România are nevoie nu de remanieri, ci de alegeri anticipate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am scris în textul meu de acum câteva zile că România începe să arate diferit de Uniunea Europeană. Sub conducerea unor politicieni care nu respectă statul de drept, care nu dau pe democraţie sau libertate nici cât pentru o ceapă degerată, România a luat-o încet dar sigur pe un drum anti-european.

Faptul că nu România ar trebui pedepsită pentru o responsabilitate ce ţine de guvernanţi a fost deja înţeles de către toate instituţiile europene. Totuşi, problema rămâne: cu un guvern anti-european ce promovează încetarea statului de drept şi a democraţiei, România nu poate conduce o instituţie europeană cum este Consiliul Uniunii Europene. Nu de remanieri este vorba în această discuţie, ci de schimbarea guvernului prin alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt cerute nu numai pe considerente ce ţin de valori şi principii europene, dar şi de simplii cetăţeni, care îşi văd pe zi ce trece viaţa tot mai săracă, văd instituţii de educaţie tot mai slabe, văd spitale tot mai nesigure. Dar dacă strada cere alegeri, care ar fi piedica? Dacă au ieşit în stradă în ultima vreme câteva milioane de oameni, de ce nu se elimină acest guvern iresponsabil şi anti-european? Cred că cea mai mare piedică este tocmai partidul de la guvernare, căci deja sondajele arată o clară scădere a încrederii în PSD. Prin urmare, partidul lui Liviu Dragnea se va opune din răsputeri să se ajungă la alegeri anticipate.

Ajungem astfel la remaniere, ce se dovedeşte că, de fapt, nu are nici cea mai mică legătură cu performanţa administrativă, ci cu răsplata pentru obedienţă şi slugărnicie. Sau, pentru unii, o sinecură din care se pot culege comisioane grase. Sau, în cazul Ecaterinei Andronescu, o răsplată ca să înceteze să fie critică faţă de şeful de partid.

La asta a ajuns partidul de guvernământ, adică cel lăsat să ,,guverneze” de către preşedintele Iohannis, adică să fure în continuare, să ne îndepărteze în continuare de la calea europeană, să modifice legi, reguli, norme astfel încât cei nemerituoşi să fie promovaţi, cei hoţi să fie eliberaţi, cei ticăloşi să fie în fruntea administraţiei. A se aduce în fruntea unuia din cele mai importante ministere, cel al Educaţiei, o persoană care a făcut rău întregului sistem în celelalte trei mandate nu din raţiuni de bună administrare, ci ca o răsplată, arată felul cum înţelege PSD să guverneze.

Dacă în urmă cu câteva luni, parcă tot mai erau speranţe că guvernul nu e chiar atât de slab şi de anti-european, s-a ajuns în momentul de faţă să se vadă clar de către toată lumea (opinia publică, agora, piaţa, strada, partidele politice, instituţiile europene) că alegerile anticipate au rămas singura soluţie pentru revenirea României în Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite