VIDEO Dăncilă îl apără pe Vâlcov la Bruxelles: „Nu e condamnat definitiv. Respect o directivă europeană“. Juncker: Al 5-lea premier român pe care îl primesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul conferinţei de presă şeful Guvernului subliniind că va continua să-l menţină consilier pe Darius Vâlcov, deşi fostul ministru a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Motivul: respectarea unei directive europene.

UPDATE Viorica Dăncilă a fost întrebată de ce continuă să-l ţină consilier pe Darius Vâlcov, persoană condamnată în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupţie: „Nu e o persoană apropiată. Da, este consilier al prim-ministrului. E adevărat. A fost condamnat, dar nu definitiv. Am spus că prezumţia de nevinovăţie există până la o condamnare definitivă. Eu nu fac decât să respect o directivă europeană, pe care am votat-o chiar eu. Dacă va fi o decizie definitvă (n.r.-condamnare definitivă a lui Vâlcov), vă asigur că atitudinea mea va fi total schimbată“, a spus Dăncilă. 

Întrebat despre această situaţia, Jean-Claude Juncker a răspuns sec: „Persoana la care vă referiţi nu e conslierul meu“.  

De asemenea, a vrut să afle mai multe despre „războiul“ între DNA şi anumiţi politicieni care au probleme cu Justiţia. Mai precis, s-a făcut referire la declaraţia Laurei Codruţa Kovesi că are loc un atac asupra DNA. 

„E o întrebare la care nu pot să răspund. Justiţia trebuie să rămână independentă. Să vedem raportul pe careîl face MJ. În Justiţie nu trebuie să inetrvină nimeni. O să vedem chiar mâine. Aş vrea ca toţi cetăţenii români să respecte directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie. Aş vrea ca directivele europene să fie aplicate“, a spus Dăncilă.  Pe de altă parte, Juncker a spus că vor fi analizate „toate aspectele care merită să fie analizate“. 

UPDATE Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: Europa nu are niciun fel de secret pentru Viorica Dăncilă. E al cincilea premier pe care îl întâmpin aici în mandatul meu şi să sperăm că acest ciclu se va opri şi va rămâne în funcţie, pentru că nu ştiu unde pleacă toată lumea. Iohannis e un preşedinte pro-european, premierul, la fel, Creţu, la fel. Responsabilitatea viitoarei responsabilităţi române e foarte mare. Sunt convins că MCV va fi ridicat înainte de finalul acestei comisii, locul României e în spaţiul Schengen, nu trebuie să excludem România din cauza unor ambiţii. Uneori avem impresia că anumite mijloace politice din România vor să îşi ia nişte libertăţi din aplicarea strictă a statului de drpet şi am vorbit despre cazul justiţie. Aici am vorbit şi am avuit convingerea că sistemul judiciar va funcţiona. 

Corina Creţu, comisar european: am vorbit despreviitorul cadru financiar, despre modul cums e va raporta României chiar înainte de asumarea preşedinţiei Consiliului UE. 

Viorica Dăncilă, premier:  Vom face toate eforturile pentru o colaborare corectă şi transparentă. Am discutat despre preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi provocările la care trebuie să răspundă România. Am vorbit despre participarea sumittului de la Sibiu al domnului preşedinte. Drumul european al României e legat de domnul preşedinte Juncker. Sperăm ca sub preşedinţia domnului Juncker să intrăm în Schengen. România îndeplineşte toate condiţiile. Să ni se ridice şi MCV-ul pentru că nu putem deţine preşedinţia Comisiei având MCV.

Sperăm ca tot sub preşedinţia domnului Juncker să vorbim despre intrarea în Schengen a României. România îndeplineşte toate condiţiile din punctul de vedere al Comisiei şi sper să fie ridicat şi MCV-ul. Susţinerea preşedintelui Comisiei e importantă pentru România. 

UPDATE Întrevederea între cei Viorica Dăncilă şi Jean-Claude Juncker a început cu o oră mai târziu faţă de cea anunţată de Guvern.  


Întrevederea Vioricăi Dăncilă cu Jean-Claude Juncker va avea loc la ora 16.00. Ulterior, cei doi demnitari vor avea o declaraţie de presă. 

Prima ieşire în străinătate a Vioricăi Dăncilă, prim-ministru de doar câteva săptămâni, i-a adus şi primele cerinţe din partea Bruxelles-ului: liderul Parlamentului European, Antonio Tajani, a solicitat ca Guvernul să continue consolidarea statului de drept, dar şi lupta împotriva corupţiei. „Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea faţă de colaborarea cu Parlamentul European şi în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară în Parlament pentru a vorbi despre proiectele României şi pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei”, a declarat Antonio Tajani, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a ţinut în primul rând să sublinieze că e „o întâlnire emoţionată“, fapt demonstrat şi de faptul că a greşit anul în care România preia preşedinţia Consiliului UE. „Am vorbit despre preşedinţia României la 1 ianuarie 2018 (2019 - n.r.), despre provocările la care trebuie să răspundă România, Brexit, cadrul financiar multianual“, a spus noul prim-ministru al României.

Liderul de la Palatul Victoria a mai avut marţi întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar şi cu comisarul european Corina Creţu, politician cu care se mai întâlnise şi pe 30 ianuarie, la Bucureşti. În cursul zilei de azi, Dăncilă va avea o întrevedere şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite