Scurt plan pentru recredibilizarea noii guvernări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Simpla instalare a unui nou Guvern nu înseamnă un cec în alb sau dividende de credibilitate.”
„Simpla instalare a unui nou Guvern nu înseamnă un cec în alb sau dividende de credibilitate.”

Criza politică afectează nu doar PSD, ci România în ansamblul său, politicul volatil se reflectă în economic, social şi extern. Nu este aşadar o noutate, ci un element de bun simt ca rezolvarea cu rapiditate a situaţiei şi instalarea unui Guvern cu susţinere parlamentară clară şi transparentă este prioritatea următoarelor zile.

Cazul normal ar fi un guvern susţinut de PSD+ALDE, cazul ciudat cel cu un nou cabinet Grindeanu sprijinit de o parte din PSD precum şi de formaţiuni politice acum în opoziţie. Important e, însă, să existe claritate şi ieşirea din blocaj. La fel de adevărat e că simpla instalare a unui nou Guvern nu înseamnă un cec în alb sau dividende de credibilitate. Noul Guvern trebuie să acţioneze inteligent şi rapid în primele 100 zile de mandat pentru a demonstra, atât în plan intern, cât şi extern, că are totul sub control şi că este în stare să „livreze”.

În rândurile de mai jos, propun câteva idei care să fie pe agenda noilor locatari de la Palatul Victoria. Alături de alte elemente, ele pot fi asamblate într-un plan care să permită guvernării în particular şi României în general să iasă cu bine din defensiva ultimelor zile.

1. Miniştri articulaţi şi credibili. PSD nu îşi mai poate permite experimente ministeriale. Dacă este o lecţie de învăţat, aceasta este una dintre cele mai importante. Guvernul va avea nevoie de voci, nu de portavoci, de oameni care să traducă planul guvernării din domeniul lor şi să demonstreze că au atât priceperea politică, dar şi bagajul administrativo-profesional pentru a face uitate bâlbele primelor şase luni. O parte din foştii miniştri aveau acest bagaj, e nevoie de echipă completă pe teren. Nu poţi câştiga cu atacanţi buni, dar fundaşi fentaţi periodic, golurile se acumulează în poarta ta.

2. Cine sunt noii miniştri şi ce vor ei? (presa internă şi internaţională) Cu puţine excepţii, miniştrii Guvernului Grindeanu au devenit mai celebri acum, când lumea doreşte să ştie dacă şi-au dat sau nu demisiile, decât în timpul mandatului. Înlocuitorii nu mai pot repeta aceeaşi greşeală, pentru că lipsa de comunicare înseamnă, de fapt, lipsă de rezultate. În presa internă şi internaţională, fiecare ministru trebuie să iasă şi să se prezinte, odată stabilitate nişte priorităţi. E prea mult sa cerem definire rapidă de 4v: voinţă, valori, viziune, (poveste de) viaţă, dar e important sa fie clar cât se poate de repede. Este greu de acceptat ca ambiţiile noastre regionale şi necesarul Preşedinţiei UE să fie purtate de miniştri care nu sunt dispuşi să discute relaxat si profesionist cu presa internaţională. O intervenţie lunară în media globale pentru miniştri cu portofolii importante ne-ar pune cu adevărat pe hartă. 

3. Prezentarea de planuri fezabile cu măsurile-cheie care vor fi luate până la finalul anului. Imprevizibilul ar trebui să se oprească după restartarea guvernării. Fiecare ministru ar trebui să fie capabil să prezinte măsurile esenţiale ca impact în societate şi în mediul de afaceri estimate a fi luate in următoarele şase luni. Imaginea unei guvernări capabile se construieşte nu doar cu muncă în fiecare zi, ci şi cu planificare.

4. Turnee interne şi externe. A promova România presupune un plan de ţară înţeles în interior şi bine prezentat în exterior. Este dezolant cât de puţin reuşim, cu câteva excepţii, să prezentăm România şi oportunităţile sale în regiune şi în Europa, dar şi global. Aici, din nou, efortul trebuie făcut sistematic.

5. Un PM care poate spune povestea guvernării, care inspiră prin idei, valori şi poveste de viaţă. Românii sunt una dintre ţările cu dozele cele mai scăzute de capital social - pur şi simplu nu avem încredere în noi şi în cei de lângă noi. Noua guvernare trebuie să dea nu doar pensii şi salarii mai mari, ci şi să inspire că putem face mai mult ca ţară, că ne putem atinge potenţialul. Guvernarea de tip contabil - am făcut X, n-am făcut Y - este moartea pasiunii publice şi a speranţei şi nu va putea fi capitalizată în popularitate perpetuă. Liderii nu doar conduc, ci mai ales inspiră şi dau încredere că se poate.

6. Un plan pentru Centenar şi o bună pregătire a Preşedinţiei UE. Acestea sunt reperele simbolice ale următorilor doi ani. De realizarea lor va depinde atât profilul naţional al guvernării, cât şi conturul internaţional al României. Asta ca să nu mai vorbesc de impactul electoral. Nu putem fi din nou luaţi pe nepregătite şi improviza ceva în ajun. Ne-am auto-sabota, din nou. Deci, la treabă, de ieri, de asta e nevoie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite