Trei mesaje ale preşedintelui în trei nominalizări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Maior, ambasador la Washington, Emil Hurezeanu, la Berlin, Adrian Cioroianu la UNESCO sunt  nominalizările care au atras atenţia mai ales prin prisma personalităţilor implicate, însă mesajul care se află în spatele acestor alegeri este semnificativ nu numai cu privire la acţiunile de politică externă  ale preşedintelui.

Agresiunea Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeii au schimbat peisajul în ceea ce priveşte securitatea continentului european. Ani de zile, Occidentul s-a auto-convins că Rusia va fi un partener în care poate avea încredere. Relaţiile comerciale din ce în ce mai ample, rolul de furnizor energetic, cooperarea chiar la nivel NATO-Rusia, ideea că după prăbuşirea comunismului şi încheierea războiului rece vom asista fericiţi la ”sfârşitui istoriei” au contribuit din plin la construirea unei imagini care s-a dovedit cu totul iluzorie odată cu începutul crizei urainene.

Dar geopolitica s-a întors în forţă şi confruntarea intereselor marilor actori se dovedeşte la fel de actuală ca întotdeauna în istorie. Sub presiunea evenimentelor, aliaţii occidentali au luat măsuri. Dar nu toţi cu acelaşi entuziasm. Interesele divergente faţă de Rusia, situaţie pe care Kremlinul ştie să o folosească extrem de eficient,  a dus la formarea de falii în Uniunea Europeană. Pentru ţările de frontieră, cum sunt Polonia, Balticele, România, gradul de pericol perceput este cu totul altul faţă de modul în care state aflate mai departe de flancul estic se raportează la evenimente. Însă America a reacţionat în mod fără echivoc, dovedind că este hotărâtă să garanteze în continuare securitatea Europei. Reamplasarea de trupe, pre-poziţionarea de echipament, constituirea de comandamente, realizarea de exerciţii militare în zona de frontieră a NATO spre Est, de la Baltica la Marea Neagră, sunt răspunsuri concrete date acţiunilor Rusiei. În această situaţie, pentru România, parteneriatul strategic cu SUA a căpătat o greutate şi mai mare. Nominalizarea fostului director al SRI ca ambasador la Washington, a unui om care cunoaşte în profunzime aspectele acestui parteneriat, vorbeşte de la sine despre modul în care România va continua să se raporteze la relaţia cu SUA ca element cheie al politicii sale externe.

La nivel european, Berlinul a devenit factorul decisiv în multe chestiuni spinoase ale Uniunii. Jurnalistul şi  analistul de politică externă Emil Hurezeanu, excelent cunoscător al mediului germanic, nu are cum să nu fie o opţiune câştigătoare. În acest caz,controversa legată de redobândirea cetăţeniei române nu are nicio relevanţă. Mesajul dat Germaniei, care începe să aibă o altă evaluare asupra unor dosare care ne privest direct, cum ar fi intrarea în spaţiul Schengen, este de asemnea foarte clar.

Nu în ultimul rând, revenirea profesorului Cioroianu în sfera dimplomaţiei, după mandatul de ministru de Externe în vremea guvernului Tăriceanu este remarcabilă. Nominalizarea istoricului, dar şi a scriitorului şi a omului de mass-media, Adrian Cioroianu, dovedeşte că în România mai poate funcţiona şi competenţa dincolo de aranjamentele politice care au făcut legea. Un mesaj, deasemenea clar pe care preşedintele îl transmite societăţii româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite