Vom asista la o alianţă Dacian Cioloş - Nicuşor Dan?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş
Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş

Actualul context politic conturează două tabere cu interese opuse în ceea ce priveşte viitorul României. Establishment-ul politic, reprezentat de partidele tradiţionale (PSD, PNL, UNPR, ALDE, PMP şi UDMR etc.) şi un curent de înnoire al clasei politice adunat în jurul a doi poli: echipa premierului Cioloş (doar o parte dintre membrii guvernului) şi USB-ul lui Nicuşor Dan.

Ce îşi doresc politicienii din partidele tradiţionale este clar: subordonarea justiţiei, o legislaţie care să-i pună la adăpost de eventualele dosare penale (cum ar fi eliminarea infracţiunii de abuz in serviciu), avantaje social-economice (pensii sociale, indemnizaţi mărite etc), păstrarea unei importante părţi a populaţiei într-o stare de dependenţă economică faţă de autorităţile centrale şi locale, controlul resurselor bugetare şi folosirea acestora fără transparenţă pentru a putea fi devalizate. Cu mici variaţiuni pe temă, partidele politice actuale sunt strâns unite în a-şi apăra ceea ce au câştigat (aş spune furat) în cei 26 de ani de democraţie. Nu este nicio  diferenţă între modul în care actionează un baron penelist sau unul pesedist (dau două exemple venite rapid în minte, Sorin Frunzăverde, respectiv, Nicuşor Constantinescu) atunci când vine vorba de banul public, iar filosofia aceasta devine program de guvernare atunci când ajung şi la Palatul Victoria.

Apropierea dintre gruparea Cioloş şi USB-ul lui Nicuşor Dan apare în acest context ca o necesitate. Forţa morală a USB, care aduce o altă viziune asupra politicienilor şi a politicii, are nevoie până la necesarele clarificări ideologice în cadrul acestei organizaţii, de o un program politic de nivel naţional, transpus până la alegerile din toamnă într-un program de guvernare. Cioloş ar putea oferi acest program, împreună cu o parte dintre miniştrii săi: Cristian Ghinea, Raluca Prună, Anca Dragu, Vlad Voiculescu, Dan Costescu şi Dragoş Păslaru.

Este evident că premierul se distanţează tot mai mult de establishment-ul politic, declaraţiile sale şi cele ale unora dintre miniştrii amintiţi mai sus, fiind o dovadă în acest sens. Mai mult, ei avertizează de pericolul pe care îl reprezintă atacul concertat al parlamentarilor în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi a securităţii sociale şi economice prin promovarea unor pachete de legi populiste. O poziţie similară  pe tema legilor votate în Parlament care aduc avantaje unor categorii sociale strâns legate de partidele politice tradiţionale a avut şi Nicuşor Dan, deci există puncte de vedere comune în probleme de interes naţional.

Refuzul lui Ciloş de a se înregimenta în PNL este cât se poate de clar. Cioloş spune că nu este interesat să candideze la alegerile parlamentare din toamnă, dar nu exclude, la fel de vehement, o posibilă implicare în politică după alegerile din toamnă la nivel guvernamental. Lasă o uşă deschisă, pentru cine? În niciun caz pentru PSD sau sateliţii de conjunctură, ALDE şi UNPR.

Expertiza şi experienţa guvernamentală a echipei Cioloş ar fi un atu important într-o formulă de colaborare cu USB-ul, viitor USR (Uniunea Salvaţi România). Formaţiunea lui Nicuşor Dan, eterogenă şi necristalizată încă, ar putea prinde contur în jurul unui program de guvernare construit de echipa Cioloş, care ar putea fi şi propunerea Uniunii Salvaţi România pentru funcţia de premier. O astfel de formulă ar da frisoane partidelor politice tradiţionale şi ar putea produce surprize la viitoarele alegeri parlamentare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite