Senator PNL: Furtul de proprietate, legalizat de Guvern. OUG privind şuntarea Pilonului 2 de pensii, publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul liberal Iancu Caracota. FOTO Facebook Iancu Caracota
Senatorul liberal Iancu Caracota. FOTO Facebook Iancu Caracota

Senatorul liberal Iancu Caracota susţine că prin reducerea contribuţiei la Pilonul 2 de pensii are loc „un furt de proprietate“, în condiţiile în care suma acest pilon parte intra direct în „contul individual“, nu în cel colectiv.

„Ordonanţa de Urgenţă care scade cota de contribuţie la Pilonul 2 de pensii de la 5,1 % la 3,75% a fost publicată în Monitorul Oficial urmând a produce efecte începând cu 1 ianuarie 2018. Măsura este un furt de proprietate din viitoarea pensie a celor care se află azi în câmpul muncii! Este un furt din munca a 7 milioane de români, care cotizează la Pilonul 2. Contribuţia la Pilonul 2 este un drept câştigat de fiecare cetăţean care contribuie, fiind o sumă direcţionată într-un cont individual, şi nu colectiv cum este Pilonul 1. Mai mult, suma din Pilonul 2 are regimul proprietăţii individuale şi pentru că ea poate fi lăsată moştenire, această situaţie ridicând probleme de legalitate a OUG emise de Guvernul PSD-ALDE“, afirmă senatorul PNL, Iancu Caracota. 

Liberalul aminteşte şi de mutarea sarcinii de la angajator la angajat. „Reducerea acestei cote de contribuţie după mutarea sarcinii de la angajator la angajat înseamnă în mod concret scăderea cu 10,8% a sumelor nominale direcţionate lunar de fiecare angajat. Soluţia nu este ca Statul să ia din contribuţia la Pilonul 2 a celor care muncesc în momentul de faţă pentru a suplimenta deficitul de la Pilonul 1, ci să găsească alte soluţii care să echilibreze deficitul din fondul de stat de pensii. O soluţie ar fi alocarea unei taxe pe consum pentru a asigura sustenabilitatea Pilonului 1, că tot se laudă PSD că avem creştere economică datorită consumului din piaţă“, completează Iancu caracota.

Senatorul mai susţine că se ridică întrebarea dacă mai există o securitate financiară a viitorilor pensionari, adică populaţia activă din prezent. „Cu alte cuvinte, actualii pensionari nu trebuie să fie plătiţi din viitoarele pensii ale actualilor angajaţi! Statul are obligaţia legală şi morală să nu afecteze securitatea financiară a viitorilor pensionari, statul are obligaţia să asigure securitatea financiară a actualilor pensionari prin găsirea unor soluţii financiare fără a afecta actualul concept de pensii. În acest sens, reamintesc faptul că  statul român s-a angajat să majoreze la 6% contribuţia la Pilonul 2, şi nu să o scadă! Practic, prin reducerea cotei de contribuţie la Pilonul 2 de pensii, Guvernul PSD-ALDE fură din pensia celor aflaţi în câmpul muncii“, conchide Caracota. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite