Se pregăteşte Kovesi de prezidenţiale?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2019 a intrat deja în zodia alegerilor prezidenţiale. Încă din primele zile ale anului, cu scările Palatului Cotroceni în spate, Klaus Iohannis a anunţat poporul că este mai mult decât pregătit să intre în cursa pentru al doilea mandat de preşedinte.

Ponta, fostul său rival de la alegerile din 2014, se agită pe televizoare şi pregăteşte o mare alianţă de centru-stânga care să propulseze un candidat cu şanse la cea mai înaltă funcţie în stat. Dragnea se însoară, iar Cioloş încă îşi rebranduieşte partidul.

În tot acest timp, electoratul este extrem de intoxicat cu sondaje de opinie care ar trebuie să-i influenţeze opinia sau să-i cristalizeze opţiunile deja formate pentru un candidat sau altul. Dacă privim însă cu atenţie cifrele, falsificate sau nu, aruncate cu destulă generozitate în spaţiul public, putem să observăm cu uşurinţă că jocurile pentru prezidenţiale sunt departe de a fi făcute. Candidaţii sau potenţiali candidaţi care vor intra în cursa pentru Cotroceni, cu o singură excepţie, sunt pe un trend descendent în încrederea populaţiei. Electoratul, plictisit probabil de figurile obosite ale actualilor actori politici, vrea sânge proaspăt.

Tot în cheia acestui an prezidenţial trebuie citită şi atacarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a deciziei Curţii Constituţionale prin care Laura Codruţa Kovesi fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA. Revocată din funcţie de un Iohannis care nici măcar nu a mimat că se luptă pentru ea, umilită, în lacrimi şi ieşind pe uşa din dos a instituţiei, Kovesi încearcă şă-şi repare imaginea şifonată la CEDO însă anunţă că demersul său nu este unul personal, ci că se luptă în numele colegilor ei procurori: „Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public“. Un adevărat strigăt de război care ar trebui să genereze destul de mulţi fiori.

O decizie a CEDO care să constate că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate anumite drepturi fundamentale va fi nu numai o palmă grea pe care o va încasa în plină figură candidatul Klaus Iohannis, dar şi o rampă de lansare a fostei şefe a DNA pentru alegerile prezidenţiale. Fluturând în mână decizia CEDO, cu imaginea reabilitată, Kovesi ar putea fi nu doar o prezenţă atipică în peisajul prezidenţial din acest an, dar şi un candidat care va avea capacitatea să-i pună serioase probleme în primul rând lui Klaus Iohannis.

Candidatura Laurei Kovesi va confisca în totalitate mesajul justiţiar şi segmentul electoral care rezonează cu acest tip de mesaj, un electorat extrem de mobilizat în acest tip de alegeri care utilizează din plin reţelele de socializare având capacitatea să influenţeze chiar şi categorii de electorat care, de regulă, sunt mai apatice când vine vorba de prezenţa la urne. Miza acestei candidaturi este una uriaşă deoarece, dacă va reuşi mobilizeze în jurul său cel puţin 10% dintre alegători, Kovesi are capacitatea să-l lase pe Iohannis în afara turului doi al prezidenţialelor.

Opţiunile pe care Kovesi le are la dispoziţie sunt fie o candidatură independentă, pe modelul Monica Macovei, fie o candidatură asumată din partea USR. În scenariul în care va opta pentru o candidatură independentă, baza de 10% pe care Kovesi ar putea să o obţină din postura de candidat independent la alegerile prezidenţiale, ar reprezenta o zestre serioasă pentru lansarea unui nou partid care să acceadă în Parlament la alegerile parlamentare din 2020.

O candidatură asumată din partea USR ar putea însă, cu puţin noroc, să-i asigure chiar accederea în turul doi al prezidenţialelor. USR are deja în bagajul său experienţa electorală a alegerilor parlamentare din 2016, când a reuşit fără prea multe structuri în teritoriu să obţină un scor de peste 8%, iar cu ocazia Referendumului pentru redefinirea Familiei, din toamna anului trecut, a demonstrat că poate rivaliza la capitolul organizare cu marile partide PNL şi PSD, poate chiar să le şi depăşească din punct de vedere al utilizării noilor mijloace de informare şi comunicare.

Indiferent dacă Kovesi va decide sau nu să intre în cursa prezidenţială, decizia CEDO în cazul său va cântări extrem de greu în jocul alegerilor prezidenţialelor din acest an, în contextul în care procentele pe care se bazează candidatul Iohannis sunt extrem de fragile. Astfel, pentru Klaus Iohannis, anunţul lui Kovesi de ieri, ar trebui să fie extrem de clar: „Winter is coming“!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite