„Războiul Traian“, pentru Elena. Ca s-o salveze pe Udrea, Băsescu l-ar graţia chiar şi pe Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PMP Traian Băsescu a propus graţierea tuturor persoanelor ce ispăşesc pedepse cu închisoarea de până la 10 ani. De clemenţa lui Traian Băsescu ar beneficia în primul rând Elena Udrea, dar şi marele său rival, Dan Voiculescu.

Din apărătorul statului de drept, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a convertit în salvatorul corupţilor. Liderul PMP a depus o serie de amendamente la Legea graţierii care ar goli puşcăriile. Concret, Băsescu propune graţierea integrală a pedepselor cu închisoare de până la 10 ani, în condiţiile în care proiectul de lege iniţiat de Guvern a stabilit limita maximă de graţiere la cinci ani. Cum justifică Băsescu faptul că a ridicat ştacheta graţieriide la 5 la 10 ani?

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii“, susţine fostul preşedinte.

Altfel spus, judecătorii vor încerca să fenteze legea graţierii, dictând pedepse mai mari decât ar fi cazul, sugerează Traian Băsescu. Însă adevăratul pericol este altul şi a fost plantat chiar de Băsescu: dacă amendamentele sale ar fi adoptate, ar scăpa din închisoare cei pedepsiţi  pentru fapte deosebit de grave - bandiţi, violatori, traficanţi de droguri, poate chiar criminali - nu doar cei care au ajuns după gratii pentru infracţiuni mărunte, cum prevedea proiectul iniţiat de Guvern.

„Avem nevoie de un moment zero“

Amendamentele depuse de Traian Băsescu vin în contextul în care Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare în primă instanţă pentru fapte de corupţie. Imediat după sentinţă, Traian Băsescu a lansat atacuri zilnice la adresa procurorilor DNA, cei care s-au ocupat de dosarul Gala Bute. Deşi Udrea a fost condamnată abia în primă instanţă, oricum ar fi salvată de amendamentele lui Traian Băsescu. Căci Legea graţierii se va aplica faptelor săvârşite până la intrarea în vigoare a legii sau până la o altă dată stabilită de Parlament, dar care oricum va fi apropiată de data la care legea va fi promulgată. În condiţiile în care Udrea a săvârşit deja faptele, o eventuală lege a graţierii în forma dorită de Băsescu ar scăpa-o pe fosta sa consilieră de emoţiile sentinţei definitive, căci e aproape imposibil ca pedeapsa Elenei Udrea să fie mărită de la 6 la peste 10 ani.

Convingerea că fostul preşedinte a propus amendamente  cu dedicaţie pentru Elena Udrea este întărită şi de un alt articol pe care Băsescu îl vrea modificat la legea graţierii. Spre exemplu, Guvernul a propus reducerea pedepsei la jumătate pentru femeile însărcinate. Băsescu cere, în plus, înjumătăţirea pedepselor aplicate „femeilor care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie“. Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă exact pentru fapte de corupţie.

A luat o dată o mită, acuma nu îi distrugem toata viaţa Traian Băsescu, preşedinte PMP

Folosind pretextul supraaglomerării închisorilor, Traian Băsescu propune şi reducerea pedepselor la jumătate pentru toţi deţinuţii de peste 60 de ani, „cu condiţia să nu fi sâvârşit fapte cu violenţă“. De această prevedere ar beneficia chiar şi Dan Voiculescu, marele duşman al fostului preşedinte, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie.

A doua zi după ce a depus amendamentele, Traian Băsescu a venit cu o explicaţie suplimentară.  „A luat o dată o mită, acuma nu îi distrugem toata viaţa. Aşa a fost în tranziţie. Avem nevoie de un moment zero, o gratiere largă de la care să spunem: <<Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia>>. Aşa, tensiunea va ramâne încă mulţi ani în societate. Şi vă mai spun ceva: sunt şi abuzuri“, a spus Traian Băsescu pentru TVR.

Turcescu se dezice de Băsescu

Deputatul PMP Robert Turcescu l-a criticat pe şeful său de partid pentru amendamentele favorabile Elenei Udrea. „Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia PMP. Asta este democraţia, adevărata democraţie: sistemul în care, adeseori, e mult mai necesară o bună Opoziţie, fără compromisuri, fara jumatati de măsură!”, a scris Robert Turcescu pe Facebook. Purtătorul de cuvânt al PMP, Magda Bistriceanu, i-a răspuns lui Turcescu: „Observ că un fost jurnalist, ieşit pe uşa din dos din presă, ajuns în Parlament numai cu sprijinul domnului Traian Băsescu, a ajuns să-i pună condiţii şi «să-l tragă de urechi» pe fostul preşedinte! Trist este să vezi cum trădătorii se pliază în funcţie de interese!“. Iar liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat că iniţiativa este strict personală a lui Traian Băsescu şi nu a fost discutată deloc în partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite