„Reporteri fără frontiere” acuză Antena 3 de partinitate şi avertizează că libertatea presei în România este în pericol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Antena3, unul dintre cele mai importante posturi ale mogului media şi fostului colaborator al Securităţii, Dan Voiculescu, îl susţine în campania electorală actuală pe candidatul la preşedinţie Victor Ponta”
„Antena3, unul dintre cele mai importante posturi ale mogului media şi fostului colaborator al Securităţii, Dan Voiculescu, îl susţine în campania electorală actuală pe candidatul la preşedinţie Victor Ponta”

“Reporter ohne Grenzen” („Reporteri fără frontiere”), organizaţie internaţională şi independentă cu statut de consultant la Organizaţia Naţiunilor Unite, se arată îngrijorată de starea libertăţii presei în România, tocmai în contextul campaniei electorale. Ea acuză Antena 3 de partinitate şi critică influenţa guvernului asupra structurii şi obiectivităţii editoriale a Radio-Televiziunii Române (TVR).

„Este o ruşine felul în care sunt controlaţi jurnaliştii”

Majoritatea mediilor din România sunt supuse influenţei politicii şi economiei. Relatări critice sunt posibile doar cu dificultăţi”, a declarat, la Berlin, Christian Mihr, directorul adminstrativ al secţiunii germane al organizaţiei (“Reporter ohne Grenzen”/ “Reporters Sans Frontieres”). „Solicităm ca România, ţară membră a Comunităţii Europene, să se angajeze şi să garanteze mai multă libertate a presei şi opiniei. Este o ruşine felul în care sunt controlaţi jurnaliştii, felul în care ei sunt folosiţi ca instrumente ale diverselor interese”.

TVR - controlată de guvern

Îngrijoarea este cu atât mai mare, cu cât chiar şi radio-televiziuna Publică (TVR) nu este independentă, ea fiind controlată de apropiaţi ai guvernului. „La scurt timp după alegerile parlamentare din 2012, membrii Consiliului de Administraţie al televiziunii publice TVR au fost înlocuiţi cu apropiaţi ai partidului de guvernământ. Prin urmare aceasta aproape că nu promovează niciun fel de relatări independente şi critice”, transmite în continuare organizaţia non-guvernamentală într-un comunicat de presă, emis pe 12.11.2014.

Antena 3 - părtinitoare

Pe lângă TVR, post finanţat din bani publici şi prin urmare obligat la obiectivitate, analiştii internaţionali critică  atitudinea părtinitoare a postul Antena 3 în contextul campaniei electorale aflată în desfăşurare. “Antena3, unul dintre cele mai importante posturi ale mogulului media şi fostului colaborator al Securităţii, Dan Voiculescu, îl susţine în campania electorală actuală pe candidatul la preşedinţie Victor Ponta, prim-ministrul ţării. Adversarii particulari şi politici ai săi sunt denigraţi. Chiar Voiculescu însuşi a fost condamnat la închisoare pentru spălare de bani şi corupţie. La scurt timp după pronunţarea sentinţei Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România a protestat faţă de modul tendenţios, în care Antena 3 şi trustul intact media, patronat de Vociulescu, au relatat despre procesul acestuia”.

Dependenţa de veniturile din publicitate

„Reporter fără frontiere” vede o problemă generală a presei din România cauzată de dependenţa acesteia de veniturile din publicitate, amintind că din 2008 încoace au dispărut peste 60 de ziare de pe piaţă. Prin urmare concurenţa pe piaţa de publicitate a crescut, iar firmele şi instituţiile statului îşi permit să controleze atât mass-media cât şi jurnaliştii, obligându-i indirect la auto-cenzură. “ Ziarele şi la televiziunile se cenzurează singure pentru a putea satisface interesele firmelor private sau instituţiilor statului care îşi fac publicitate doar acolo unde se pot aştepta la promovarea unei imagini pozitive”. Ei sublinează şi teama multor jurnalişti de a relata critic şi independent, riscând astfel să îşi piardă locul de muncă. ”Pentru că mulţi jurnalişti tratează contactele pe care le au cu politicieni sau diferiţi reprezentanţi ai mediului de afaceri drept o posibilitate de a face cariera”. ”Aceste evoluţii pe piaţa media au dus la scăderea diversităţii editoriale”, mai afirmă observatorii. 

Contracte care limitează libertatea de exprimare

Problemele structurale şi proasta reputaţie a presei sunt şi ele evaluate de către organizaţia non-profit. ”în nenumărate cazuri jurnaliştii au fost nevoiţi să semneze cu trusturi media contracte, care le limitează dreptul la libertatea de exprimare. Politicieni şi oameni de afaceri nu acceptă  să acorde mai nici un interviu la care li s-ar putea adresă întrebări critice. Reporterilor nu le rămâne, în cele mai multe cazuri, decât posibilitatea să se informeze în cadrul conferinţelor de presă oficiale şi tot acolo să formuleze şi întrebări. În general persecutarea publică a politicienilor şi a altor colegi jurnalişti din tabere politice adverse a dus la o denaturare a prestigiului presei”. 

Intimidări prin diversiune

Discuţiile la nivel politic purtate în legătură cu re-încriminarea insultei şi calomniei în cazul jurnaliştilor este văzută drept o intimidare a politicului la adresă presei libere. ”În 2006 a fost abrogat paragraful care incrimina insulta şi calomnia în cazul jurnaliştilor. La finele lui 2013 s-a redeschis discuţia despre reintroducerea acestui paragraf în codul penal. Asta nu s-a întâmplat până în prezent, dar doar discuţia aprinsă care a vut loc a demonstrat  deja ce putere are politicul asupra jurnaliştilor”.

Apel la viitorul preşedinte

Amintind că la capitolul libertăţii presei România ocupă locul 45 din 180 de ţări, organizaţia “Reporter fără frontiere” aplează la viitorul preşedinte al României. “Duminică (16.11.) se va decide, cine este noul preşedinte al acestei ţări membră a Uniunii Europene. “Reporter ohne Grenzen” aplează la viitorul preşedinte să asigure în viitor independenţa jurnaliştilor şi mass-mediei în România.”  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite