România intră în era instabilităţii politice accentuate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mai mult decât bizar sondaj de opinie, realizat telefonic de un institut controlat de încă şi mai bizarul sociolog Marius Pieleanu, un ins ce dă semne că ar suferi de ubicuitate, executând un aiuritor slalom seară de seară pe la diverse televiziuni spre a face, când mai pe ascuns, când mai pe faţă, politică pesedistă clară, a pus pe jar, de câteva zile, încoace, principalul partid în mâna căruia se află frâiele guvernării.

În esenţă, sondajul făcut de firma Avangarde arată că, în vreme ce PSD se ţine încă destul de bine în şa, cu totul alta ar fi situaţia guvernului alianţei PSD-ALDE, condusă de dl. Mihai Tudose. Mult prea multe dintre „excelenţele“ ministeriale cunoscând drastice scăderi de popularitate. Mai întâi gazetarii, mai apoi ieri seară la Antena 3, însuşi premierul Mihai Tudose au pus la îndoiala acurateţea cercetării institutului d-lui Pieleanu. Care suntem lăsaţi a înţelege că ar face jocurile preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. El Lider Maximo nutrind dorinţa de a-l trimite la plimbare pe prim-ministrul care dă tot mai multe semne de independenţă. Totul, sub pretextul că Executivul condus de dl. Mihai Tudose nu prea ar mai respecta sacrosanctul „programul de guvernare“ despre care nimeni din coaliţia PSD-ALDE habar nu mai are ce prevede. Atât de mult a fost el însuşi supus revizuirii şi aceasta fiindcă realitatea economico-socială a ţării se încăpăţânează a nu se supune capriciilor megalomane ale baronului de Teleorman. Care dă tot mai primejdioase semne că se crede un fel de reîntruchipare a lui Nicolae Ceauşesc. Fiind secondat de câţiva apropiaţi, de genul Gabriela Firea, Liviu Pop, Codrin Ştefănescu, de mult prea şterşii Mihai Fifor şi Ionuţ Mişa, dar şi de alte nume la fel de dubioase, cărora li se alătură penalii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu au reintrodus în PSD principiul centralismului democratic. Cu toţii plănuind- şi aceasta este încă şi mai grav- să readucă România în faza economiei de comandă.

Premierul Mihai Tudose a anunţat aseară că are programată pentru azi o discuţie bărbătească cu dl. Liviu Dragnea. Căruia îi va face cunoscute câteva dorinţe, printre care şi pe aceea de a concedia vreo cinci miniştri, dintre care trei au mari probleme în justiţie. Doi dintre ei – d-na Shhaideh şi d-na Vasilescu- sunt cunoscuţi ca vechi susţinători ai d-lui Dragnea, în vremea ce doamna Rovana Plumb, multă vreme socotită o fidelă a fostului premier Victor Ponta, mai că nu a făcut în ultimele zile tumbe de contorsionist, spre a-i dovedi noului stăpân al PSD că şi-a revizuit drastic atitudinea. Unde mai pui că aceeaşi doamnă Plumb cunoaşte detaliile dosarului Belina.

Tocmai de aceea e greu de apreciat cine va fi câştigătorul luptei de azi de tipul „care pe care“. Greu de crezut că dl. Dragnea va putea recurge la repetarea scenariului folosit în vederea înlăturării guvernului Grindeanu, la fel cum ar fi complet nerealist ca dl. Tudose să creadă că s-ar bucura în PSD de o susţinere mai consistentă decât cea de care dispune încă dl. Liviu Dragnea. Despre o ieşire de la guvernare a PSD, invocată de unii analişti, mă îndoiesc că ar putea fi vorba în acest moment. Aşa că cea mai probabilă şi mai logică mi se pare ipoteza ca într-un previzibil orizont de timp, nu neapărat azi, dl. Tudose să trebuiască să îşi înainteze demisia. Ceea ce nu înseamnă defel rezolvarea nici măcar a unei singure probleme cu care se confruntă ţara. Dimpotrivă. Plecarea, fie ea chiar şi elegantă, a d-lui Tudose nu va fi decât un semn că România a intrat încă şi mai evident într-o primejdioasă perioadă de instabilitate politică. Cu consecinţe economice catastrofale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite