UPDATE Încă două decese din cauza rujeolei. În ultima săptămână, 150 noi de cazuri înregistrate. Tânăra de 27 de ani care a murit era seropozitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două noi decese din cauza rujeolei FOTO Adevărul
Două noi decese din cauza rujeolei FOTO Adevărul

Alte două persoane au murit din cauza rujeolei, informează Ministerul Sănătăţii, numărul deceselor ajungând la şase. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 150 de cazuri noi de rujeolă, numărul cazurilor ajungând la 935.

UPDATE O fetiţă de un an cu distrofie musculară şi o tânără de 27 de ani seropozitivă, ambele din Arad, au murit din cauza rujeolei, în utlimele zile, în judeţ fiind confirmate cinci decese de la izbucnirea epidemiei. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 223, judeţul fiind pe primul loc în ţară.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, vineri, pentru News.ro, că două noi decese au fost înregistrate în ultimele zile din cauza rujeolei. Este vorba despre o fetiţă de un an şi o lună, care a decedat miercuri, la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad şi de o fată de 27 de ani care a fost internată iniţial la acest spital, dar la cererea părinţilor a fost transferată la Spitalul Judeţean Timişoara, unde a murit.

În ambele cazuri, rujeola a provocat complicaţii pe fondul unor suferinţe cronice.

Surse din rândul medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad spun că fetiţa suferea de distrofie musculară şi malnutriţie protein-calorică. Ea avea doar şase kilograme, faţă de zece cât ar fi fost normal la vârsta de un an. Tânăra decedată era seropozitivă, fiind în tratament pentru HIV de mai mulţi ani.

În judeţ, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate de la izbucnirea epidemiei a ajuns la 223, Aradul fiind pe primul loc la îmbolnăviri. În total, cinci bolnavi au decedat, respectiv un băieţel de opt luni, o fetiţă de nouă luni, un băiat de 16 ani, fetiţa de un an şi o lună şi tânăra de 27 de ani. Medicii spun că toţi aceştia nu erau vaccinaţi, iar trei aveau suferinţe cronice.

Vineri, Secţia Infecţioase Copii SCJU Arad era ocupată la capacitatea maximă, din cauza bolnavilor de rujeolă, iar câţiva copii care au peste zece ani au primesc tratament la Secţia Infecţioase Adulţi, din cauza lipsei spaţiului.

„Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Până la această dată au fost recuperaţi la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 – 15 ani. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor şi de a se adresa medicilor de familie pentru imunizare. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare”, arată Ministerul Sănătăţii.

1. ARAD - 223

2. MUREŞ - 190

3. BISTRIŢA - 128

4. TIMIŞ - 91

5. CLUJ - 90

6. CARAŞ - SEVERIN - 39

7. BRAŞOV - 37

8. SUCEAVA - 34

9. HUNEDOARA - 18

10. DOLJ - 15

11. BIHOR - 13

12. SĂLAJ - 11

13. HARGHITA - 6

14. ALBA - 6

15. IAŞI - 5

16. OLT - 4

17. SIBIU - 3

18. BUCUREŞTI - 3

19. BACĂU - 3

20. CONSTANŢA - 3

21. DÂMBOVIŢA - 2

22. NEAMŢ - 2

23. BRĂILA - 2

24. GIURGIU - 1

25. MEHEDINŢI - 1

26. VASLUI - 1

27. BOTOŞANI - 1

28. BUZĂU - 1

29. PRAHOVA - 1

30. VÂLCEA - 1

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite