În ce măsură pot fi interzise ţigările electronice în spaţiile publice închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea fi interzise în spaţiile publice închise. Cel puţin aşa prevede un proiect de lege depus la Parlament de senatorul USR Cristian Ghinea, care propune ca prin „fumat” să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli.

Practic, dacă proiectul de lege ar trece de votul senatorilor şi de cel al Camerei Deputaţilor utilizarea ţigărilor electronice nu ar mai fi permisă în mijloacele de transport în comun, spaţiile închise de la locul de muncă, în prajma locurilor de joacă pentru copii sau pe holurile şcolilor ori ale spitalelor. 

Problema, în opinia specialiştilor, este că ţigările electronice devin din ce în ce mai folosite inclusiv de adolescenţii români, în şcoli, chiar pe holuri sau în clase. 

„Se fumează în şcoli. Copiii îşi cumpără ţigări electronice sau dispozitive care nu ard tutunul şi fumează. Teoretic ele nu sunt permise în incinta şcolilor, dar practic, legislaţia nu le interzice. Aceste dispozitive au luat-o înaintea legislaţiei. Reclamele care se fac la astfel de produse trebuie să aibă parte de aceleaşi rigori ca reclamele la ţigările clasice pentru că tinerilor li se induce ideea că ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul nu au un impact negativ asupra sănătăţii”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Nu se ştie cât de nocive sunt ţigările electronice

La rândul său, senatorul Cristian Ghinea arată, în expunerea de motive, că nu există niciun fel de cercetare funamentată ştiinţific care să ateste că ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul sunt mai puţin nocive decât ţigările obişnuite. 

„Nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferenţiat ţigaretele clasice şi dispozitivele de fumat nou lansate pe piaţă. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci şi unul social şi la adresa sănătăţii publice”, spune Ghinea. Acest lucru îl confirmă şi pneumologul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat. 

„Orice conţine nicotină trebuie interzis. Deşi nu putem interzice total tutunul, nu văd de ce ţigările electronice ar trebui să aibă un regim diferit. Motivul pentru care s-a interzis fumatul în spaţiile publice închise ţine şi de protecţia celor din jur, dar legea a fost dată pentru a descuraja fumatul. Iar cifrele au demonstrat că în România efectele au fost similare cu cele din străinătate: oamenii fumează mai puţin, numărul de spitalizări la copiii cu astm bronşic a scăzut, la fel şi numărul de infarcte. O astfel de iniţiativă, prin care aceste dispozitive sunt interzise, e binevenită”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu pentru „Adevărul”. 

Potrivit acesteia, faptul că ele sunt prezentate ca fiind mai puţin toxice are un impact psihologic asupra consumatorilor. 

„Şi ţigările electronice şi cele clasice împart acelaşi atribut: au nicotină, care este foarte toxică pentru aparatul cardiovascular. În licee se fumează cu astfel de dispozitive deşi ele nu ar trebui să ajungă la minori pentru că legea prevede interzicerea comercializării la cei sub 18 ani”, a completat coordonatorul programului naţional Stop Fumat. 

Ţigările electronice, preferate de tineri

Un semnal de alarmă a fost tras de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a distribuit pe pagina sa personală de Facebook un articol dintr-o publicaţie internaţională ce evidenţia că în şcolile din America s-a înregistrat o creştere de 900% a consumatorilor de ţigări electronice. Asta în perioada 2011 - 2015. 

„Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii.Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent”, a punctat Arafat, făcând referire la studiul citat. 

„Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dupozitive", a completat medicul.

Câţi români fumează zilnic

Datele oficiale ale Eurostat şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit cărora în ţara noastră o cincime din populaţie fumează zilnic, iar 30% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar şi că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaţilor şi 9% din decesele femeilor din ţările în curs de dezvoltare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite