Viitorul Republicii Moldova, la mâna justiţiei aservite intereselor lui Vladimir Plahotniuc?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia justiţiei moldovene de a invalida alegerile pentru primăria Chişinăului şi, implicit, mandatul candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al Republicii Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii nouă ani de la debarcarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

Şi totul porneşte de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, un personaj complex, care prin sistemul său clientelar ţine captiv întreg statul frate dintre Prut şi Nistru şi refuză  să accepte jocul democratic. Politica acestuia de balans între Est şi Vest şi dorinţa de „a guverna ruseşte pe banii europenilor“ riscă să arunce pentru  ani buni statul moldovean într-o zonă gri a instabilităţii şi să stopeze definitiv „drumul european şi reformelor consolidării acestuia“, parafat prin Acordul de Asociere la UE de R.Moldova în 2014.  În momentul de faţă, situaţia aberantă de la Chişinău i-a determinat chiar şi pe liderii forţelor pro-putiniste să cheme cetăţenii la proteste masive pentru a întoarce decizia justiţiei aservite de Vladimir Plahotniuc. Contactaţi de Jurnalistii.ro, prim vice-preşedintele PUN, Ana Guţu şi analistul de politică externă, Răzvan Munteanu au analizat situaţia politică de la Chişinău.

Frica lui Plahotniuc de a pierde controlul jocului politico-electoral în alegerile parlamentare din această toamnă şi de a ajunge în faţa Justiţiei pentru toate „relele“ pe care le-a făcut de-a lungul acestor ani în statul moldovean l-a determinat să calce în picioare votul cetăţenilor din 3 iunie. Deşi la prima vedere, Andrei Năstase pare scos definitiv din jocul politic pentru primăria Chişinăului, Plahotniuc pare că îi acordă fără să vrea „şansa coalizării forţelor pro-europene şi unioniste“ pentru alegerile din toamnă, dacă va şti să fie un bun negociator şi totodată să reziste „mizeriilor puse în scenă de sistemul  lui Plahotniuc“.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova  trebuie să se pronunţe în trei zile asupra validităţii mandatului de primar al candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, după ce Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe care a decis că alegerile pentru primăria Chişinăului sunt nule. Judecătoarea Rodica Berdilo a susţinut că Năstase a făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, prin intermediul unui live pe Facebook în care îi chema pe cetăţeni să vină să voteze.

„Invalidarea alegerilor locale anticipate pentru primăria municipiului Chişinău din 3 iunie 2018 de către judecătoria Centru Chişinău, hotărâre pronunţată de judecătoarea Rodica Berdilo, a aruncat în aer tot ce înseamnă stat de drept şi democraţie electorală în Republica Moldova“, a declarat prim vicepreşedintele PUN, Ana Guţu.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite