii Direcţiei.

UPDATE 17.10 În urma deliberărilor, Secţia pentru procurori a aprobat cu observaţii Raportul Inspecţiei Judiciare, observaţiile însuşite vizând o parte din concluziile şi propunerile formulate în mod distinct de către cei şase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secţiilor şi compartimentelor din cadrul DNA, potrivit unui comunicat al CSM.

Sectia pentru procurori  a dispus şi excluderea din conţinutul Raportului a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare. „Au fost respinse observaţiile conducerii Inspecţiei Judiciare, acestea din urmă neavând rolul de armonizare a unor aspecte neunitare ale Raportului. De asemenea, odată cu adoptarea Raportului au fost admise o parte din  obiecţiunile formulate de către unitatea de parchet supusă controlului”, arată CSM.

Totodată, Secţia pentru procurori a formulat şi o serie de propuneri de natură a clarifica aspectele insuficient analizate în cuprinsul Raportului de control, dar şi aspecte ulterioare apărute în spaţiul public.

Astfel, Secţia a solicitat Inspecţiei Judiciare următoarele:

1. Dispunerea unui control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie,  în termen de 6 luni de la data aprobării prezentului raport, prin care să se verifice:

 -  situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări;

 -  situaţia cauzelor repartizate spre soluţionare procurorilor Ţuluş Doru Florin şi Moraru Iorga Mihaiela;

 - situaţia comunicărilor procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în ceea ce priveşte respectarea dispoziţiilor art. 145 C.p.p.

2. Verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la existenţa unor înscrisuri olografe preconstituite şi care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari (veridicitatea acestor informaţii/ identificarea persoanelor care au realizat înscrisurile/ scopul acestor verificări).

3. Verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la analizarea altor dosare decât cele aferente perioadei 2016 – 01.07.2017 (evidenţa verificărilor Registrelor penale 2004 – 2015/ nominalizarea dosarelor verificate pentru această perioadă/ măsuri propuse).

4. Evaluarea declaraţiilor luate procurorilor care nu mai activează în DNA prin compararea cu declaraţiile tuturor procurorilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei judiciare (audierea tuturor procurorilor în activitate din acest compartiment/ realizarea unei analize comparative proporţionale între declaraţiile acestora şi declaraţiile celor care au plecat din DNA/ măsuri propuse).

5. Dispunerea  în termen de 6 luni a  unui control la Secţia Judiciară care să includă o analiză detaliată cu privire la situaţia achitărilor definitive în perioada 2016 – semestrul I 2017, în raport de data sesizării primei instanţe şi momentul pronunţării soluţiei definitive.

Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfăşurată în perioada 2016 - 01.07.2017, a fost una eficientă.

Toader: Raportul eu l-am solicitat

UPDATE 16.35 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre raportul CSM la DNA. Întrebat de jurnalişti dacă va reuşi să-l convingă pe Klaus Iohannis în cazul în care va decide să propună revocarea şefei DNA, Toader a afirmat:  „Ministrul Justiţiei nu ia decizia înlăturării. Legal, poate cel mult, să formuleze propunerea. Aşteptaţi şi veţi vedea. În niciun caz, într-o atare ipoteză, ministrul Justiţiei nu se duce să convingă. Argumentele pro sau contra trebuie să convingă."

Tudorel Toader susţine că va lua o decizie, însă soarta şefei DNA, spune el, nu va sta numai în urma analizei raportului întocmit de Inspecţia Judiciară după verificările făcute la DNA.

„Avem raportul Inspecţiei Judiciare cu peste 500 de pagini. Fiecare l-a citit şi recitit. Azi,în secţia de procurori, am primit de la vicepreşedintele CSM, preşedintele secţiei, o sinteză a raportului structurată pe 18 pagini. Această sinteză cuprindea constatări, sugestii şi propuneri. În dreptul fiecărei constatări, a propunerilor era votul da sau nu. Dacă suntem  de acord cu observaţia cutare, cu propunerea cutare, cum este, de exemplu, că la o anumită secţie se propune ca peste 6 luni să se reia controlul ăpentru a se constata remedierea deficienţelor din actualul raport.

Fiecare am evaluat şi am pus da sau nu pe coloană. Adică am aprobat sau nu constatările, observaţiile, propunerile. Votul majoritar al secţiei este cel pe care îl ştiţi. Ce vă pot spune eu: faptul că poziţia mea, concluzia mea, pe care o voi comunica public, va fi luată pe baza analizei evaluării coroborate a tuturor stărilor, circumstanţelor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Raportul eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent de ce se va petrece pe lanţul decizional. Am solicitat evaluarea pentru că pe 10 ani nu s-a făcut o evaluare la Ministerul Public şi DNA, ce e absolut nefiresc. (...)În evaluare voi lua în considerare toate aceste elemente. Concluzia mea nu va fi exclusiv pe baza acestui raport. Soarta lui Kovesi nu stă în raportul inspecţiei.", a completat Toader”.

CSM, control nou la DNA

UPDATE 16.30 Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, marţi, ca în termen de şase luni Inspecţia Judiciară să efectueze un nou control la DNA, în care să se verifice situaţia dosarelor mai vechi de un an şi a cauzelor repartizate iniţial procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

UPDATE 15.15 Şedinţa secţiei pentru procurori a CSM s-a încheiat. Au fost admise numeroase obiecţiuni la raportul IJ privind DNA, de la ambele tabere, atât de la inspectori, cât şi de la DNA. Una dintre concluziile inspectorilor, cu privire la păstrarea în funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost aprobată, arată Digi24.

Raportul va fi transmis ministrului Justiţiei, urmând ca aceasta să anunţe ce decizie va lua privind conducerea DNA. Tudorel Toader susţinea că atunci când va lua o decizie privind revocarea sau menţinerea în funcţie a conducerii DNA va lua în calcul, pe lângă raportul Inspecţiei Judiciare, decizia CCR privind ancheta OUG 13 şi situaţiile pe care i le-a adus la cunoştinţă Mihaela Iorga, arată Mediafax.

UPDATE 10.05 Întrebat de jurnalişti la intrarea în CSM cât va conta raportul în decizia de a cere sau nu revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Toader a răspuns: "Foarte mult".

UPDATE 10.00 Procurorul general Augustin Lazăr a fost întrebat, înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, în care este analizat raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii DNA, dacă este mulţumit de conducerea DNA, răspunsul fiiind: "Da, sunt mulţumit de activitatea conducerii DNA", arată News.ro.

La întrebarea jurnaliştilor dacă este mulţumit în special de activitatea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Lazăr a răspuns: "De activitatea conducerii sunt mulţumit în mod special".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a evitat însă să răspundă la aceeaşi întrebare, respectiv dacă este mulţumit de conducerea DNA. La remarca jurnaliştilor că procurorul general s-a declarat mulţumit, Tudorel Toader a spus: "Aşteptaţi să mă pronunţ şi eu ca ministru".

„Să avem încredere în CSM”

Procurorul General Augustin Lazăr a spus marţi, înainte de începerea şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, că aceasta va ajunge la concluziile corecte în ceea ce priveşte raportul Inspecţiei Judiciare în urma controlului la DNA, subliniind importanţa încrederii în CSM, care este garantul unei justiţii independente. "Raportul Inspecţiei Judiciare va fi examinat de către secţia de procurori a CSM şi se va ajunge la concluziile corecte. Eu zic să avem încredere în CSM, care este garantul Justiţiei", a declarat Lazăr.

Întrebat dacă, în opinia sa, pentru a elucida problemele apărute ar fi necesar un nou control la DNA, şeful Ministerului Public a spus: „Nu e normal să discutăm punând carul înaintea boilor. Trebuie să se facă o analiză şi apoi vom putea discuta despre soluţie. Eu zic să avem deplină încredere în CSM. Să nu uităm că este garantul independenţei Justiţiei. Nu poate să ştie cineva, altcineva, mai bine decât CSM cum să stabilească un adevăr şi cum să apere Justiţia, o Justiţie independentă".

Toader şi-a anunţat prezenţa

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Secţiei pentru procurori se află raportul Inspecţiei Judiciare privind „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

Secţia pentru procurori a CSM va emite un aviz consultativ asupra acestui raport. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că va participa la şedinţa de la CSM, potrivit News.ro.

„Va fi supus analizei Secţiei pentru procurori la care particip şi care va da un vot care poate să fie cu observaţii, indiferent că este de admitere sau respingere, cel mai probabil marţea viitoare, când este planificată şedinţa de aprobare a raportului de control al Inspecţiei Judiciare.  (...) Sunt preocupat de conţinutul avizului consultativ al CSM, de argumentele care stau la bază. Pe mine, ca ministru, mă ajută în evaluare faptul că la rândul lor inspectorii judiciari au avut poziţii diferite. Dacă şase din şase spuneau că totul e foarte bine sau foarte rău era greu să ai tu independenţa să faci aprecieri. (...) Acest raport, trei la trei, îmi dă libertatea de a înclina balanţa", declara Tudorel Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei mai spunea că raportul Inspecţiei Judiciare este doar un element de care va ţine cont în evaluarea conducerii DNA şi că în maximum o lună şi jumătate va anunţa o decizie.

Ce conţine raportul IJ

Raportul IJ a fost transmis CSM în 5 octombrie, iar în 13 octombrie şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, înaintea ei a fost audiată în Secţia pentru procurori a CSM Elena Rădescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar în 16 octombrie a fost audiat inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan.

Kovesi a susţinut în faţa procurorilor că raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.

De asemenea, Kovesi a spus că raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este "total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare. Şefa DNA a mai spus că analiza IJ a fost superficială, procurorilor fiindu-le imputate chestiuni nereale. În plus, a susţinut şefa DNA, s-a verificat inclusiv activitatea biroului de presă, însă inspectorii au verificat un alt site decât cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La rândul său, inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan a susţinut că prin afirmaţiile făcute de Kovesi la adresa Inspecţiei Judiciare s-a încercat să se inducă public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile cu obiectivitate şi imparţialitate, ceea ce este departe de adevăr. Totodată, Stan a admis că nu a fost un control unitar, din cauza coordonatorului echipei, Elena Rădescu, care a avut un „comportament autoritar, impulsiv şi neprincipial faţă de colegi".

„Este regretabil ce s-a întâmplat. Am ajuns la conlcuzia ca această stare s-a datorat coordonatorului echipei, doamna inspector Elena Rădescu, dar şi atitudinii conducerii DNA pe tot parcursul verificărilor. Mi-e greu să înţeleg de ce un inspector cu experienţă de pesste 30 de ani (n.r. - Elena Rădescu) a adoptat un astfel de comportament autoritar, impulsiv, neprincipial faţă de colegi şi faţă de conducerea Inspecţiei Judiciare şi este prima dată când doamna inspector a avut o astfel de atitudine sfidătoare faţă de colegi (...) Prin acest comportament, doamna inspector a adus prejudicii, cu scopul decredibilizării instituţiei", a mai afirmat Gheorghe Stan.

El a mai spus că Elena Rădescu a mers la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei şi fără a anunţa conducerea Inspecţiei Judiciare, aşa cum prevede regulamentul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite