România stă pe un butoi cu pulbere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au tot acumulat tensiuni şi clasa politică se află acum într-un moment critic. MCV-ul şi Rezoluţia de astăzi a Parlamentului European dau de pământ cu cei aflaţi la guvernare, preşedintele Iohannis spune că România nu este pregătită să preia preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene, şi că actualul guvern este un accident al democraţiei care trebuie înlăturat. Iar preşedintele Iohannis reprezintă ţara în plan extern.

România nu este capabilă să preia preşedinţia UE

Şi Tăriceanu a declarat zilele trecute că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, stârnind furia lui Dragnea. Demisii în lanţ, a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a secretarului de stat din MAE, Cristian Winze, refuzul dnei Ana Birchall de a prelua ministerul Afacerilor Europene, toate aceste fapte şi altele ne arată că şi oamenii PSD, angrenaţi în pregătirea acestui eveniment sunt speriaţi şi fug din poziţiile avute. Reacţia preşedintelui Iohannis este cu atât mai importantă cu cât pare a face un deserviciu României, pe care până acum l-a evitat. Probabil că această nouă atitudine este consecinţa contactelor nepublice pe care le are cu oficialii UE. Cum să se achite România de greaua misiune ce o aşteaptă în cadrul UE, fără colaborarea preşedintelui Iohannis? Eu nu îmi imaginez.

Va urma şantajul PSD la adresa lui Tăriceanu?

Este şi aceasta o situaţie interesantă. Dragnea nu-l iartă pe Tăriceanu pentru că n-a fost de acord cu OUG privind amnistia şi graţierea, şi nici nu l-a lăsat pe Toader s-o iniţieze şi semneze. Acum a ajuns Tăriceanu la mâna PSD, cu ocazia votului din Senat privind ridicarea imunităţii sale. Deja Tăriceanu şi-a anulat două vizite externe importante, ceea ce confirmă gravitatea momentului, iar Dragnea a anunţat, sibilinic, că nu e Mafalda să ştie cum vor vota senatorii PSD cererea de ridicare a imunităţii pentru Tăriceanu.

Este în joc şi candidatura lui Tăriceanu la prezidenţiale. Dacă se cramponează de imunitate, în loc să-şi demonstreze nevinovăţia în justiţie, adio şanse la prezidenţiale. Dacă se lasă şantajat de Dragnea, şi îl pune pe Toader să dea OUG privind amnistia şi graţierea, va rămâne în istoria ca „tatăl“ hoţilor şi infractorilor. Cum o dă, tot prost iese. Poate va realiza că nu poate înfrunta, simultan, societatea românească şi pe oficialii UE, şi-l va lăsa pe Dragnea singur, să-şi frângă gâtul la moţiunea de cenzură. Altfel, nu cred că ALDE mai are vreo şansă la viitoare alegeri. Greşelile actualei conduceri a statului, în economie, în reprimarea brutală a manifestaţiei din 10 august, în relaţiile cu UE, conflictul acut cu justiţia, nu mai dau vreo şansă partidului său, ALDE. Dragnea şi Tăriceanu au subapreciat puterea şi influenţa magistraţilor, a preşedintelui Iohannis, a instituţiilor UE, a presei independente, în societate. Şi acum plătesc cu vârf şi îndesat.

Remanierea se amână de la o săptămână la alta

Deşi este clar pentru toată lumea că actualul guvern este un „accident al democraţiei“, ca să-l citez pe preşedintele Iohannis, Dragnea nu găseşte alţi miniştri, cât de cât competenţi, dar şi obedienţi. Este refuzat, pur şi simplu, de profesioniştii pe domenii, care-şi dau seama că riscă să se umple de ridicol în actuala echipă guvernamentală. Expiră în curând şi interimatul de la Educaţie, şi nici măcar dna Andronescu nu mai vrea să lucreze în echipă cu Dăncilă şi Dragnea. Va apela Dragnea la alţi „Andruşcă“, care crede că Dumnezeu l-a pus ministru?

Conflictele interne din PSD capătă amploare în fiecare zi

Atacurile furibunde ale Gabrielei Firea căpăta acum note de devoalare a unor secrete bine păzite în PSD. Dragnea vrea să reducă rolul, influenţa şi veniturile Primăriei Generale ca s-o anihileze pe Firea, conducerea PSD a cheltuit ilegal alocaţia de 20 de milioane euro primită de la stat, Dragnea vrea să-şi lichideze fizic adversarii, ca în vremea stalinismului. Dragnea a organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august. Cu două judeţe, Dâmboviţa şi Ialomiţa, care şi-au declarat secesiunea faţă de conducerea centrală a PSD, cu perspectiva altor excluderi iminente, toate demonstrează că Dragnea nu mai stăpâneşte partidul. Este doar o chestiune de timp până când o masă critică din PSD va realiza rolul nociv pe care-l joacă Dragnea pentru PSD.

Rezultatele economice sunt catastrofale

Instituţiile internaţionale revizuiesc în scădere creşterea economică a României. Inflaţia roade din veniturile populaţiei, preţurile cresc în continuare. Teodorovici anunţă că dă afară persoane din aparatul central al ministerelor, şi că îngheaţă salariile la nivelul actual. România se împrumută un miliard de euro pe lună, ca să plătească pensii şi salarii. Învestiţiile „erau pe când nu s-au zărit, azi le vedem şi nu sunt". Rectificarea bugetară şi bugetul pe 2019 reprezintă două nuci tari pentru Darius Vâlcov, „profetul“ economiei româneşti. În Grecia, în România din 2009-2010, această situaţie a dus la prăbuşirea echilibrelor macroeconomice, depăşirea deficitului bugetar şi, în final, la tăierea salariilor bugetarilor. Asta ne aşteaptă şi pe noi.

Concluzie

Dragnea înţelege să se răfuiască cu preşedintele Iohannis, în vederea unei candidaturi a sa la prezidenţiale. Nu vede decât duşmani în ţară şi în străinătate. Nu e capabil să înţeleagă de ce a ajuns în situaţia aceasta, de ce şi-a ostilizat un segment important al societăţii, breasla magistraţilor, serviciile secrete, preşedinţia, presa independentă, partenerii din UE, şi nici faptul că nu are cum să câştige o astfel de luptă inegală. Cum spuneam şi altă dată, factura unor astfel de derapaje o plătim noi toţi, românii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite