Victoria doamnei Kovesi, o palmă pe obrazul gros al puterii de la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a câştigat şi votul în Comisia LIBE, doamna Kovesi este ca şi calificată pentru funcţia de Procuror European. O mare victorie a României, obţinută, culmea, împotriva voinţei şi presiunilor puterii de la Bucureşti. Mai toţi înalţii demnitari români au făcut tot ce au putut să blocheze accederea dnei Kovesi în această funcţie. Demonizarea ei a avut efectul invers. I-a convins pe oficialii europeni că merită funcţia pentru care concurează.

Credibilitatea conducerii de la Bucureşti, făcută praf la Bruxelles

Pentru cei care se mai îndoiau, iată marele avantaj de a aparţine unei familii importante, în care nu poţi face doar ce-ţi trăzneşte prin cap. Ai semnat tratate de aderare, te bucuri de fonduri europene nerambursabile, de asigurarea securităţii naţionale, de locuri de muncă pentru patru milioane de români, nu mai joci cum îţi bubuie mintea. Te supui regulilor de comportament impuse de familie. Sau, dacă nu-ţi convine, îţi iei jucăriile şi pleci acasă.

Acuzele de dezinformare aduse de puterea de la Bucureşti, n-au contat nici cât o ceapă degerată. Ce i-a oprit pe oficialii români să explice până în pânzele albe ce se întâmplă în România? Nimic. Au şi explicat, dar nu i-a crezut nimeni. Doamna Kovesi are imensul avantaj că are experienţa şi pielea tăbăcită de ciocnirile violente cu cei pe care i-a anchetat. Este singura candidată beneficiara unei astfel de experienţe.

Acuzele şi demonizarea dnei Kovesi vin exclusiv din partea celor anchetaţi de parchete şi de DNA. Doar că nu procurorii bagă în puşcărie sau pronunţă sentinţe definitive. Ci judecătorii. Sunt şi judecătorii din România vinovaţi de aceleaşi păcate, de care sunt acuzaţi procurorii? Şi dreptate au doar cele câteva sute de demnitari ajunşi în puşcării sau în procese, după ce au furat din banul public? Să fim serioşi! Nu se poate aşa ceva!

Şi în justiţie, ca şi în alte domenii, se comit erori şi abuzuri

Dar de aici la a generaliza la toată justiţia, e cale lungă. Justita nu este matematică şi magistraţii nu sunt îngeri. Societatea are mecanismele necesare pentru a regla şi rezolva aceste erori şi abuzuri. Avem instituţii, în mare parte credibile, CSM, Inspecţia Judiciară, ICCJ, CEDO care intervin şi rezolvă problemele acolo unde ele apar. Iar achitările fac parte din lumea justiţiei. Ce fel de justiţie ar fi aceea fără achitări?

Pe de altă parte, magistraţii reprezintă singura breaslă care-şi face curăţenie în propria ogradă. Avem zeci de magistraţi trimişi după gratii de proprii colegi, pentru abateri de la lege sau pentru abuzuri. Iată câteva date, incomplete: Un număr de 36 de magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie în perioada 2014-2015, iar peste 110 procurori şi judecători au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii cinci ani. În anul 2014, au fost condamnaţi definitiv un număr de 20 de magistraţi, dintre care şapte judecători şi 13 procurori. În primele opt luni din 2015, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri de condamnare definitive faţă de 16 magistraţi, dintre care cinci judecători şi 11 procurori. In perioada, 2014 –2017, au fost condamnaţi definitiv 64 de magistraţi (33 de judecători şi 31 de procurori).

Consecinţele alegerii dnei Kovesi în funcţie de Procuror European

Puterea de la Bucureşti iese complet decredibilizată în familia europeană. Inclusiv prin prostia de care a dat dovadă demonizând-o pe doamna Kovesi. Fără să priceapă că, de fapt, o ajută. Din păcate, prin extindere la alte zone de activitate, puterea de la Bucureşti riscă să nu mai fie băgată în seamă, acum când tocmai ce exercită preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Este posibilă o ignorarea a acestei preşedinţii, după prestaţia lamentabilă legată de candidatura doamnei Kovesi.

Reacţia magistraţilor la OUG 7, care impune o „ghilotină” de executare a magistraţilor incomozi (SIIJ), primeşte o susţinere la nivel european. Nu prezintă încredere puterea de la Bucureşti, ci magistraţii reprezentaţi acum de către dna Kovesi. Nu văd cum OUG 7 să rămână în vigoare, cu o justiţie semiparalizată şi în ciuda protestului cvasi-general al magistraţilor

În viitor, Procuratura Europeană va interveni activ în fraudele cu fonduri europene de la noi, instaurând condiţia: ori le accesaţi cinstit, ori renunţaţi la fondurile europene nerambursabile.

În concluzie

Candidatura dnei Kovesi a dat ocazia puterii de la Bucureşti să-şi dea arama pe faţă. Şi ce am văzut cu toţii ne ajută să înţelegem încotro se îndreaptă România sub conducerea lui Dragnea & co. Se apropie alegerile europarlamentare şi vom vedea cât au înţeles românii din recentele evenimente.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite