Tăriceanu: Rămân preşedinte al Senatului. Băsescu: Tăriceanu nu are motive să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Inquam Photo
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Inquam Photo

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul „Ferma Băneasa“, nu intenţionează să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului. Asemenea liderilor PSD, fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Tăriceanu nu are motive să demisioneze.

„Sigur că rămân preşedinte al Senatului, atâta vreme cât colegii mei îmi vor acorda încrederea, n-am de ce să nu rămân. Nu, fără niciun fel de îndoială n-am de ce să-mi dau demisia. În momentul de faţă, atâta vreme cât procurorii mi-au adus la cunoştinţă că sunt suspect. Suspect, da, ok, poţi să fii suspect. În ochii lor toată lumea e suspectă, să ştiţi", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

Partidul care ar putea să-i retragă sprijinul politic este PSD, cu ajutorul căruia a ajuns al doilea om în stat. Însă PSD nu are nicio problemă cu faptul că Tăriceanu este cercetat penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul „Ferma Băneasa“, anunţând că şeful Senatului se bucură de toată susţinerea social-democraţilor în continuare.

Întrebat dacă Tăriceanu ar trebui să facă un pas în spate sau dacă PSD se gândeşte să nu îl mai susţină în funcţia de preşedinte al Senatului, preşedintele PSD Liviu Dragnea a pledat în favoarea lui Tăriceanu. „Cred că nu. Este o decizie a dumnealui până la urmă pe care eu şi colegii mei i-o vom respecta. Nici nu am apucat să vorbim. O să vorbim când ne vedem în Bucureşti. A explicat că nu vrea să cedeze şi noi îl susţinem în continuare“, a spus Liviu Dragnea.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Tăriceanu nu ar trebui să facă un pas în spate. „Nu are motive să demisioneze. Ei nu au, în ALDE, în criterii de integritate, demisia din funcţie când eşti pus sub urmărire penală. Atunci funcţionează principiul constituţional că nu eşti vinovat până nu este condamnat. Funcţionează prezumţia de nevinovăţie'“, a spus liderul PMP.

PNL cere demisia

Liberalii sunt de altă părere în ceea ce priveşte rămânerea în funcţia a lui Tăriceanu, arătând că este o premier în Europa ca un demnitar de rangul preşedintelui Senatului să ocupe o astfel de funcţia având în vedere acuzaţiile grave care i se aduc. „Este însă important pentru Senat, pentru Parlamentul României şi pentru noi toţi, pentru democraţie în ultimă instanţă, ca domnul Tăriceanu să se retragă din funcţie. Este incredibil, căutaţi orice exemplu din lumea civilizată şi nu veţi găsi pe nimeni aflat în această situaţie să rămână în funcţie“, a arătat vicepreşedinte PNL Mihai Voicu, fost coleg de partid cu Tăriceanu.

Practic, liberalii nu au majoritate la Senat pentru a reuşi debarcarea lui Tăriceanu de la şefia Senatului. Din punct de vedere legal, Tăriceanu nu poate fi forţat să părăsească scaunul de preşedinte al Senatului, singurele variante fiind demisia sau retragerea sprijinului politic de către PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite