Şmecherii de la stat îşi iau case la preţ de cort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Galaţi a stabilit că 37 de locuinţe de serviciu aparţinând Consiliului Judeţean trebuie vândute obligatoriu către chiriaşi la preţul de deviz. Un apartament cu două camere ajunge să se vândă chiar şi cu 152 de lei, preţul de deviz, adică de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piaţă.

Situaţie fără precedent în România. 37 de apartamente de serviciu aparţinând Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi vor fi vândute obligatoriu chiriaşilor, în urma unei hotărâri judecătoreşti, la preţuri cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei. Printre chiriaşi se numără: Dumitru Buţurcă, directorul APIA Galaţi, Valentin Huciu, şeful Unităţii Fitosanitare Galaţi, Laura Angheluţă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi, judecătorul Florin Meleacă, vicepreşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorii Simona Bacşin, Benone Fuică şi Eugen Mortu, dar şi peste zece funcţionari din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Galaţi.

Un lung şir de procese

Disputa privind apartamentele de serviciu ale CJ Galaţi a început încă din 2007, când chiriaşii au depus cereri, unul câte unul, de cumpărare a locuinţelor. Deoarece răspunsul instituţiei a fost negativ - argumentul fiind acela că, potrivit Legii nr. 114/1996, apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiriaşii s-au adresat instanţei.

Prin Sentinţa civilă nr. 9676 a Judecătoriei Galaţi, pronunţată în şedinţa publică din data de 16 decembrie 2008, instanţa, invocând Legea nr. 85/1992, a obligat CJ Galaţi „să încheie cu reclamanţii şi cu intervenienţii contracte de vânzare - cumpărare, pentru locuinţele deţinute de reclamanţi şi intervenienţi cu contracte de închiriere, în blocurile L, Delta B4, A 16, V 2, V3 şi V5, situate în municipiul Galaţi, prin modalitatea vânzării directe şi la preţul ce rezultă din valoarea lucrărilor executate de unitatea proprietară".

Sentinţa menţionată a fost atacată cu apel, cerere care s-a judecat la Tribunalul Buzău. La 14 aprilie 2010, instanţa a pronunţat Decizia civilă nr. 108, prin care hotărârea judecătorească iniţială a fost menţinută. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Ploieşti, care la 14 septembrie 2010 a hotărât (decizia nr. 634/2010), irevocabil, că apartamentele trebuie vândute, obligatoriu, la preţul de fişă contabilă (de inventar - n.r.).

Executare cu proteste în plen

La începutul lui 2011, un executor judecătoresc angajat de avocatul Constantin Savin (cel care i-a reprezentat pe reclamanţi) a încercat să pună în executare hotărârea instanţei, însă s-a lovit de refuzul consilierilor judeţeni. Soţia avocatului, Alina Liliana Savin, este judecătoare la Curtea de Apel Galaţi, adică la o instanţă superioară ierarhic Judecătoriei Galaţi, cea care a dat decizia controversată de la care a plecat întreg scandalul.

Încercarea de executare s-a lăsat cu proteste, dat fiind că aleşii judeţeni s-au pomenit între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, pot fi acuzaţi de refuzul executării unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, iar pe de altă parte de încălcarea Ordonanţei Guvernului 81/2003, ce stipulează că locuinţele din patrimoniul statului pot fi vândute doar după actualizarea preţului. În niciun caz la preţul de deviz. „Pot spune că mi se pare absolut inadmisibil ca o instanţă să te oblige să vinzi nişte apartamente de serviciu. În România, ce e al tău nu se dă, dar apartamentele de serviciu te obligă să le vinzi", ne-a declarat consilierul judeţean Nicolae Bacalbaşa.

Penalităţi de întârziere pe bani publici

De parcă nu ar fi fost de ajuns că apartamentele din fondul locativ al Consiliului Judeţului Galaţi se dau la preţuri de nimic, chiriaşii intenţionează să ceară şi daune pentru fiecare zi de întârziere până când forul deliberativ judeţean va încheia cu ei contracte de vânzare-cumpărare a apartamentelor. „Se va cheltui banul public pe amenzi civile. Potrivit unui calcul simplificat, valoarea amenzii civile va fi de 50 de lei pe zi de întârziere pentru fiecare persoană, ceea ce reprezintă o amendă de 1.500 de lei pe fiecare zi de întârziere. Amenda se execută la împlinirea unui termen de minimum şase luni, ceea ce presupune 270.000 de lei, la fiecare semestru", ne-a declarat Constantin Savin, avocatul chiriaşilor, care a refuzat ulterior să mai comenteze pe marginea cazului.

Puşi în faţa faptului împlinit, consilierii judeţeni gălăţeni au refuzat să execute hotărârea judecătorească şi au încercat să le mai explice o dată judecătorilor că nu pot vinde nişte apartamente la preţul de nici 40 de euro. Încercarea lor a eşuat însă, la 21 iulie 2011 când, prin sentinţa civilă nr. 7744/2011 (judecător Alina Mitroi), cererea CJ de contestare a executării silite a fost respinsă. Ca urmare, vânzarea celor 37 de apartamente este obligatorie la preţuri derizorii, de câteva sute de ori mai mici decât preţul pieţei.

„Din punct de vedere legal ne situăm într-o poziţie ingrată. Dacă nu acceptăm să vindem apartamentele în condiţiile impuse de judecători, riscăm dosar penal pentru refuzul de a respecta o hotărâre judecătorească. Dacă le vindem, riscăm dosar penal din partea Curţii de Conturi, deoarece am vândut bunurile publice fără a organiza, aşa cum spune legea, licitaţie publică", declară Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Este o cretinătate"

Însăşi chiriaşii recunosc că nu poţi achiziţiona o locuinţă cu doar câteva sute de lei. „Este o cretinătate să cumperi un apartament cu 100 de lei. Trebuie stabilit însă un preţ rezonabil, dar nici să fie preţul pieţei pentru că am schimbat foarte multe lucruri în apartament", ne-a declarat Paul Buţa, unul dintre beneficiarii deciziei instanţei.

Chiar dacă a pierdut încă un proces cu chiriaşii, CJ Galaţi nu renunţă la ideea vânzării apartamentelor la un preţ cât mai apropiat de realitate. „Trebuie să se înţeleagă că noi nu ne opunem vânzării apartamentelor către chiriaşi, dar nu o putem face oricum, pentru că cei care vor semna aşa ceva vor răspunde penal şi civil. Preţul acestor locuinţe a fost reactualizat luându-se în calcul starea tehnică a imobilelor la nivelul anului 2009, rata inflaţiei, utilitatea bunurilor şi starea acestora", ne-a precizat Lăcrămioara Stavire, avocata Consiliului Judeţului Galaţi.

Chiriaşii, audiaţi

O întâlnire între funcţionarii-chiriaşi care lucrează în aparatul de specialitate al forului deliberativ judeţean şi conducerea instituţiei a avut loc vineri, 5 august, dar ea s-a terminat cu un scandal uriaş şi cu acuzaţii reciproce de ambele părţi.Pe firul poveştii cu iz de afacere imobiliară au intrat recent şi procurorii anticorupţie, care au chemat zilele trecute la audieri mai mulţi chiriaşi pentru a le cere explicaţii în legătură cu anumite aspecte ale dosarului. „Am fost informaţi chiar de avocatul chiriaşilor, domnul Savin, că procurorii DNA i-au audiat pe unii dintre ei şi ne-au acuzat pe noi că am fi făcut sesizările. Nimic mai neadevărat. Nu ştiu cine a depus plângerea sau dacă DNA s-a autosesizat", ne-a declarat avocata Lăcrămioara Stavire.

Singura şansă pentru ca preţurile derizorii ale apartamentelor din blocurile „Delta", L, B4, A16, V2, V3 şi V5 din Galaţi să fie indexate măcar cu rata inflaţiei rămâne Tribunalul Galaţi, unde se va judeca în perioada următoare recursul la contestaţia executării silite. Reprezentanţii Consiliului Judeţean recunosc însă că sunt slabe şanse să se mai schimbe ceva.

Cum s-a stabilit valoarea

Potrivit judecătorilor, vânzarea trebuie făcută la „preţul ce rezultă din valoarea lucrărilor executate de unitatea proprietară". Asta înseamnă costul de execuţie, din care se scade valoarea amortizată. Potrivit legii, valoarea totală se împarte în tranşe egale cu durata normată de existenţă a unui imobil (40-60 de ani), iar anual valoarea iniţială este diminuată corespunzător.

Cine sunt beneficiarii

Printre norocoşii beneficiari se regăsesc persoane publice, printre care judecători, neveste de poliţişti sau angajaţi ai Consiliului Judeţean.

- Florin Meleacă (foto), judecător la Tribunalului Galaţi. Ocupă funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului. Veniturile declarate pe 2010 sunt de 126.159 de lei.
- Simona Bacşin, judecător la Curtea de Apel Galaţi. Venit anual deaclarat: 117.991 de lei. Soţul ei este om de afaceri şi declară venituri anuale nete de 105.000 de lei.
- Benone Fuică, judecător la Curtea de Apel Galaţi. Veniturile anuale declarate se ridică la 150.000 de lei net (peste 13.000 de lei lunar). Apartamentul pe care urmează să-l cumpere de la CJ costă 6.000 de lei, adică mai puţin decât salariul lunar.
- Eugen Mortu, judecător la Tribunalul Galaţi. Declară venituri anuale de 60.000 de lei, iar apartamentul pe care urmează să-l cumpere de la CJ este evaluat la 800 de lei.
- Mariana Beraru, consilier în cadrul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit anual declarat: 18.800 de lei.
- Eugenia Pufu, şef serviciu CJ Galaţi. Venit declarat: 27.278 de lei. Soţul ei este ofiţer la cercetări penale în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.
- Maria Agache, consilier superior CJ Galaţi. Venit declarat: 34.000 de lei.
- Monica Vasiliu, consilier superior  CJ Galaţi.  Venit declarat: 23.252 de lei.
- Aurelia Domniţeanu, director adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 25.330 de lei.
- Constantin Cristea, director în cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 35.000 de lei.
- Cătălina Căpăţână, consilier CJ Galaţi. Venit declarat: 13.100 de lei. Soţul lucrează la AFDJ (companie de stat) şi declară un venit „confidenţial".
- Angela Ignat, consilier superior CJ Galaţi. Venit declarat: 13.098 de lei. Soţul este poliţist la IPJ Galaţi.
- Iuliana Gheltz, consilier superior CJ Galaţi.Venit declarat: 15.800 de lei.

image

- Laura Angheluţă (foto), directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 27.827 lei anual. Deţine 5% din firma RO CONSULT SRL Galaţi, care este abonată la contracte de asistenţă juridică pentru primăriile din judeţ.

image

- Valentin Huciu (foto), şeful Unităţii Fitosanitare Galaţi. Este în funcţie de peste 12 ani, fiind păstrat de toate guvernările care s-au succedat. Declară un venit anual de 40.000 de lei.

image


- Dumitru Buţurcă (foto), fost, până la 5 august 2011, director al APIA Galaţi. A fost directorul Întreprinderii de Sere a Galaţiului, pe care apoi a cumpărat-o de la stat. Ulterior şi-a cesionat acţiunile familiei. În 2010 a câştigat 55.000 de lei.
- Iuliana Constantinescu, consilier asistent CJ Galaţi. Venit declarat: 10.128 de lei.

image



Părerea Expertului: Era necesară o licitaţie

Cătălin Panţuru, avocat

Ohotărâre judecă-torească definitivă şi irevocabilă trebuie pusă în executare deoarece se prezumă că exprimă adevărul. Eventualele discuţii vizavi de legalitatea hotărârii judecătoreşti se pot face în căile de atac, şi nu la executarea ei, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă. .Notă. Avocatul Cătălin Panţuru a fost judecător la Tribunalul Galaţi şi nu este implicat în niciunul dintre procesele legate de restituirea imobilelor de serviciu.

"Eventualele discuţii vizavi de legalitatea hotărârii judecătoreşti se pot face în căile de atac, şi nu la executarea ei.''

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite