INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu rămâne lider în topul încrederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării efectuate de INSCOP Research, 44,9% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Mugur Isărescu se află în continuare în topul încrederii în personalităţile publice măsurate de Barometrul „Adevărul despre România”, consolidându-şi poziţia la o distanţă de peste 7 procente faţă de următorul clasat, cu 44,9% încredere multă şi foarte multă (43% la măsurătoarea din luna noiembrie 2013). Sondajul a fost efectuat în perioada 16-21ianuarie 2014, pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Ponta scade uşor

Premierul Victor Ponta îşi păstrează şi la începutul anului 2014 locul al doilea în clasamentul încrederii. 37,4% din respondenţi declară multă şi foarte multă încredere în liderul PSD. Acesta se află într-o uşoară scădere faţă de luna noiembrie 2013 (38,9%).

Pe locul al treilea se situează primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 34,6% din opţiunile exprimate (34,3% în noiembrie 2013), urmat foarte aproape de un alt primar, Klaus Iohannis, edilul Sibiului, care adună 33,9% din opţiunile de multă şi foarte multă încredere exprimate de respondenţi (33,8% în noiembrie 2013).

Liderul PNL, Crin Antonescu, rămâne pe poziţia a cincea în clasamentul încrederii, cu 29,7% încredere multă şi foarte multă (30% în noiembrie 2013). Aproape de Crin Antonescu se află şi fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu, căruia îi acordă încrederea 27,9% din români (28,1% în noiembrie 2013).  Pe locul al şaptelea se situează fostul lider PSD Mircea Geoană, cu 24,1% din opţiuni (24,8% în noiembrie 2013).

Maior şi Meleşcanu, măsuraţi în premieră

Dintre personalităţile măsurate, primul reprezentant al Opoziţiei în clasamentul încrederii este Mihai Răzvan Ungureanu. 23,7% din români au multă şi foarte multă încredere în liderul Forţei Civice. În noiembrie 2013, el se bucura de 24,2% din opţiunile respondenţilor. În clasament urmează preşedintele Traian Băsescu (22,1% din opţiunile exprimate), în uşoară scădere faţă de noiembrie 2013 (23,3%).

George Maior (21,5%) ocupă poziţia a zecea a ierarhiei, iar Teodor Meleşcanu se află pe locul 11 (20,2%), ambii fiind măsuraţi pentru prima dată în barometrul „Adevărul despre România”.

Remus Ştefureac, director INSCOP Research: „Cu excepţia lui Mugur Isărescu, care creşte în clasamentul încrederii, restul personalităţilor politice importante fie pierd puncte, fie stagnează comparativ cu măsurătoarea realizată în urmă cu două luni.

Explicaţiile sunt diverse, având legătură atât cu o scădere tradiţională a încrederii în instituţii publice şi în politicieni pe perioada iernii, marcată de un cost mai mare al vieţii, cât şi cu elemente conjuncturale, particulare, legate de activitatea sau de problemele de imagine ale anumitor oameni politici”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP Research.


image

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: tinerii români cred mai puţin în stat şi mai mult în ei înşişi

Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.

INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite