Unirea forţelor opoziţiei, o responsabilitate faţă de România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actuala guvernare dă rateu după rateu, dar nu există alternativă la ea. Nu avem o înţelegere, alianţă, coaliţie a forţelor politice de dreapta, gata să preia guvernarea de la PSD. Geaba a fost criticat preşedintele Iohannis pentru desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier. Ce variantă ar fi avut, cu şanse să fie acceptată de o majoritate parlamentară?

Niciuna! Putea să facă oricâte presiuni ar fi dorit, opoziţia nu a venit cu o propunere care să întrunească, cât de cât, o majoritate parlamentară, chiar fragilă.

Traversăm perioada de vacanţă parlamentară. Cum actuala guvernare dă semne că duce ţara spre prăpastie, inclusiv printr-o posibilă neplată a pensiilor şi salariilor bugetare, opoziţia trebuie să fie pregătită să salveze ce se mai poate salva, începând cu următoarea sesiune parlamentară.

Negocieri de îndată

Cea mai urgentă activitatea ar fi constituirea unui grup de negociere, format din reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR, cu obiectivul de a identifica platforma comună de interese, idei, valori, principii, obiective, viziune, pe care se poate clădi o viitoare alianţă a forţelor de dreapta. Nu este un lucru greu, în general mai toţi comunicatorii partidelor menţionate vorbesc aceeaşi limbă, când subiectele sunt economia, interesele majore al României, perspectivele de integrare euroatlantică, nivelul de trai al populaţiei clădit pe resurse sustenabile etc.

O a doua parte a documentului s-ar referi la modalităţile practice, concrete, de funcţionare a Alianţei.

Există timp, iulie şi august, pentru ca grupul de negociere să propună un document care să fie acceptat şi semnat de conducerile celor patru partide.

Un lider autentic, carismatic şi pragmatic

Avem nevoie de un astfel de lider, care să polarizeze simpatiile populaţiei, de genul Macron în Franţa, sau Trudeau în Canada. Şi astfel de propuneri pot fi discutate de către grupul de lucru, care poate veni cu o listă scurtă în faţa conducerilor celor patru partide.

Un exemplu strălucit de astfel de lider este Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP. Un om tânăr, nelegat de politica, păcatele şi năravurile dâmboviţene, şcolit la Comisia Europeană şi PPE, unde a îndeplinit roluri şi funcţii extrem de importante: purtător de cuvânt al PPE şi ultima, mandat de la plenul Parlamentului pentru negocierile cu Comisia Europeană şi Consiliul privind bugetul Uniunii Europene.

Probabil sunt şi alţi câţiva lideri de aceeaşi factură, rămâne să fie decis cel mai bun dintre ei, în perspectiva de a primi desemnarea pentru funcţia de premier al viitorului guvern de drepta.

Think tank-uri apropiate Alianţei

Există multe asociaţii neguvernamentale care ar putea oferi expertiză de specialitate în varii domenii, de la economie, la educaţie, dezvoltare sustenabilă etc. Aceste asociaţii neguvernamentale pot fi alături de viitoarea Alianţă a Forţelor de Dreapta, fără înregimentare politică, doar cu sprijin în elaborarea de politici publice pentru viitoarea guvernare.

Conducerea viitoarei Alianţe a Forţelor de Dreapta poate negocia şi semna un acord de principiu cu ONG-urile care doresc să colaboreze cu ea, şi care să specifice clar până unde se întinde această colaborare. Este păcat ca forţe de concepţie importante, cum sunt cele grupate în Platforma România 100, să fie ignorate şi să nu-şi aducă contribuţia la conturarea viitorului României.

Există specialişti care, pur şi simplu, nu vor să intre în politică. Dar asta nu semnifică faptul că nu doresc să-şi aducă contribuţia la bunul mers al societăţii.

Guvernul din umbră

Obligatoriu Alianţa trebuie să propune un guvern din umbră, care să urmărească şi să monitorizeze activitatea actualei Coaliţii de guvernare, să comunice populaţiei erorile actualei guvernări şi să pregătească documente programatice de politici publice, în colaborare cu ONG-urile amintite.

Specialiştii propuşi pentru guvernul din umbră vor fi principalii comunicatori ai Alianţei, populaţia va căpăta încredere în forţele intelectuale importante care se alătură Alianţei.

Membrii guvernului din umbră nu trebuie să fie, obligatoriu, membri de partid. Dacă au în spate o carieră de succes şi expertiza care îi recomandă pentru viitoare funcţii de miniştri, ei vor fi acceptaţi în viitorul guvern de dreapta.

Sprijin extern pentru viitoarea Alianţă

Este limpede că în momentul de faţă partenerii euro-atlantici ai României nu au un interlocutor valabil care să reprezinte opoziţia, alternativă viabilă la actuala guvernare.

Viitoarea Alianţă agregată şi născută cu acte în regulă va beneficia de sprijin logistic, material, de expertiză pentru elaborarea de politici publice care să susţină o viitoare guvernare de dreapta.

Ce lipseşte pentru realizarea acestui plan?

Responsabilitatea forţelor politice de dreapta. Conştiinţa clară că fără asociere într-o alianţă, acţionând separat, nu vor putea sparge actuala majoritate de guvernare.

Mai grav, în lipsa acestei Alianţe, forţele de dreapta nu vor putea convinge alegătorii, la alegeri la termen sau anticipate, că reprezintă o alternativă viabilă la actuala guvernare, şi că merită să primească voturile celor care, de regulă, nu se prezintă la vot, cu explicaţia că nu au cu cine să voteze.

Trăim un moment de răscruce pentru România, în care toţi cei care doresc binele acestei ţări, cei care simt că au o responsabilitate faţă de societatea românească, să lase orgoliile şi lucrurile neesenţiale la o parte, pentru a oferi ţării o variantă credibilă a unei guvernări de dreapta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite