Topul instabilităţii politice. Iohannis a schimbat mai mulţi premieri în 3 ani de mandat decât Băsescu în 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a lucrat doar în ultimul an cu doi premieri ai PSD, formaţiune condusă de Liviu Dragnea. Urmează al treilea social-democrat la Palatul Victoria: Viorica Dăncilă. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis a lucrat doar în ultimul an cu doi premieri ai PSD, formaţiune condusă de Liviu Dragnea. Urmează al treilea social-democrat la Palatul Victoria: Viorica Dăncilă. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a lucrat în primii trei ani de mandat cu nu mai puţin de patru premieri, iar acum urmează să colaboreze cu al cincilea. Cauza schimbărilor şefilor de Guvern: presiunea străzii pentru depunerea mandatelor de către aceştia, scandalurile politice sau urmarea alegerilor parlamentare.

Klaus Iohannis a câştigat primul mandate de preşedinte în noiembrie 2014, iar în decembrie acelaşi an a depus şi jurământul. Cu toate că s-au scurs doar trei din cei cinci ani din mandate, pe scaunul de şef al Palatului Victoria au stat până în prezent patru premieri. Ar putea fi considerat chiar un paradox în condiţiile în care în perioada în care şef al statului a fost Traian Băsescu (2004-2014), văzut drept un „preşedinte-jucător“, doar trei premieri au fost schimbaţi.

Cei patru premieri care au ocupat funcţia de  premier în mandatul Iohannis au fost: Victor Ponta, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose. Trei dintre aceştia au plecat după momente care au dus la instabilitate politică şi economic. Victor Ponta şi-a dat demisia în noiembrie 2015 după tragedia de la Colectiv în care zeci de personae şi-au pierdut viaţa. Demisia sa a fost grăbită şi de zecile de mii de români ieşiţi în stradă să protesteze împotriva clasei politice guvernante.

DIn şase în şase luni

A urmat Dacian Cioloş în funcţia de premier. Fostul comisar european şi-a pierdut funcţia în decembrie 2016, după ce PNL şi USR, partide care-l susţineau, nu au reuşit să obţină suficiente mandate pentru a putea să vină cu un nume clar de premier. Aşadar, PSD şi ALDE au putut să-l propună pe Sorin Grindeanu, la acea vreme şef al CJ Timiş. Însă Grindeanu a rezistat doar până în iunie, în această lună izbucnind un scandal politic între premier şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Totul s-a terminat printr-o moţiune de cenzură a PSd împotriva propriului premier.

Noua variantă de şef al Guvernului a fost Mihai Tudose, fost ministru în Guvernul Grindeanu. Nici nu Tudose nu a rezistat mai mult. După şase luni şi jumătatea, partidul a decis că nu-l mai susţine, în urma mai multor decizii luate de la nivel guvernamental, printre care şi aceea de a-i cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

Pe de altă parte, în perioada în care Traian Băsescu a fost şef al Palatului Cotroceni, adică zece ani, au fost schimbaţi doar trei premieri. Călin Popescu-Tăriceanu a rezistat timp de patru ani (2004-2008), Emil Boc trei ani şi jumătate (2008-2012), iar Mihai Răzvan Ungureanu trei luni (februarie 2012 – mai 2012).

Mandatul lui Constantinescu, „bogat“ în schimbări

Într-o singură periodă a mai fost scena politică aşa de agitată, 1996-2000. La acea vreme, preşedinte era Emil Constantinescu. Fostul şef de stat a fost forţat de împrejurări să lucreze cu trei premieri. Primul a fost Victor Ciorbea (1996-1998), al doilea Radu Vasile (1998-1999), iar al treilea MUgur Isărescu. Cea mai răsunătoare demisie a fost cea a lui Radu Vasile, premier care nu mai voia să părăsească, la propriu, Palatul Victoria. A făcut-o până la urmă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite