Urmează două săptămâni critice pentru Liviu Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la urmă totul se plăteşte. Scadenţele comportamentului şi prostiilor politice l-au ajuns şi pe Liviu Dragnea. În următoarele zile sau săptămâni va deconta şi Liviu Dragnea. Mai ales că PSD este recunoscut ca un partid care îşi devorează liderii. În primul rând proprii colegi îşi dau seama că Liviu Dragnea a devenit o frână puternică pentru PSD, mai ales acum în preajma alegerilor europarlamentare.

Protestele magistraţilor şi ale populaţiei

Este pentru prima oară când breasla magistraţilor se ridică public împotriva guvernului, împotriva ministrului Justiţiei, care face ce vrea în ţara asta. Multe parchete au şi anunţat că-şi întrerup activitatea în săptămâna ce urmează, situaţie fără precedent în justiţia romană. Ce să facă puterea actuală, va trimite jandarmii peste procurori? Este o situaţie simetrică cu aceea de la OUG 13, cu deosebirea că acum majoritatea magistraţilor manifestează şi ei împotriva OUG 7, care modifică drastic legile de funcţionare a justiţiei. Iar cetăţenii obişnuiţi li se alătură, sunt anunţate manifestaţii importante pentru duminică seara.

Dacă magistraţii vor merge până la capăt cu protestele, susţinuţi de protestele populaţiei, nu văd o ieşire pentru guvern, alta decât să retragă OUG 7 cu OUG 8. Exact cum OUG 14 a retras OUG 13. O cale bătătorită.

În acel moment, Dragnea îşi va fi lămurit colegii penali că nu este în stare să-i scape de justiţie. Aceasta era promisiunea principală pentru care este susţinut în fruntea partidului. Fără îndeplinirea ei, Dragnea nu mai este util partidului.

Dragnea s-a făcut de râs şi la Madrid

Puţină lume anticipa prezenţa lui Dragnea la Congresul socialiştilor europeni de la Madrid. Însoţit de o delegaţie importantă, Dragnea şi-a făcut totuşi apariţia la Madrid, dar prezenţa sa a fost, mai degrabă, un fiasco. Nu doar că a fost huiduit la finalul discursului, dar însuşi Timermmans a ţinut să precizeze în cuvântul său: „Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră”. Mai clar de atât nu ştiu ce ar mai fi de spus.

Premierul Dăncilă a fost, pur şi simplu, ignorată de Timmermans, i-a întors spatele, iar delegaţia oficială a României n-a avut curaj să dea nas cu românii care muncesc în Spania. Bine, nici în ţară Dragnea şi şefii importanţi n-au curaj să privească în ochi populaţia nemulţumită. Cât despre afirmaţia prostească a lui Dragnea de la Congresul PES: Dreapta europeană a distrus Europa”, nu e mare lucru de spus. Adică Germania, Franţa, Anglia sunt „distruse” şi cetăţenii lor abia îşi mai duc zilele, iar în România condusă 20 de ani din 30 de socialişti, curge lapte şi miere. Dacă tăcea, filosof se numea!

ALDE merge separat de PSD la europarlamentare şi prezidenţiale

ALDE deja a anunţat că va avea liste proprii la europarlamentare, iar Dragnea a declarat la recentul CEx că nu-i va pune partidul pe tavă lui Tăriceanu pentru prezidenţiale. Mai clar de atât nu se poate.

Nu văd cum ALDE va fi în competiţie electorală cu PSD, atât la europarlamentare cât şi la prezidenţiale. Dimineaţa se „pupă” la guvernare iar seara se „spurcă” la televizor? Nu se poate aşa ceva, nici măcar în România. Este posibilă spargerea coaliţiei de guvernare în următoarea perioadă.

Controversele pe OUG 114, dar şi pe proiectul de buget, reprezintă încă o fisură importantă între ALDE şi PSD.

PSD fierbe în teritoriu

Mulţi parlamentari PSD, în special deputaţi, au trecut în ultimul timp la partidul lui Ponta. Nume grele, despre care s-a tot scris. Mai nou apar alte şi alte ruperi în rândurile, altfel disciplinate, ale PSD.

- Liderii organizaţiei PSD Piteşti au demisionat din funcţii pentru că nu se înţeleg cu liderul judeţean Valeca;

- Se pare că impunerea lui Cuc la Transporturi s-a produs ca urmare a şantajului cu plecarea altor parlamentari din PSD;

- Si doi parlamentari de Braşov ameninţă cu plecarea la Ponta, tot din cauza neînţelegerilor cu liderii judeţeni

Şi UDMR dă dovadă de nervozitate, se opune OUG 114, simte că sfârşitul PSD e aproape. La recentul Congres al UDMR n-a fost prezent nici un personaj important de la PSD.

În concluzie

Manifestaţiile cumulate, ale cetăţenilor şi magistraţilor, pentru prima oară în România, dispreţul Europei la adresa lui Dragnea, pierderea majorităţii în parlament, interese divergente cu ALDE anunţă sfârşitul iminent al lui Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite