Scandal în micul univers românesc al lui Che Guevara: Mazăre versus Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre şi Victor Ponta, doi admiratori ai lui Che Guevara
Radu Mazăre şi Victor Ponta, doi admiratori ai lui Che Guevara

Fani declaraţi ai revoluţionarului columbian Che Guevara, social-democraţii Radu Mazăre şi Victor Ponta au început lupta de guerillă, o luptă de „care pe care“.

Aflat, marţi, pe holurile Curţii de Apel Bucureşti, unde este judecat pentru retrocedări ilegale, riscând ani grei de puşcărie, primarul din Constanţa l-a atacat pe şeful său de partid:  „Eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea“. Mai mult, „tătucul“ carnavalurilor din Mamaia a spus că „în mod normal şi onorabil“ Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea PSD.

Mesaje cât se poate de clare venite de la unul dintre cei mai influenţi baroni ai partidului, care l-a Congresul PSD din 2010 a contribuit în mod decisiv la alegerea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte al partidului. Nemulţumirile care l-au determinat pe Mazăre să iasă la atac sunt aceleaşi cu  ale altor baroni ai PSD. Acestea sunt generate, în principal, de problemele pe care la au cu justiţia. Un Ponta-preşedinte le-ar fi asigurat o protecţie sporită în faţa procurorilor şi judecătorilor, prin numirile făcute de la Cotroceni.

Nu a fost să fie! Faptul că Ponta pare, cel puţin la nivel public, să-şi fi aranjat o colaborare călduţă cu noul şef al statului Klaus Iohannis, care să nu-i dea bătăi de cap în activitatea de prim-ministru, îi deranjează pe baronii PSD, deoarece ei n-au parte de linişte şi sunt chemaţi să dea explicaţii prin tribunale sau pe la sediile DNA. Se simt trădaţi! Chiar dacă pare greu de crezut, un preşedinte mai agresiv la adresa premierului Ponta (şi ocazii au fost destule, precum cea oferită de adoptarea OUG prin care premierul bagă sub preş scandalul plagiatului prin posibilitatea de a renunţa la titlul de „doctor“), ar fi o situaţie convenabilă pentru baronii partidului. Ponta ar avea nevoie de sprijinul lor, iar ei ar putea negociat acest sprijin.

Liniştit dinspre Cotroceni, Ponta are suficient timp, şi resurse, să încerce să-şi impună alături de partenerii lui politici, în frunte cu Dragnea, controlul asupra PSD. Ideea separării, prin statut, a funcţiilor de conducere din partid de cele publice, a generat nelinişte, deoarece majoritatea baronilor locali ai PSD sunt preşedinţi de Consilii Judeţene sau primari de municipii, dar şi şefi de organizaţii. Cum este puţin probabil ca vreunul dintre ei să renunţe la funcţia publică, care îi asigură accesul la fonduri, pierderea poziţiei politice poate avea efecte importante în viitor când se vor decide candidaţii pentru alegerile locale sau parlamentare, deoarece este bine ştiut că şeful de organizaţie, deţinătorul „ştampilei“, are pârghiile necesare pentru a influenţa numirea celor care sunt puşi pe listele electorale.

Ieşirea de marţi a lui Mazăre este o reacţie la temerile baronilor, o repliere a acestora făţă de Ponta, care momentan tace şi analizează semnalul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite