Românii din Transnistria, victimele conflictului Est-Vest şi ale Războiului Rece

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi directori ai Liceului românesc Lucian Blaga din Tiraspol au fost arestaţi şi apoi eliberaţi în decursul câtorva ore în data de 5 decembrie. I-am cunoscut pe amândoi la Chişinău, când au venit cu alţi 68 de profesori români să sărbătorească Ziua Naţională a României. S-a depăşit orice limită, iar România trebuie să se implice direct în a-şi apăra cetăţenii şi neamul de dincolo de graniţe.

Prigonirile pe faţă împotriva românilor din Transnistria au depăşit orice limită, iar profesorii români sunt ameninţaţi direct pentru vina de a apăra limba română şi apartenenţa la neamul românesc. Cu doar o săptămână în urmă, terenul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol fusese încercuit cu sârmă ghimpată. De fapt, sârma ghimpată este simbolul puterii nedrepte a celor care încearcă să distrugă neamul românesc aflat în afara graniţelor ţării, mai ales la hotarul de răsărit.

Românii devin victime ale ciocnirii celor două blocuri geo-politice şi ale noului Război Rece, şi tocmai acest lucru România trebuie să-l împiedice.   

Cei doi eroi ai românismului din Transnistria, Ion Iovcev şi Raisa Pădurean, nu şi-au ascuns niciodată apartenenţa la neamul nostru, ci sunt luptători activi pentru păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti în zonă. Ei au venit alături de colegii lor să sărbătorească la Chişinău atât Ziua Românilor de Pretutindeni (30 noiembrie), cât şi Ziua Naţională a României. Iar puterea separatistă de la Tiraspol nu mai ştie cum să-i sperie şi să le oprească activitatea.

Presiunile şi ameninţările la care sunt supuşi profesorii români din Transnistria sunt de neimaginat. Mesajul se transmite desigur, psihologic, şi elevilor români de acolo care au asistat la percheziţia în liceul lor şi la prezenţa brutală a miliţiilor înarmate. Limba română a devenit terorism, iar apărătorii ei duşmani ai enclavei separatiste.

România trebuie să se implice direct şi puternic pentru a-şi apăra cetăţenii, dar şi vorbitorii de limba română, aparţinând neamului nostru chiar dacă nu au cetăţenie. În comunităţile istorice de români se dă o luptă crâncenă pentru păstrarea identităţii naţionale, la fel  de dură şi de periculoasă precum cea a românilor din Transilvania înainte de Marea Unire. Este momentul ca România să-şi afirme influenţa în zonă şi să intervină pe toate canalele pentru a stopa persecutarea românilor din comunităţile istorice. Suntem responsabili de soarta lor şi singurii care îi putem apăra. Iar situaţia din Transnistria a degenerat deja, pe fondul opţiunii Republicii Moldova pentru apropierea de UE şi de România. Iar lucrurile nu se vor opri aici dacă nu le întindem mâna fraţilor noştri, rămaşi de izbelişte în faţa duşmanilor care îi vor asimilaţi, desfiinţaţi, dispăruţi de pe faţa pământului.

Liderul separatist de la Tiraspol vrea, de altfel, integrarea Transnistriei în Federaţia Rusă şi a propus deja aplicarea legislaţiei ruseşti în regiune. Este lovitura de reacţie a Federaţiei Ruse împotriva evoluţiilor din Republica Moldova această încercare de creare a unei enclave statale ruseşti cu acte în regulă în coasta Republicii Moldova şi a Ucrainei. Românii devin însă victime ale ciocnirii celor două blocuri geo-politice şi ale noului Război Rece, şi tocmai acest lucru România trebuie să-l împiedice.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite