S-a întors agenda publică. Iohannis vs Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu la Congresul PMP   FOTO Mediafax
Traian Basescu la Congresul PMP   FOTO Mediafax

Despre Traian Băsescu mi-am spus de cel puţin vreo cinci ori că e terminat. Ba Mircea Geoană, ba referendumul şi masa verde, ba USL „ideea care trebuia să îl îngenuncheze”, ba fratele şi interlopii şi în final, trecerea în anonimitatea politică venită cu finalul mandatului. Cireaşa din vârful tortului, doamna Udrea, servită pe post de inculpată. Moştenirea lui Traian Băsescu se îndrepta vijelios spre neant cu fiecare apariţie a Elenei Udrea.

Am greşit de fiecare dată. Chiar şi aşa, era evident că din scandalul Udrea nu mai avea cum să iasă. E doar o concluzie simplă, de bun-simţ, fără analize sofisticate. Când laşi moştenire politică un sistem pe care susţii că l-ai reformat şi protejata ta declară că tocmai sistemul îi înscenează dosare ca să o elimine politic, atunci se cheamă că ai ratat tot ce ţi-ai propus să laşi în urma ta. La asta se adaugă multe alte detalii care îl zugrăvesc pe Traian Băsescu în culori nu tocmai atractive.

Dar Traian Băsescu nu e terminat şi cine se pregăteşte să sărbătorească cele 40 de zile de tăcere s-ar putea să rămână cu arpacaşul printre dinţi. Cu o singură şi simplă ieşire, Traian Băsescu a explicat naţiunii unde suntem, cine suntem şi cum trebuie să arate agenda publică. E singurul politician care a fost în stare să sumarizeze exact, precis şi cu nerv ceea ce i se cere actualei clase politice. Ipocrit? Se poate pune această etichetă, fără dubiu. Dar e fostul preşedinte şi poate să spună ceea ce vede fără menajamente. Elena Udrea? Un accident biografic, aşa cum au mai fost altele pe parcurs. De ce nu a rezolvat toate problemele pe care le invocă? Pentru că întreaga clasă politică i s-a opus. Dacă nu vor reuşi să dovedească extrem de clar că Traian Băsescu a furat ceva, orice, că e implicat în dosare de corupţie, că a şantajat, traficat, influenţat ceva, lunile care urmează vor fi un coşmar pentru actuala clasă politică.

PMP s-a trezit din morţi şi el şi e gata să i se întindă la picioare. Cei care spun că PMP e un partid mort au dreptate, pentru că PMP nu e un partid. E un vehicul pur şi simplu. Te urci în el şi poţi să participi la cursă, chiar dacă nu eşti în pole position. Şi e suficient să fie atât lucru, pentru a-i da lui Traian Băsescu un pupitru de unde să vorbească. Dacă peste puţin timp are loc şi marea împăcare cu Monica Macovei, mă tem că PNL şi PSD vor începe să tremure din toate încheieturile, pentru că cele două partide sunt absolut paralizate de povara unei reforme pe care nu vor să o facă. 

Pe lista de ţinte ale lui Traian Băsescu un loc major îl ocupă Klaus Iohannis. Fostul preşedinte a spus astăzi tot ce ar fi trebuit să spună preşedintele în funcţie, dar care a părut mai ocupat cu meciuri de tenis, autografe şi decorări dubioase. Agenda publică a lui Klaus Iohannis tocmai a fost deturnată de piraţii somalezi şi mă tem că nimeni de la Cotroceni nu are nicio idee despre cum să negocieze cu Traian Băsescu. 

Dacă fostul preşedinte iese o dată pe lună şi explică ce nu a făcut Klaus Iohannis sau ce a făcut greşit, mandatul triumfător, cu acceptabilitate enormă, o să se scufunde mai repede decât Titanicul.

PNL+PDL nu sunt în stare să îi facă faţă lui Traian Băsescu. Nu există vreun lider politic în noul mare PNL care să îl poată înfrunta. Pe de o parte le tremură pantalonii de teamă, pe de altă parte nu au expertiza şi claritatea mesajului pe care o are fostul preşedinte. PNL-ului i-au trebuit luni de zile să îl elimine pe Tudor Chiuariu. Şi mai au pe listă destule nume dubioase de care nu par capabili să se dezlipească. Cât despre reformă, noua lege electorală, finanţarea partidelor, guvernare şi tot ce a cerut lumea ieşită să îl voteze pe Klaus Iohannis ce să mai vorbim? Vă rog să enumeraţi o singură ieşire coerentă în ultimele două luni.

Victor Ponta ostracizat de opinia publică, s-a distrat dând picioare într-un Traian Băsescu inert. Ba miştouri cu casa de protocol, ba apropouri cu vizitele la Cotroceni, ba întrebându-se în gând ce o mai fi făcând Traian Băsescu, acum că stau ăştia să o salte pe Elena Udrea. Şi când colo, ce să vezi!?! Traian Băsescu, întors din cantonament, viu şi alert, gata să vorbească despre toate, inclusiv despre guvernare. Coşmarul lui Victor Ponta e departe de a se fi încheiat.

Întoarcerea lui Traian Băsescu nu e uşoară. Are multe pete pe dosar şi multe puncte slabe. Dar experienţa ne spune că zece ani de zile, opoziţia de atunci, divizată astăzi între PSD şi PNL, nu a fost în stare să se folosească de niciunele dintre ele. Cu presă cu tot şi nu au reuşit să îl învingă. Dacă vor merge în acelaşi ritm, dacă nu se vor dovedi mai reformatori în fapte decât Traian Băsescu în vorbe, sunt victime sigure. Adevărata carte pe care mizează fostul preşedinte este incapacitatea şi incompetenţa actualei clase politice. Orice eşec al lor va fi o victorie a sa.

Dacă Traian Băsescu reuşeşte imposibilul şi şi-o dezlipeşte pe Elena Udrea de pe mânecă şi în loc de tatuajul ”Elena Forever” îşi scrie ”Monica Always”, partida devine palpitantă. Potenţialul online care a stat în spatele Monicăi Macovei nu şi-a găsit un debuşeu şi e relativ ostil lui Klaus Iohannis. Dar e o ostilitate temperată atât timp cât există Victor Ponta, iar Monica Macovei e într-o zonă incertă politic. Împăcarea dintre Monica Macovei şi Traian Băsescu o trimite în uitare pe Elena Udrea.

Traian Băsescu a demonstrat că nu e mort politic. Precum maestrul tibetan găsit mumificat şi despre care înţelepţii budişti susţin că nu e mort, ci doar într-o profundă asceză, aşa şi marinarul nostru se întoarce în port, pentru a-i popi pe toţi necredincioşii care stau la cafele şi îl declară trecut în nefiinţă.

P.S. Bucuria băsiştilor că s-a întors liderul e legitimă, dar nu are legătură cu situaţia existentă în realitate. Acum nu mai vorbim despre curente şi renaşterea băsismului. E destinul politic al lui Traian Băsescu şi atât.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite