Despre oportunism, aroganţă şi alţi demoni. Scrisoare către MRU

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Din cauza aroganţei de care aţi dat dovadă în 2012, PDL a pierdut guvernarea, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Emil Boc rămânea Premier” - Elena Udrea FOTO Mediafax
„Din cauza aroganţei de care aţi dat dovadă în 2012, PDL a pierdut guvernarea, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Emil Boc rămânea Premier” - Elena Udrea FOTO Mediafax

Domnule Mihai Răzvan Ungureanu, declaraţiile pe care le-aţi făcut în scrisoarea pe care mi-aţi adresat-o sunt profund nedrepte, pe alocuri mincinoase şi, aş spune, izvorâte din frustrările personale uriaşe pe care le-aţi acumulat în aceşti ultimi doi ani în care v-aţi întors în viaţa politică.

Prima întrebare legată de demersul dumneavoastră ţine de onestitatea lui. Pentru că, domnule Ungureanu, este firesc să fiu surprinsă atât timp cât, în multele noastre discuţii, ultimele tocmai despre unitatea Dreptei, niciodată nu mi-aţi dat măcar de înţeles că ati avea o astfel de opinie despre mine. Îmi rămâne doar să pun această scrisoare pe seama dorinţei dumneavoastră de a fi primit în discutata fuziune PNL-PDL, lucru pentru care trebuie să plătiţi un pret – din păcate, pare evident că sunteţi dispus să plătiţi chiar orice preţ.

Cu toată prietenia, vă transmit că e foarte probabil ca activitatea de politician să nu vi se potrivească: aici nu primeşti totul de-a gata şi depinzi întotdeauna de încrederea oamenilor. Şi, oricât vi se pare dumneavoastră de neadevărat, loialitatea şi caracterul contează. 

Şi dumneavoastră aţi fost, ca mulţi alţii, creaţia politică a lui Traian Băsescu, care v-a NUMIT în toate funcţiile pe care le-aţi ocupat: de la cea de ministru şi apoi de şef SIE, până la cea de prim-ministru. Acest lucru nu v-a împiedicat să vă deziceţi de Preşedinte începând chiar din zilele suspendării acestuia exact în urmă cu doi ani şi să îl atacaţi ori de câte ori vreun consultant v-a spus că asocierea cu Traian Băsescu nu mai este profitabilă.

Nu, domnule Ungureanu, nu din cauza mea aţi plecat de lângă Preşedinte, dumneavoastră şi alţii ca dumneavoastră, ci din cauza oportunismului care vă caracterizează. Acum credeţi că, atacându-mă pe mine, aveţi o nouă şansă de a primi de la Vasile Blaga şi Crin Antonescu un rol în alegerile din această toamnă, după ce aţi ratat oportunitatea de a obţine un scor bun la europarlamentare, deşi v-aţi pus primul pe lista partidului pe care îl conduceţi.

Şi eu ma bucur să fiu pe aceeasi listă cu cei pe care i-aţi enumerat. Diferenţa dintre noi este că eu chiar i-am susţinut pe aceştia să ocupe primele locuri pe listele PMP la alegerile pentru Parlamentul European, chiar dacă nu au fost susţinătorii mei în alegerile interne din PDL din martie 2013. La dvs. în partid nu au avut loc.

Apoi, nu din cauza mea nu aţi fost de acord să faceti fuziunea cu PMP pe vremea când eu încă eram la PDL, ci pentru că aţi considerat că PMP-ul lui Traian Băsescu este un proiect care va poate oferi mai puţin decât structurile PDL-ului lui Vasile Blaga. 

Şi chiar nu sunteţi în măsură să vorbiţi despre scorul obţinut de PMP în 25 mai cât timp dumnevoastră, după ce aţi fost văzut mult timp ca şansa Dreptei, aţi eşuat într-un lamentabil 2% în aceleaşi alegeri. PMP s-a nascut din convingerea că este nevoie de un partid nou, care sa nu fie implicat in compromisurile ultimilor 25 de ani, care să promoveze practici politice diferite şi care să îşi asume că va duce mai departe lupta lui Traian Băsescu pentru un stat de drept puternic şi o justiţie independentă, lucruri pe care unii s-au înşelat că le-aţi susţine şi dumneavoastră văzându-vă alături de Preşedinte în campania de acum doi ani împotriva demiterii acestuia de către chiar cei spre care alergaţi acum ca spre ultima posibilitate de salvare. 

Vă asigur că eu nu împart certificate de băsism în stânga şi-n dreapta, deşi mărturisesc că m-aş bucura dacă ar fi mai mulţi cei care ar continua sa se declare băsişti şi acum când Preşedintele este la finalul celor două mandate la Cotroceni. Certificatul de băsism îl primeşte fiecare în funcţie de conştiinţa proprie şi de acţiunile pe care înţelege să le întreprindă în lumina principiilor şi valorilor pe care Traian Băsescu le-a impus în spaţiul public.

Ştiu că acest răspuns al meu s-ar putea să vă supere, dar vreau ca opinia publică să ştie două lucruri extrem de importante despre Mihai Răzvan Ungureanu:

1. Din cauza aroganţei de care aţi dat dovadă în 2012, PDL a pierdut guvernarea, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Emil Boc rămânea Premier. 

2. La fel cum aş putea să spun că aceeaşi aroganţă deja caracteristică reprezintă unul dintre motivele pentru care formaţiunile din Opoziţie sunt atât de divizate – nu sunteţi dumneavoastră cel care a condiţionat de fiecare dată un proiect unionist (cu PMP sau cu PDL) de desemnarea ca şi candidat la prezidentiale?

Domnule Mihai Răzvan Ungureanu,

În final, vă urez mult succes în cariera dumneavoastră politică şi sper că, odată cu trecerea timpului, veţi realiza că aţi greşit. Cred că încă mai puteţi fi un lider politic relevant, dacă veţi întelege că oamenii aşteaptă ca cei care pretind că sunt interesaţi de principii şi valori în politică, chiar acţionează în spiritul acestora şi nu în contradicţie cu ele.

 


Citiţi şi: 

Mihai Răzvan Ungureanu: Scrisoare deschisă adresată doamnei Elena Udrea

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite